Omlet blog

10 manieren om een band op te bouwen met je konijnen

Meisje voert konijnen terwijl ze de Zippi Platformen van Omlet gebruiken

Konijnen die een band hebben met hun eigenaar, leven langer en zijn gelukkiger. Als je leert om een band op te bouwen met jouw konijnen, zul je nog meer van hun gezelschap genieten en een vriendschap opbouwen die een leven lang duurt. Omdat konijnen prooidieren zijn, zijn ze van nature wat nerveus. Daardoor zul je hun vertrouwen niet zo snel winnen zoals bij honden of katten wel het geval is. Maar met wat geduld zullen jij en de konijnen elkaar beter begrijpen en de band tussen jullie versterken. Of je nu voor het eerst een konijn hebt, of een doorgewinterd konijnenbaasje bent, hier zijn 10 manieren om een band op te bouwen met je konijnen.

1. Ontdek hun persoonlijkheid

Net als mensen, hebben konijnen hun eigen persoonlijkheid en karakter dat ze onderscheidt van de ander. Sommige konijnen zijn erg verlegen als ze net een nieuw huisje hebben, terwijl andere meteen spontaan en sociaal zijn. De lichaamstaal van je konijn leren begrijpen is één van de eerste stappen als je hun unieke persoonlijkheid wil ontdekken. Konijnen maken verschillende geluiden en veranderen hun postuur om te laten zien hoe ze zich voelen. Je kunt misschien ook ontdekken dat je twee konijnen hebt met een compleet verschillende persoonlijkheid naar mensen toe, maar een wat spontaner konijn kan juist helpen om het vertrouwen te winnen van een wat meer timide konijn.

2. Maak een gedeelde ruimte

Het is normaal dat konijnen nerveus, of zelfs verdedigend reageren als je met je hand in hun hok komt – dit is hun eigen plek en al hun instinct staat op scherp om zich te beschermen tegen potentiële roofdieren. Als je de tijd wil nemen om een band op te bouwen, probeer dan een speelplek te creëren of een grote ren neer te zetten waar je samen met de konijnen in kunt zitten. Op deze manier breng je jullie interactie naar een neutrale plek. Konijnen voelen zich prettig als ze iets boven hun hoofd hebben, dus voel je niet vervelend als ze de eerste keer onder een bedekte plek gaan zitten die jij hebt gecreëerd.

Hoewel alle konijnen een comfortabel konijnenhoknodig hebben, moeten de eerste interacties tussen jou en de konijnen niet in dit hok plaatsvinden. Konijnen zoeken een veilige plek in de vorm van een hol, en zo zien ze hun hok dan ook. Wanneer je in het hok reikt om een konijn te aaien of op te pakken, dan kan dat voor veel schrik zorgen en uiteindelijk een onveilig gevoel geven op de plek die juist veilig hoort te zijn voor ze.

Dus in plaats van je handen in het hok te stoppen, kun je een gedeelde ruimte creëren in de vorm van een konijnenspeeltuin. Hierdoor kun jij ook op de plek zitten en geef je de konijnen de kans om naar jou toe te komen. Wees niet ontmoedigd als je konijnen direct dekking zoeken wanneer je ze probeert te aaien – dit is hun natuurlijke instinct.

3. Bied gezonde snacks aan

Terwijl jullie in de gedeelde ruimte zitten, kun je de konijnen gezonde snacks aanbieden vanuit je hand. Er zijn een heleboel verse producten die je aan konijnen kunt geven en die je helpen om hun vertrouwen te winnen. Bladgroenten zijn zowel voedzaam en makkelijk via de hand aan te bieden; de lengte kan aangepast worden, waardoor de konijnen steeds dichter bij je kunnen komen.

Wanneer de konijnen hun snacks uit de hand eten, kun je ze langzaam gaan aansporen om op je benen of schoot te springen. Terwijl je op de grond zit, kun je de snacks op je schoot leggen of er iets boven houden. Voor je het weet, zullen de konijnen op je schoot springen voor wat lekkers en aandacht.

4. Vul de speelplek met speelgoed

Plaats meer op de speelplek dan alleen jezelf zodat de konijnen nog sneller aan je aanwezigheid wennen. Konijnen houden van holletjes, verstopplekken en uitkijkposten van verschillende hoogtes. Door een Zippi Tunnelsysteem, de Zippi Platformen, of Zippi schuilhuisjes en speeltunnels toe te voegen help je de konijnen zich wat meer op hun gemak te voelen en moedig je het spelen aan. Het is een goed teken als de konijnen spelen terwijl jij ook in de gedeelde ruimte bent – het betekent dat ze je voldoende vertrouwen om hun comfortzone te verlaten en hun natuurlijke gedrag te vertonen.

5. Geef je konijn een nieuwe ervaring

Konijnen zijn gewoontedieren, maar het is goed om af en toe wat veranderingen aan te brengen. Nieuw voedsel, nieuwe speeltjes of nieuwe accessoires in de ren zijn een goede manier om de sleur te doorbreken. Met de tijd zullen de konijnen deze nieuwe toevoegingen of veranderingen in de routine associëren met plezier. Pas de ren aan, of creëer nieuwe routes met hun Zippi Tunnelsysteem, of biedt zelfgemaakte speeltjes aan zoals lege wc-rolletjes om hun dag nog beter te maken.

6. Het konijn aaien

Als het konijn op zijn gemak is met het delen van de ruimte en het aannemen van snacks, dan is het tijd om ze te gaan aaien. Met fysiek contact bouw je een sterkere band op tussen jou en de konijnen, maar eerst kunnen ze dit nog lastig vinden. De eerste keer dat je de konijnen aait, kunnen ze schrikken en op zoek gaan naar dekking. Dit is ook natuurlijk gedrag dat met de tijd zal verminderen. Het kan enkele weken duren voordat je de konijnen kunt aaien zonder deze reactie te krijgen.

De beste manier waarop je kunt beginnen met aaien is door je hand laag te houden, naast hun hoofdje. Op deze manier zien ze precies wie en wat er op ze af komt. Als je direct op hun hoofdje en rug aait, dan kunnen ze niet zien wat eraan komt en zullen ze reageren zoals hun wilde familieleden die wegrennen van een roofdier. Vermijd het aaien op de voorkant van het hoofdje ook, omdat konijnen een ‘blinde vlek’ hebben vanwege de positionering van hun ogen. Hierdoor kunnen ze niet zien wat er op hun voorhoofd afkomt.

7. Leer je konijnen trucjes

Nadat de konijnen gewend zijn aan het aaien, kun je wat intellectuele stimulatie toevoegen. De konijnen trucjes aanleren verhoogt hun zelfvertrouwen, creëert een sterkere band tussen jullie en bevordert de nieuwsgierigheid en het gedrag dat konijnen van nature bezitten. Begin met trucjes die natuurlijk zijn, zoals door een tunnel lopen of een helling oplopen – waar dan aan het einde een traktatie op ze wacht. Je kunt langzaam opbouwen naar trucjes voor gevorderden zoals draaien of omrollen. Konijnen kunnen zelfs leren apporteren, net als honden.

8. Het konijn kopiëren

Deze methode lijkt een beetje ongewoon, maar het doel is om je te gedragen zoals konijnen van soortgenoten verwachten. Zo kun je doen alsof je je pootjes schoonmaakt, of voorover leunen en aan hun voedsel knabbelen. Zorg dat de konijnen hun aandacht bij jou hebben, anders speel je in je eentje een spelletje. Deze methode is vooral leuk voor kinderen, met name als ze nog niet oud genoeg zijn om het geduld te kunnen opbrengen tot de konijntjes bij hen komen.

9. Kies de juiste tijd om met de konijnen te spelen

Als je de konijnen observeert, dan ontdek je patronen in hun dagelijkse routine. Er zullen een aantal momenten zijn waarop ze het meest actief zijn, waarop ze juist een dutje doen en wanneer ze op zoek gaan naar eten en drinken. Als je hun routine begrijpt, dan kun je de beste momenten bepalen waarop je met ze kunt spelen en socialiseren. Kies een moment waarop ze het meest actief zijn – dit zal het moment zijn waarop ze het liefst zullen spelen en waarop je ze het best kunt trainen.

10. Leer hoe je het konijn veilig kunt vasthouden

De laatste stap in jullie proces om een sterkere band op te bouwen, is het vasthouden van een konijn. Het is verleidelijk om deze stap eerder uit te voeren, maar het is van belang dit niet te overhaasten. Vasthouden is de ultieme overgave aan de mens – de grootste manier om het vertrouwen aan de mens te tonen.

Houd het konijn altijd vast op een manier die comfortabel is. Dit kan zijn zoals American Football spelers hun bal vasthouden; onder de arm, met het hoofdje van het konijn tegen jouw lichaam aan. Sommige konijnen vinden het fijn om op de rug te liggen – een beetje zoals we baby’s vasthouden. Ondersteun het achterste gedeelte van het konijn altijd, zodat hij zich veilig voelt.

Omlet en jouw konijnen

Konijnen zijn tedere dieren en hebben deze tederheid ook nodig van hun mens. Als je rekening houdt met de ruimte, persoonlijkheid en onzekerheden van jouw konijnen, dan zien ze je snel als vriend. Begin met een Eglu Go Konijnenhok om jullie band op een veilige manier op te bouwen. En als je een Zippi konijnenrentoevoegt, dan bouw je verder naar een langdurige relatie in een gedeelte ruimte die je kunt aanpassen aan de behoeften van jouw konijnen.

Familie met hun konijnen rond het Eglu Go konijnenhok van Omlet

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *