Omlet blog

5 manieren om positief gedrag bij honden te stimuleren

Een hond die positief gedrag heeft aangeleerd, zal uw beste vriend zijn – leuk, lief en betrouwbaar. Het is niet moeilijk om uw hond positief te leren denken, maar hierbij kunnen ze wel uw leiding gebruiken. 

Er zijn allerlei manieren om een hond te leren wat als goed en slecht wordt beschouwd in de mensenwereld, en dat geldt ook voor hoe ze omgaan met andere honden en de wereld om hen heen. In dit artikel onthullen we vijf vuistregels voor alle hondeneigenaren – of u nu een volwassen hond traint of een puppy.

Positief gedrag bij puppy’s aanmoedigen

Puppy’s kunnen waarnemen wanneer we tevreden of ontevreden zijn. Dit maakt deel uit van hun instinct, en in het wild hielp dit instinct hun wolven-voorouders om snel hun plaats in de roedel te vinden. Het leren kennen van hun plaats in de grote wijde wereld heeft alles te maken met positieve bevestiging.

1. Puppy snacks. Honden van alle leeftijden zijn dol op eten en zullen meestal bereid zijn te doen wat u vraagt, zolang er maar een lekkere beloning tegenover staat! Dit houdt in dat een op beloning gebaseerde training voor zo’n beetje alles kan worden gebruikt, van zindelijkheidstraining tot gehoorzaamheidstraining en tijdens de vroege socialisatie. De boodschap komt altijd over – doe dit goed, en je krijgt een beloning.

2. Affectie. Dit wordt misschien nog wel meer gewaardeerd dan een beloning in de vorm van eten! Een band opbouwen met een puppy bestaat uit lichamelijk contact door buikjes te aaien en eindeloos veel lieve, bemoedigende woorden.

3. Plezier en speeltjes. Touwtje trekken, apporteren en gewoon door de tuin rennen zijn allemaal spelletjes waar puppy’s dol op zijn. Bovendien dragen ze bij aan het versterken van de band tussen u en uw huisdier, en dat is de perfecte basis voor training en het aanmoedigen van positief gedrag.

4. Een uitstapje naar de favoriete plek. Dit is een echte beloning voor honden, en misschien is het zo makkelijk als een uitstapje naar het park, of naar die winkel waar ze van die lekkere beloningen verkopen! Als u dit doet om uw puppy te belonen voor goed gedrag, zorg er dan voor dat uw pup weet waarvoor het is door te vertellen wat een brave jongen/meisje hij/zij is wanneer u de riem omdoet of in de auto stapt.

5. Puppy speelafspraakjes. Dit is een uitgelezen manier om uw puppy te socialiseren, de basis voor elke positieve gedragstraining. Jonge honden vinden het enorm leuk om samen te komen. Het zal geen rustige ochtend zijn, maar het is er wel een die uw pup essentiële sociale vaardigheden zal bijbrengen.

 

Positief gedrag bij volwassen honden aanmoedigen

Het principe is simpel. Positieve stimulatie beloont een hond voor goed gedrag, en negeert ongewenst gedrag in plaats van het te bestraffen. Straf leidt alleen maar tot verwarring en angst bij uw hond, waardoor de mogelijkheid het meeste uit de positieve gedragstraining te halen, wordt verkleind.

Dit zijn de vijf tips om alles soepel te laten verlopen, ongeacht het hondenras dat u heeft.

1. Houd het simpel. Commando’s van één woord zijn beter dan complexe commando’s. Gebruik woorden als zit, kom, lig, etc. Bewaar de lange zinnen voor wanneer u uw hond prijst omdat hij/zij zo braaf is! Een training op basis van simpele commando’s en beloningen is een prima begin om positief gedrag aan te moedigen.

2. Beloningen. Net als puppy’s zullen volwassen honden echt ‘aangemoedigd’ worden als er beloningen op het spel staan. Sommige rassen zijn meer gefocust op voedsel dan andere, maar alle honden zullen snel begrijpen dat goed gedrag – in ieder geval in de beginfase van de training – resulteert in een snack.

3. Quality-time. Honden zijn sociale dieren en ze houden van het gezelschap van mensen. Als u en uw huisdier eenmaal beste vrienden zijn, zal de positieve gedragstraining veel makkelijker verlopen. Als er sprake is van enige nervositeit of afstandelijkheid bij uw hond, dan zal uw huisdier minder goed in staat zijn de dingen die u probeert te aan te leren in zich op te nemen. Probeer zoveel mogelijk contact te houden met uw hond en speel elke dag met hem of haar.

4. Maak het leuk. Een te lange sessie met ‘zit, lig, blijf, kom’, etc. wordt al snel saai voor een hond. Een korte commando-training gevolgd door wat leuks zorgt er voor dat uw hond zal uitkijken naar de training. Rond na vijf of tien minuten (afhankelijk van het concentratievermogen van uw hond) de sessie af met een spelletje of een wandeling. Uw hond zal begrijpen: “Als ik deze lastige opdracht uitvoer, krijg ik daar achteraf iets leuks voor terug!” Dit werkt net zo bij jonge kinderen – “Maak je huiswerk af, en dan gaan we daarna fietsen!”

5. Betrek het hele gezin erbij. Als uw hond de basis eenmaal onder de knie heeft, kunnen andere leden van het gezin of vrienden het gewenste gedrag aanmoedigen door een deel van de training met uw hond te doorlopen. Uw huisdier zal zo leren dat positief gedrag ook deel uitmaakt van hun leven, en op alle situaties en alle mensen van toepassing is.

Dit laatste punt is de ‘reuzensprong’ voor een hond – het besef dat positief gedrag verder reikt dan hun directe eigenaar, namelijk tot de wijde wereld om hen heen. Om een hond op dit punt te krijgen zal tijd kosten, daar bestaat geen twijfel over, en sommige rassen zijn nu eenmaal makkelijker te trainen dan andere. Maar als het werk resultaat begint te geven, heeft u een hond waar u met recht trots op kunt zijn!

 

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *