Omlet blog

Waarom moeten nieuwe kippen in quarantaine?

Twee kippen buiten een Omlet Eglu Go kippenhok

Voordat nieuwe vogels aan een bestaande toom worden toegevoegd, moeten ze eerst in quarantaine. Ook kippen die ziek zijn of ziektesymptomen hebben, moeten in quarantaine worden geplaatst.

De reden om nieuwe vogels gescheiden te houden van de bestaande toom, rust voor 80% op verstand en 20% op achterdocht. Als de nieuwe kippen van een gereputeerde leverancier komen of u de eieren zelf heeft uitgebroed, is de kans klein dat de dieren ziektes bij zich zullen dragen. Toch zijn de mogelijke gevaren waartegen u uw bestaande toom wilt beschermen niet altijd makkelijk vast te stellen. Kippen kunnen interne en externe parasieten hebben, en bacteriën en virussen die niet met het blote oog zichtbaar zijn.

Quarantaine verkleint het risico dat de nieuwe kippen parasieten of ziektes op uw bestaande toom overbrengen aanzienlijk. Door COVID-19 heeft het idee van quarantaine een negatieve bijklank gekregen door isolatie en andere ongemakken. Maar door nieuwe kippen apart te houden, geeft u ze gewoon een ruimte uit de buurt van uw bestaande toom. Verder zullen uw kippen hun normale leven leiden.

 

Wat is quarantaine en moet mijn toom in quarantaine?

Quarantaine betekent simpelweg het apart houden van één of meerdere kippen van de rest van de toom. Het doel is de kans op ziekteverspreiding tussen zieke en/of nieuwe kippen en uw bestaande toom zo laag mogelijk te maken.
Het is aanbevolen alle nieuwe vogels in quarantaine te houden. Kippen gekocht op een show of markt zullen in contact zijn geweest met veel andere vogels. Ook kippen van gerenommeerde leveranciers zijn niet immuun voor ziekten, en zelfs een kuiken dat pas uit het ei is gekomen kan ziek zijn, omdat bepaalde bacteriën de eierschalen kunnen binnendringen en zo een nog niet uit het ei gekomen kuiken kunnen infecteren.

Wanneer is het nodig een kip in quarantaine te plaatsen?

Vogelziekten en parasieten verspreiden zich snel, en tegen de tijd dat u de symptomen ziet is het vaak al te laat om te voorkomen dat de andere kippen ziek worden. Gestreste vogels zijn bijzonder vatbaar voor ziektes, en een nieuwe hen zal dit onvermijdelijk zijn. Hier kunt u verder weinig aan doen, omdat het dier hier nu eenmaal mee te maken krijgt als de wereld die ze kende ineens wordt ingeruild voor een nieuw kippenleven in uw achtertuin.

Een zieke vogel moet worden geïsoleerd van de rest van uw toom om het risico op verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Heeft een kip parasieten – luizen, vlooien of wormen – dan zal het tegen de tijd dat u het probleem vaststelt waarschijnlijk al zijn overgedragen op de rest van uw kippen. In dit geval is een behandeling tegen parasieten aangewezen, in plaats van een vogel met overduidelijke symptomen in quarantaine te plaatsen.

Kippen scharrelen rond hun Omlet Eglu Cube kippenhok

Hoe lang moeten nieuwe kippen in quarantaine worden gehouden?

Nieuwe vogels moeten minimaal vier weken in quarantaine worden gehouden. Als er sprake is van ziektes, zullen deze zich in de eerste week manifesteren, volgend op de stress die gepaard gaat met de verhuizing. Controleer om de paar dagen de gezondheid van de vogels.

In de laatste week van quarantaine kiezen mensen met een grotere kippentoom er vaak voor om een oudere vogel uit de bestaande toom – misschien een kip die gestopt is met eieren leggen – bij de vogels in quarantaine te plaatsen. Als aan het einde van de week de geïntroduceerde hen in goede gezondheid verkeert, is alles in orde. Is er toch sprake van een verborgen ziekte, dan zal dit aan de oudere vogel te zien zijn. Dit is wel te vergelijken met de ‘kanarie in de mijn’-methode, en niet iedereen zal zomaar een oudere vogel in gevaar willen brengen. Toch kunt u zo met 90% zekerheid achterhalen of er geen ongeziene problemen heersen onder de vogels in quarantaine.

Nota bene: vogelgriep (aviaire influenza) heeft een incubatietijd van ongeveer 21 dagen. Een kip die besmet is geraakt op de dag dat u haar mee naar huis nam, zal dus drie weken geen symptomen hebben. Dit is een van de redenen waarom de quarantaineperiode zo lang is.

Een quarantaine-ruimte maken voor uw kippen

Dit is een eenvoudige checklist om de quarantaine zo succesvol mogelijk te laten verlopen:

1. Controleer de gezondheid van nieuwe kippen, kijk of u luizen of vlooien ziet. Inspecteer de consistentie van hun uitwerpselen en hun algemene houding. Bezoek voor meer informatie onze gids voor het controleren van de gezondheid van kippen.

2. Zorg ervoor dat de ren en het kippenhok van alle vogelgemakken zijn voorzien, zoals een zitstok, nestkast, voer en water en een dekzeil tegen zon en regen.

3. Voorkom dat veren, nestmateriaal, voer of water van de vogels in quarantaine in de ren van uw bestaande vogels terecht kunnen komen.

4. Draag niet dezelfde schoenen en kleding wanneer u gezonde dieren aanraakt na in contact te zijn geweest met zieke vogels. Ziektes kunnen zich makkelijk verspreiden, zeker via uw handen en schoenzolen.

5. De nieuwe vogels moeten zo ver mogelijk bij de andere kippen uit de buurt worden gehouden.

Wat te doen wanneer vogels in quarantaine ziek worden?

Als een van de nieuwe vogels ziek wordt, is het belangrijk om de ziekte te identificeren. Schakel bij twijfel deskundige hulp in om te helpen bij het stellen van de diagnose. Afhankelijk van het probleem kan het nodig zijn om de nieuwe kippen bijvoorbeeld nog een maand te isoleren en behandelen. Blijkt de ziekte vogelgriep of een andere dodelijke ziekte te zijn, dan zult u de vogels moeten laten inslapen.

Quarantaine van nieuwe kippen is een kwestie van ‘better-safe-than-sorry’, en verzekert de gezondheid van uw steeds veranderende kippentoom. Ook heeft het als voordeel dat de nieuwkomers kunnen wennen aan de omgeving en nieuwe geluiden van uw tuin, voordat ze bij uw bestaande kippentoom worden gevoegd.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *