Omlet blog

Vijf manieren om te weten te komen welk hondenras bij u past

David is al zijn hele leven een grote hondenliefhebber. Hij vindt alle honden leuk maar zijn favoriete ras is de golden retriever. David heeft een eigen blog op dogdesires.co.uk waar hij andere hondeneigenaren advies geeft en hondenproducten reviewt. In dit artikel bespreekt David 5 dingen om bij stil te staan bij het kiezen van het hondenras dat het beste bij u past. 

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden wanneer u op zoek bent naar het hondenras dat het beste bij u past. Afhankelijk van uw levensstijl zullen bepaalde rassen beter bij u passen vanwege hun formaat, verzorging, energielevel etc.

Lees verder voor meer informatie en aan het einde van dit artikel heeft u beter inzicht om te kunnen bepalen wat het ideale hondenras is voor u.

Formaat

Sommige mensen weten al lang of ze een grote of een kleine hond willen. Mensen die het niet zeker weten of het niet zoveel uitmaakt, kiezen meestal voor middelgrote honden.

Een beslissende factor bij de keuze welk formaat hondenras het beste bij u past, is uw woonsituatie. Grote honden hebben natuurlijk veel ruimte nodig, dus als u in een relatief klein, gezellig appartement woont, dan wilt u waarschijnlijk geen deense dog. Ze hebben voornamelijk meer ruimte nodig vanwege hun staart, zodat ze kunnen kwispelen zonder iemand te bezeren of iets te beschadigen.

Dat gezegd hebbende, betekent wonen in een appartement niet per se dat u alleen een toy-ras kunt hebben. Sommige hondenrassen staan erom bekend dat ze zich kunnen aanpassen aan het wonen in een appartement, zoals sheepadoodles. Voor meer informatie over dit ras, bekijk deze rasgids – sheepadoodles.

Houd er rekening mee dat kleine honden ook kwetsbaarder zijn, in de zin dat u eraan zult moeten wennen om voortduren naar de grond te kijken om te voorkomen dat u op uw huisdier stapt. Kleinere honden zijn ook gevoeliger voor kou, dus hebben ze wat extra hulp nodig om warm te blijven.

Verzorging

Bij verzorging komen allerlei dingen kijken. Ten eerste hebben sommige rassen een vacht die veel verzorging nodig heeft om deze gezond te houden. Honden met een korte vacht zijn makkelijk te verzorgen, zoals springadors, omdat ze slechts af en toe moeten worden gekamd. Maar honden met een langere vacht, krullend of anders, moeten vaker worden geborsteld, getrimd etc. U zult dus meer tijd aan de verzorging van deze honden moeten besteden.

Een andere factor zijn de kosten. Hoe groter de hond, des te meer voer u moet kopen en hoe groter de mand moet zijn, etc.

En ten slotte de training. Dit is belangrijk, omdat sommige hondenrassen bekend staan ​​als braver en dus makkelijker te trainen zijn. Van kleine honden wordt wel gezegd dat ze het ‘kleine hondensyndroom’ hebben, wat inhoudt dat ze denken groter zijn dan ze in werkelijkheid zijn, waardoor ze een bepaalde attitude hebben. Dit kan ertoe leiden dat ze eigenwijzer zijn tijdens hun training. Bijvoorbeeld mopshonden staan bekend om hun ondeugende en koppige karakter.

Iets anders om te onthouden is dat wanneer u een groot hondenras toestaat zich op jonge leeftijd te gedragen als een schoothondje, ze dit zullen blijven proberen als ze volwassen zijn.

Lange, hangende oren moeten regelmatig en grondig worden schoongemaakt, omdat ze gevoeliger zijn voor oorontstekingen. Ook kwijlen bepaalde honden meer dan andere, zoals bloodhounds en mastiffs.

Energielevel

Als u een jachthond in huis neemt, zoals een labrador, beagle, foxhound, etc., dan mag u verwachten dat uw hond een hoog energielevel heeft. Zelfs kruisingen met jachthonden erven vaak de genen en hebben veel energie.

De meeste honden zullen niet zonder reden dingen vernielen en gaten graven in de tuin; met name energieke honden hebben veel beweging nodig en raken wanneer ze dit niet krijgen verveeld en waardoor ze destructief worden. Mentale uitdaging, evenals fysieke, is een must.

Ongeacht het ras of het formaat, hebben alle honden regelmatig beweging nodig. U verbindt zich ertoe om twee keer per dag te wandelen. Als u op zoek bent naar een hond om samen mee te gaan hardlopen, dan zijn een weimaraner en duitse herder een goede keuze.

Karakter

Dit is voor sommigen vanzelfsprekend, maar aangezien bepaalde rassen bekend staan om een welbepaald karakter, kunnen we dit in ons voordeel gebruiken. Voor mensen die op zoek zijn naar een knuffelige, lieve hond: retrievers, greyhounds, irish wolfhounds, old english sheepdogs, pitbullterriërs en king charles spaniëls staan bekend als een van de meest aanhankelijke hondenrassen.

Restricties

Helaas zijn sommige rassen verboden, afhankelijk van het land en de staat waarin u woont (dit geldt niet voor België en Nederland).

Als voorbeeld zou ik pitbulls en rottweilers noemen. Beide hondenrassen zijn helaas in veel staten (in de VS) verboden, omdat ze te maken hebben met stigma’s als ‘gevaarlijk’ en ‘agressief’.

Pit Bulls en Rottweilers zijn verboden in de volgende Amerikaanse staten:

Alabama, Alaska, Arkansas, Californië, Colorado, Delaware, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Washington, West Virginia, Wisconsin en Wyoming;

Ik wil hierbij opmerken dat ik meerdere honden van beide rassen heb gehad, en dat geen van hen ooit agressie of gevaarlijk gedrag heeft vertoond. Ze waren lief, vriendelijk en een aantal rottweilers waren beschermend.

Ik geloof niet dat agressie erfelijk is, het ontstaat eerder wanneer een hond verkeerd wordt opgevoed.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *