Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Tien manieren om de band met een konijn te versterken

Er wordt aangenomen dat konijnen die een band hebben met hun eigenaren een langer en gelukkiger leven leiden. Soms kan het lijken alsof deze pluizenbolletjes in hun eigen wereld leven – maar een band opbouwen met een konijn is slechts een kwestie van tijd en geduld.

In dit artikel bespreken we tien leuke manieren om de band met uw huisdier te versterken, wanneer u uw konijn al heeft, of wanneer u net een nieuw konijn heeft gekocht.

1. Leer het karakter van uw huisdier kennen

Net als mensen hebben alle konijnen verschillende persoonlijkheden en unieke gewoonten. Als u een jong konijn heeft gekocht, dan merkt u misschien dat het dier in het begin verlegen is, maar na verloop van tijd zal het dier uit zijn schulp kruipen en zijn persoonlijkheid laten zien. Lees ons artikel over het leren begrijpen van de lichaamstaal van uw konijnen, waarin we de vele verschillende geluiden die konijnen maken beschrijven, en hoe hun houding inzicht kan geven in wat uw huisdier denkt.

2. Maak een schaduwrijke plek

Het is niet vreemd dat een konijn nerveus of zelfs defensief kan worden wanneer u in hun hok reikt – deze ruimte is immers hun thuis, en instinctief zullen ze het willen beschermen tegen mogelijke ‘roofdieren’. Wanneer u de band met uw konijnen wilt versterken, probeer dan een speelruimte/ren op te creëren die groot genoeg is om samen met uw konijnen in te zitten. Op deze manier kunt u op neutraal terrein tijd met uw dieren doorbrengen.

Konijnen voelen zich meer op hun gemak als ze iets boven hun hoofd hebben. Trek het u dus niet persoonlijk aan wanneer ze zich de eerste keren zullen verstoppen onder een beschutte plek die u voor ze heeft gemaakt.

3. Vul de speelruimte met speeltjes

Er zijn allerlei leuke accessoires verkrijgbaar voor in de speelruimte of ren van uw konijnen, zoals Zippi-tunnels, snoepjes, een overdekte ruimte, hang-speelgoed en een hooiruif.

Wanneer u een ruimte heeft ingericht met speelgoed en andere spullen, probeer dan elke dag een half uur bij uw konijnen te gaan zitten, zonder uw konijnen aan te raken. Op deze manier zullen uw konijnen zich op hun gemak gaan voelen wanneer u in de buurt bent en u gaan vertrouwen. Waarschijnlijk zullen uw konijnen op deze manier na een paar dagen zonder angst naar u toekomen en interesse gaan tonen. Het is normaal dat een konijn zachtjes knabbelt tijdens de eerste echte kennismaking – geen zorgen, dit is geen bijten!

4. Geef uw konijnen nieuwe ervaringen

Hoewel konijnen gewoontedieren zijn, is het toch goed voor ze als er zo nu en dan nieuwe dingen in hun omgeving worden geïntroduceerd. Uw konijnen zullen u in verband gaan brengen met deze nieuwe en leuke ervaringen, wat bij zal dragen aan jullie band. Probeer af en toe de indeling van hun ren te veranderen of koop een nieuw speeltje – u kunt ook eenvoudig zelf speelgoed voor ze maken, van huishoudelijke voorwerpen zoals lege keukenrollen.

5. Geef gezonde snacks

We kunnen veel van konijnen leren wat betreft gezonde snacks. Ze houden niet van zoete dingen of junkfood, en het ongezondste dat u ze kunt geven is wortel of appel (aangezien deze relatief veel suiker bevatten!) Het aanbieden van voor uw konijnen verleidelijke groenten, zoals stengels bleekselderij, zal bijdragen aan jullie band. Uw konijn zal voorzichtig dichterbij komen en knabbelen, een teken dat uw konijn u echt begint te vertrouwen.

6. Aai uw konijnen

Zodra uw konijnen zich op hun gemak voelen bij u in de buurt en niet meer wegrennen wanneer u uw hand uitsteekt, is het tijd aangebroken om te aaien. Fysiek contact met uw huisdier is een van de natuurlijkste manieren om een ​​band te vormen, en hoewel u in het begin misschien zult merken dat uw konijn zich niet volledig op zijn gemak voelt, is dit niet iets om u zorgen over te maken. Het kan een paar weken duren voordat een konijn op schoot komt zitten.

De rustigste manier om een konijn te benaderen, is door uw hand laag bij de grond te houden, net naast hun hoofd. Op deze manier kunnen ze zien dat u degene bent die ze aait. Konijnen zijn van nature bang voor vogels, die van bovenaf aanvallen, en rennen daarom vaak weg wanneer ze van bovenaf worden benaderd (en een mens is, vanuit het perspectief van een konijn, een hoogte!) Ook hebben konijnen een blinde vlek vlak voor hun neus – zoals de meeste plantenetende dieren – dus benader een nerveus konijn nooit recht van voren.

7. Konijnentrucjes aanleren

Als een konijn gewend is aan spelen, dan kunt u uw huisdier een aantal eenvoudige trucjes leren! Om te beginnen kunt u iets doen dat aansluit bij hun natuurlijke gedrag, zoals door een tunnel lopen, waarbij een beloning aan het andere uiteinde van de tunnel wacht. Of ga voor iets ingewikkelders, zoals uw konijn leren draaien of rollen. Lees ons artikel over het aanleren van trucjes aan konijnen!

8. Uw konijn nadoen

Een iets minder voor de hand liggende manier om de band met konijnen te versterken, is door zelf gedrag te vertonen dat ze van andere konijnen zouden verwachten. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld zelf wat te eten als u ziet dat uw konijnen tevreden op hun gezonde snack zitten te knabbelen. Zorg ervoor dat u dit goed in het zicht van uw konijnen doet, zodat ze u als soortgenoot gaan zien! Dit is misschien niet nodig als u al een goede band met uw konijnen heeft.

9. Het juiste moment kiezen om te spelen

Als u uw konijnen beter leert kennen, zult u zien dat ze op bepaalde momenten van de dag meer of minder actief zijn. Het is normaal dat een konijn veel slaapt, het zijn echte gewoontedieren. Probeer te zien wanneer ze het actiefst zijn, zodat u dit moment kunt kiezen om te spelen. Zo voorkomt u dat een konijn gefrustreerd raakt omdat zijn hazenslaapje wordt onderbroken door een verplicht uitje naar de speelren.

10. Leer uw konijnen op een veilige manier vast te houden

Als u een hechte band met uw konijnen heeft, dan laten ze het misschien toe om te worden opgepakt en gedragen. Vergeet in dit geval niet om ze vast te houden op een manier die comfortabel voor ze is. Ondersteun de achterhand van uw konijn op dezelfde manier als u het hoofdje van een mensenbaby zou ondersteunen. Houd uw konijn goed vast zodat ze niet kunnen vallen – al is het zeker niet nodig om uw dier heel stevig vast te houden, aangezien het onwaarschijnlijk is dat ze naar beneden zullen springen.


Konijnen zijn gevoelige dieren, dus behandel ze op een passende manier. Wees geduldig, geef ze tijd en ze zullen u snel gaan zien als een echt vriend en maatje.

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *