Omlet blog

Kippen en eieren: de recordhouders

Eieren verzamelen uit het Omlet Eglu Cube kippenhok

De Eglu Cube is een kippenhok dat uw kippen het hele jaar tevreden houdt

‘s Werelds zwaarste kip

Het zwaarste kippenras, de white sully, is afkomstig uit Californië. Het is een kruising tussen de rhode island red en andere zware kippenrassen. De zwaarste kip ooit gewogen was een haan met de veelzeggende naam Weirdo, van ruim 10 kg. Het verhaal gaat dat deze haan zo agressief was dat hij twee katten doodde en een hond ernstig verwondde die zijn territorium had betreden.

‘s Werelds oudste kip

Momenteel staat dit wereldrecord op naam van Muffy, een red quill muffed american game hen, die op 22-jarige leeftijd stierf in Maryland, VS. Een van de bekendere oude kippen was een red pyle-kip genaamd Matilda uit Alabama, VS. Ze was de eerste hen die de titel “‘s werelds oudst levende kip” ontving. Matilda werd 16 jaar. Dierenartsen vermoedden dat ze zo lang leefde omdat ze bij haar eigenaren in huis woonde en gedurende haar lange leven geen enkel ei legde.

‘s Werelds zwaarste ei

Het zwaarste ei ooit gewogen werd in 1956 gelegd door een witte leghorn uit New Jersey,  VS. Het ei woog 454 gram, en had een dubbele dooier en schaal. 

‘s Werelds grootste ei

Maar het zwaarste ei is niet het grootste ei. Tony Barbouti uit Eastwood, Sussex, vond ooit een ei in zijn kippenhok met een omtrek van 23 cm. Toch woog het ei ‘maar’ 161 gram. Volgens de eigenaar was de hen zichtbaar geschrokken na het leggen van het ei, maar herstelde ze zich volledig.

‘s Werelds langste vlucht

Kippen staan niet bekend om hun vliegkunsten. Eigenlijk kunnen kippen technisch gezien niet vliegen. Wat ze wel kunnen is hoog springen en met hun vleugels slaan om zo lang mogelijk in de lucht te blijven. De langste geregistreerde vlucht van een kip is 13 seconden. Het record voor de langst gevlogen afstand door een kip is iets minder dan 92 meter. Best indrukwekkend voor een dier dat voornamelijk veilig op de grond rondscharrelt.

PoleTree - zelf samen te stellen zitstok voor kippen - plezier voor de hele toom!

‘s Werelds productiefste legger

Professor Harold V. Bieller – College of Agriculture, University of Missouri – deed eind jaren zeventig onderzoek naar kippen. De kip die het meeste eieren legde was een witte leghorn. In 1979 legde ze maar liefst 371 eieren in 364 dagen.

‘s Werelds productiefste moederhen

De Noord-Ierse boer John Dolan bezat twee kippen die het Guinness Book of Records hebben gehaald. Zijn hen Sally haalde een record door tweemaal kuikens uit te broeden in slechts 55 dagen, en broedde maar liefst 11 van de 12 eieren uit. Kippen blijven normaal gesproken minimaal drie maanden bij hun kuikens, maar Sally begon al na 21 dagen weer te leggen. Johns andere kip Marmalade haalde het Book of Records door in twee jaar tijd maar liefst 107 kuikens uit te broeden.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *