Omlet blog

Waarom kippen geweldige huisdieren zijn voor kinderen

Kippen kunnen kinderen allerlei dingen leren over de levenscyclus van dieren, en ze inzicht geven in de vele voordelen die horen bij het verzorgen van (boerderij)dieren. Het is niet alleen de eindeloze voorraad eieren op brood waar kinderen van zullen genieten – het zorgen voor kippen is een lonende ervaring die kinderen van alle leeftijden wat bij kan brengen over dieren en hun gezelschap. 

Om leren gaan met kippen

Als u ervoor kiest om kippen te kopen als het nog kuikens zijn, is de kans groter dat kinderen een band met ze kunnen ontwikkelen. Omgaan met kuikentjes is makkelijk en erg leuk voor kinderen, en zo een goede manier om ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen bij de kippen. Sommige kippenrassen – zijdehoenders en sussex bijvoorbeeld – vinden het fijn om zo nu en dan geaaid te worden, een beetje zoals katten! Maak kinderen altijd duidelijk dat ze voorzichtig moeten zijn met de vogels, als het nog kuikens zijn maar ook wanneer ze volwassen zijn. Zelfs een ‘tamme’ kip moet rustig en met respect worden behandeld – plotselinge bewegingen zorgen ervoor dat een kip gaat fladderen en in paniek raakt.

Ook is het belangrijk kinderen te leren hun handen te wassen nadat ze de kippen hebben aangeraakt, of nadat ze het hok hebben schoongemaakt of de kippen hebben gevoerd. Kippen dragen net als wij allerlei bacteriën bij zich die hen geen kwaad doen, maar ons misschien wel!

Dagelijkse kippen activiteiten

Kippen hebben elke dag verzorging nodig, maar het zijn geen veeleisende huisdieren. Dit is uitstekend voor kinderen, omdat het ze wat bijbrengt over routine en ze plezier kunnen beleven aan hun kippen zonder dat het een te grote klus is.

Kinderen betrekken bij de dagelijkse verzorging van kippen, is een leuke en leerzame manier om kinderen een verantwoordelijkheidsgevoel te geven. De eerste klus van de dag is het openen van het kippenhok. Kinderen vinden het vaak heel leuk om na het ontbijt de tuin in te gaan, de voer- en waterbakken bij te vullen en het hok te openen om de kippen in hun ren te laten.

Gezonde kippen eten en drinken best veel op een dag, dus vraag kinderen om onze gids over het voeren van uw kippen te lezen, zodat ze echte experts worden!

Het schoonmaken van het kippenhok is waarschijnlijk een taak voor kinderen vanaf 11 jaar, maar u kunt een jonger kind vragen om u te helpen. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het aanvullen van nieuw nestmateriaal. Ook kan het leuk zijn om de kippenren opnieuw in te richten, het is duidelijk te zien wanneer kippen genieten van hun aangepaste huis!

Alle kinderen vinden het leuk om de vers gelegde eieren te rapen, en als het op tijd is voor het ontbijt, des te beter! Kinderen kunnen de eieren verzamelen en (indien nodig) voorzichtig schoonmaken. En een ei koken is een leuke manier om kookvaardigheden bij te brengen! Misschien krijgt u binnenkort wel ontbijt op bed…

Kinderen verantwoordelijkheden geven

Het hebben van kippen is een uitstekende manier om kinderen om te leren gaan met verantwoordelijkheden. Door voor kippen te zorgen kan een kind leren dat werken eten op tafel zet – letterlijk in dit geval!

Het hebben van een huisdier is soms de enige reden om ‘s ochtends vroeg naar buiten te gaan. Vrijwel elke eigenaar van een huisdier zal zeggen dat dit hun leven op allerlei manieren positief beïnvloedt. Net als het uitlaten van een hond, kan de tuin in moeten gaan om de kippen te voeren een leuke manier zijn om kinderen routine, verantwoordelijkheid en frisse lucht te geven.

Betrek kinderen bij de keuze van het kippenras

Als u een vriendelijk kippenras voor kinderen zoekt, zijn zijdehoenders een uitstekende keuze. Dit ras staat bekend om zijn aanhankelijke karakter. Andere kindvriendelijke rassen zijn de australorp, cochin, orpington, plymouth rock, sussex en wyandotte.

Lees ons artikel ‘Kinderen vinden kippen geweldig‘ voor meer informatie over hoe u kinderen kunt betrekken bij het houden van kippen, en welke ras geschikt is voor kinderen.

Tamheid is echter bij geen enkele kip een garantie en het belangrijkste is om ze vanaf jonge leeftijd te ‘socialiseren’, door ze in handen te hebben. Als kinderen tijd met hun jonge kippen doorbrengen, dat is er een grote kans dat ze een band zullen ontwikkelen.

Welk ras u ook kiest, door uw kinderen bij de beslissing te betrekken, zullen ze zich vanaf dag één verantwoordelijk en verbonden voelen met hun kippen. En dan is er nog het plezier van het bedenken van gepaste namen!

Plezier met Pasen

Er zijn allerlei paastradities waar kippeneieren bij horen, waarvan de populaire zoektocht naar eieren een voor de hand liggend voorbeeld is. Verberg eieren die uw kippen hebben gelegd – het is erg leuk en een goede manier om eetlust op te wekken voor het ontbijt.

Een andere paastraditie is natuurlijk het schilderen van gekookte eieren. Een leuke en oude Britse traditie is het rollen van eieren. Laat beschilderde eieren van een heuvel rollen – het laatste ei dat breekt en zijn hardgekookte dooier onthult, wint! Soms is er een ei dat onbreekbaar lijkt, hoe vaak het ook wordt gerold – de uitdaging is dan om het te breken door het zo hoog mogelijk te gooien!

Dus of eieren nu worden gebruikt voor taarten en quiches, om ze van een heuvel te laten of u gewoon graag tijd met uw kippen doorbrengt, er zijn allerlei redenen waarom kippen geweldige huisdieren zijn voor kinderen!

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *