Omlet blog

10 interessante feiten over de snorharen van katten

Kitten slaapt op de zachte, verhoogde earl grey Maya Donut kattenmand

Heeft u ooit naar de snorharen van uw kat gekeken en zich afgevraagd welke functie ze eigenlijk hebben? Of waarom de ene kat langere snorharen heeft dan de andere? Lees verder voor tien dingen die u misschien nog niet wist over snorharen van katten.

1. Aan de snorharen is te zien hoe een kat zich voelt

Wist u dat de snorharen van katten inzicht kunnen geven in hun emoties? De snorharen van een tevreden kat zijn ontspannen en staan iets opzij. De snorharen van een kat die alert is of op een prooi jaagt, wijzen meer naar voren en staan uiteen. Een angstige of timide kat zal proberen zijn kop kleiner te laten lijken door de snorharen naar achteren te trekken.

2. Elke kat wordt geboren met 24 snorharen

Katten worden geboren met in totaal 24 snorharen – dat zijn er 12 aan elke kant van hun kop. Dit aantal blijft de rest van hun leven gelijk.

3. Snorharen staan in verbinding met het zenuwstelstel van een kat

Snorharen worden ook vibrissae genoemd, afgeleid van het Latijnse woord voor trillen. De snorharen van een kat zijn verbonden met het zenuw- en spierstelsel, waardoor ze zeer gevoelig zijn. Zo geven snorharen wanneer ze ergens tegenaan komen een signaal door aan de hersenen. Snorharen helpen een kat zo veilig door de wereld te navigeren.

4. Het wereldrecord ‘langste snorharen’ staat op 19 cm

In 2005 behaalde Maine Coon Missi uit Finland het wereldrecord voor de langste snorharen, met een lengte van maar liefst 19 cm. Ter vergelijking, de snorharen van kattten zijn gemiddeld ongeveer 7,5 cm lang. Wel hebben langharige katten vaak langere snorharen.

5. Snorharen stellen katten in staat beter te jagen

Snorharen komen van pas bij het jagen op een prooi. Zo kunnen de snorharen van een kat helpen bepalen of ze zich door een smalle ruimte kunnen wringen om hun prooi te pakken te krijgen. De snorharen kunnen vervolgens worden gebruikt om de vorm van de prooi te identificeren, zodat ze op de perfecte plek kunnen bijten.

Kat rust uit in Maya Nook kattenmandmeubel

6. Snorharen helpen ter bescherming van de ogen

Net als onze wimpers hebben de snorharen van een kat ook tot doel de ogen te beschermen tegen stof en vuil.

7. Katten hebben ook tastharen op de achterkant van hun voorpoten

Tastharen zijn niet alleen te vinden op de kop van een kat. Katten hebben ook tastharen op de achterkant van hun voorpoten. Deze tastharen worden carpale vibrissae genoemd. Hoewel ze tussen de vacht misschien niet meteen zichtbaar zijn, dragen ze bij aan ruimtelijk inzicht en jagen.

8. Moederkatten bijten soms de snorharen van hun kittens af

Als uw kat een nestje heeft gehad, is het u misschien opgevallen dat de snorharen van een kitten werden afgebeten door de moeder of broertjes of zusjes. Katten kunnen dit doen uit gewoonte of door stress, verveling of overmatige vachtverzorging. Om dit ongewenst gedrag tegen te gaan, is het van belang dat katten voldoende anti-verveling kattenspeeltjes hebben om ze mentaal en fysiek uit te dagen.

9. Katten verharen hun snorharen

Dat een kat verhaart is voor iedereen die katten heeft een bekend gegeven, maar hoe zit het met hun snorharen? Katten verliezen gewoonlijk één tot drie snorharen per jaar. Merkt u dat een kat overmatig snorharen verliest, dan kan dit erop wijzen dat het dier stress heeft of een huidprobleem. Raadpleeg in dit geval de dierenarts.

10. De snorharen van een kat kunnen van kleur veranderen

Naarmate uw kat ouder wordt, zult u waarschijnlijk merken dat de snorharen net als de rest van de vacht van kleur veranderen of hun kleur verliezen. Afhankelijk van het ras worden snorharen bij oudere katten meestal grijs of zwart.

Vond u het interessant om over de snorharen van katten te lezen, lees dan ook onze vorige blog over de zeven fascinerende zintuigen van katten.

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *