Omlet blog

Zes dingen om te vermijden bij het grootbrengen van kuikens

moederkip met vijf kuikens

Kippen kunnen al vanaf jonge leeftijd zo’n beetje voor zichzelf zorgen. Toch zijn er een aantal dingen die vermeden moeten worden, om ervoor te zorgen dat uw kuikens een zo goed mogelijke start van hun leven krijgen.

In dit artikel bespreken we zes, makkelijk te vermijden, valkuilen.

1. Nog geen broedhok hebben op het moment dat u de kuikens krijgt

Voordat de kuikens komen is het belangrijk dat het broedhok in orde is. Heeft u dit niet voor ze klaarstaan, dan kunt u ze nergens houden, en dat is geen goed begin.

U kunt een speciaal voor kuikens gemaakt broedhok kopen, of u kunt er zelf een maken van een kartonnen doos of plastic bak met gaatjes in de zijkant. Ga alleen voor de DIY-oplossing als u 100% zeker weet hoe u dit kunt doen.

Het belangrijkste is dat u de kuikens in een warme en goed geventileerde ruimte houdt, vrij van tocht. Reken als vuistregel per kuiken ongeveer een oppervlakte van o,1 m² – dit is voldoende ruimte voor kuikentjes, maar onthoud dat u ze meer ruimte nodig hebben als ze ouder en groter worden – en dat zal heel snel gaan!

Een kippengaas om het broedhok mee af te dekken is aan te raden. Kuikens kunnen makkelijk ‘het nest verlaten’ als de zijkanten van het broedhok lager zijn dan 45 cm. Oudere kuikens hebben zitstokken nodig om op te slapen, en zullen het op prijs stellen als deze aanwezig zijn in het broedhok.

2. De temperatuur niet juist instellen

Te veel of te weinig warme kan dodelijk zijn voor kuikens, dus het is belangrijk dit goed te doen. De kuikens moeten tijdens de eerste week bij een temperatuur van 35 °C worden gehouden. De warmte moet dan om de vijf dagen iets worden verlaagd, totdat kamertemperatuur wordt bereikt.

Ook de warmtebron op zich is belangrijk. Een verwarming die speciaal is ontworpen voor hokken en volières is de beste keuze, of een rode warmtelamp. Gebruik geen witte warmtelampen, omdat deze kuikens ‘s nachts wakker kunnen houden. Dit maakt ze prikkelbaar, waardoor ze elkaar gaan pikken. Ook standaard gloeilampen zijn ongeschikt.

Maar ook de juiste verwarming of lamp moeten op de juiste plaats en hoogte worden gehangen. Kijk hoe de kuikens zich gedragen ten opzichte van de warmtebron. Als ze allemaal direct onder de lamp of voor de verwarming gaan zitten, dan hebben ze het te koud. Verlaag de warmtebron of voeg een extra warmtebron toe, afhankelijk van de situatie.

Als de kuikens uit de buurt van de warmtebron blijven, hebben ze het waarschijnlijk te warm. In dit geval moet de verwarming of lamp verder weg worden verplaatst of moet de temperatuur wat worden verlaagd. Het gedrag van de kuikens kan veranderen naarmate ze groter worden en de ruimte ‘kleiner’ wordt, dus houd ze dagelijks in de gaten.

3. Het verkeerde nestmateriaal gebruiken

Bij kuikens gaat “elk strooisel is goed genoeg” niet op. Gebruik zaagsel of ander niet-giftig, absorberend materiaal dat wordt aanbevolen voor kuikens. Gebruik geen kranten of versnipperde tijdschriften en gebruik geen aromatische, olieachtige houtsoorten zoals ceder. Een laag van 2,5 cm zaagsel is voldoende. Als u geen nestmateriaal gebruikt kunnen de kuikens uitglijden op de gladde ondergrond, wat erg gevaarlijk kan zijn. Het nestmateriaal dient minstens eenmaal keer per week te worden vervangen om te voorkomen dat mest zich ophoopt.

4. Het verkeerde voer geven

Startvoer – zoals kuikenkruimel of -meel – is de basisvoeding van kuikens. Het startvoer zal ook dienst doen als ‘groeikorrel’, bedoeld voor kuikens tot 16 weken. Sommige soorten voer zijn alleen bedoeld voor de eerste vier weken, daarna kunt u overstappen op een ‘groei’-voer.

Kuikens zullen ook wat vers voer waarderen, zoals groenten of wormen en insecten. Deze kunnen echter niet als vervanging dienen van startersvoeding. Kuikens eten zoveel als ze nodig hebben, dus is er geen risico dat ze te veel zullen eten. Het enige dat u hoeft te doen, is ervoor zorgen dat de voerbakjes gevuld zijn.

Net als volwassen vogels hebben ook kuikens grit nodig om hun voedsel te vermalen. Maar voor kuiken moet dit de grootte van een zandkorrel hebben, in plaats van steentjes en gemalen schelpen die volwassen vogels nodig hebben.

En ook kuikens hebben voer- en drinkbakken nodig. Koop op maat gemaakte bakjes in plaats van te improviseren met borden en schaaltjes: deze worden onvermijdelijk vuil en morsen. Vervang bij jonge kuikens het water minstens twee keer per dag, omdat ze het snel vervuilen.

5. Vergeten om dagelijks de gezondheid van de kuikens te controleren

Het controleren van de gezondheid van kuikens is niet meer dan kijken naar de jonge vogels om te zien of ze levendig en alert zijn. Een kuiken dat ergens alleen zit en er lusteloos of opgeblazen uitziet terwijl de anderen actief zijn, voelt zich waarschijnlijk niet goed. Een ziek kuiken zal vaak snel achteruitgaan en sterven.

Het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij jonge kuikens is dat hun uitwerpselen op hun lichaam blijven plakken, waardoor ze geen ontlasting kunnen hebben. Een kuiken dat dit ondervindt kan worden geholpen door het bevuilde gebied nat te maken met warm water en het schoon te vegen. Het kan zijn dat u een pincet moet gebruiken om voorzichtig vuil te verwijderen. Houd het kuiken stevig maar voorzichtig vast tijdens deze delicate en toch wel kuiken-onterende procedure. Maar het is nodig het dier te helpen omdat het anders snel kan sterven.

Nota bene: als u een dunne donkere draad aan de achterkant van een kuiken ziet, dan is dit NIET wat hierboven is beschreven. Dit is de opgedroogde navelstreng dat het kuiken aan zijn dooier in het ei verbond. Na een paar dagen valt dit er vanzelf af.

6. Kuikens te vroeg naar buiten verhuizen

Kuikens kunnen tot drie uur per dag buiten doorbrengen als ze twee weken oud zijn, zolang er iemand in de buurt is om toezicht op ze te houden. Een grote draadkooi of draagbare ren is een goede optie. Laat de vogels alleen naar buiten als het minimaal 18 °C, droog en niet te winderig is. Zorg ervoor dat ze voedsel, water en schaduw hebben.

Nota bene: als u de kuikens vóór de leeftijd van twee weken naar buiten laat, of langer dan drie uur, dan kunnen ze te koud krijgen of een zonnesteek oplopen (afhankelijk van het weer). Dit kan dodelijk zijn.

Wanneer de jonge dieren 12 weken zijn, zijn ze oud genoeg om naar een Eglu-hok met ren te verhuizen. De vogels zullen nog te klein zijn om over de zitrekken te lopen, dus verwijder deze totdat de kuikens groot genoeg zijn om er op te roesten en veilig overheen te lopen. Als u een Eglu Cube heeft, dan kan het nodig zijn om de kuikens in en uit het hok te tillen, omdat ze vaak nog wat moeite hebben met de ladder. Deze kan gedurende de eerste weken worden omgebouwd tot een schans, om het de jonge vogels wat makkelijker te maken.

Het slaapgedeelte van de Eglu – of een ander hok en ren – moet genoeg nestmateriaal bevatten om ervoor te zorgen dat de vogels het ‘s nachts warm genoeg hebben. Vervang het nestmateriaal minstens twee keer per week.

Kuikens zullen snel leren van de andere kippen. Veel van hun gedrag is gebaseerd op instinct, dus zolang u ze de juiste omgeving biedt, zal de natuur voor de rest zorgen.

kuikens onder een warmtelamp

This entry was posted in Kippen


3 replies on “Zes dingen om te vermijden bij het grootbrengen van kuikens”

Geert schreef:

Dag allemaal , weet er iemand hoe je een kuiken noemt dat direct na de geboorte het nest verlaat om zelfstandig eten te gaan zoeken. Daar is een naam voor.

Wga de winter schreef:

Ja, dat noemen ze een nestvlieder.

Sema schreef:

Ik heb 2 kuikens maar eentje is heel slap en blijft vallen en doet geen ontlasting of ogen open wat is er aan de hand en wat kan ik doen?🥺

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *