Omlet blog

Kippen door de rui heen helpen

Kippenhouder verzorgt de kippen met de afrastering voor kippen en het Eglu Cube kippenhok van Omlet

Jouw kippen zullen elk jaar in de rui zijn. Tijdens dit proces verliezen ze hun oude veren en krijgen ze nieuwe. Bij de meeste kippen vertraagt de eierproductie, want alle energie moet uitgaan naar het laten groeien van nieuwe veren, en dat is een zware taak. We laten je zien hoe je de kippen kunt helpen tijdens de rui en wat je tijdens dit proces kunt verwachten.

Wanneer ruien kippen?

Kippen ruien al vroeg in hun leven. Sterker nog: als kuikentje zijn ze de eerste maanden vaak in de rui om hun baby dons te verliezen en in te wisselen voor een volwassen verenpakket. Kippen zullen in totaal vier keer in de rui zijn:

  • De eerste rui als ze tussen de 1 en 6 weken oud zijn
  • De tweede rui als ze rond de 7 tot 9 weken oud zijn
  • De derde rui rond de 12e of 13e week
  • En de vierde rui als ze rond de 22 tot 23 weken oud zijn

Aan het einde van deze vierde rui, komen de staartveren van de kip ook door, waardoor het makkelijker is om haantjes te spotten.

Wanneer ze hun volwassen leeftijd hebben bereikt, gaan kippen door een natuurlijk, jaarlijks rui-ritueel dat eind van de zomer of het begin van de herfst plaatsvindt. Het zal je opvallen wanneer de kip nieuwe veren nodig heeft; de oude zullen wat dof en bleek worden vlak voordat de ruiperiode zich aandient. Kippen kunnen ook buiten deze periode in de rui komen, als een reactie op stress.

Hoe is te zien of een kip in de rui is?

Kippen zullen gedurende het jaar zo nu en dan veren verliezen. Dit zijn een aantal duidelijke tekenen dat een kip in de rui is:

  • Een slonzig voorkomen, met kale plekken
  • Een wat kleurloze kam en lellen
  • Prikkelbaarheid
  • Een plotseling stop van de eierproductie, of een vermindering van het aantal eieren
  • Een grotere eetlust, met verhoogde behoefte aan proteïne (de kip kan met andere vogels vechten om voedselresten of verwoed krabben op zoek naar insecten en wormen)

De rui begint meestal bij de kop van een kip en gaat verder via de borst en poten naar de staart. Tegen de tijd dat de staart kaal is, beginnen de kopveren weer te groeien.

Als een hen veren verliest en geen nieuwe krijgt, kan er sprake zijn van veermijten of een andere ziekte. Gedraagt een kip zich anders dan normaal? Lusteloosheid of een gebogen houding kunnen duiden op een onderliggend probleem. Als u twijfelt over de gezondheid van uw kippen, neem dan contact op met uw dierenarts.

Neem ook contact op met een dierenarts als de legcyclus abrupt wordt onderbroken en de kip enkele dagen na het einde van de rui nog geen eieren legt.

Welke voeding hebben kippen nodig om ze door de rui te helpen?

De rui is geen ziekte, dus een behandeling is niet nodig. Door het gebruikelijke dieet van de vogels aan te passen kunt u ze wel een beetje helpen om door de rui heen te komen. Hun behoefte aan eiwitten zal tijdens de rui toenemen, omdat dit nodig is voor het aanmaken van nieuwe veren.

Om extra eiwit aan de voeding van kippen toe te voegen, hebben ze voer nodig dat voor minimaal 18% uit eiwit bestaat. Geef ze geen gekookt vlees en zuivel, dit kan te vet zijn en zuivelproducten moeilijk te verteren zijn voor kippen. Gekookte eieren en vis zijn goede bron van eiwitten en als uw kippen toegang hebben tot insecten en wormen, dan is dit nog beter. Veel mensen die kippen houden voeren hun vogels meelwormen tijdens de rui, omdat ze veel eiwitten en weinig vet bevatten. Gekookte erwten, linzen en bonen zijn ook een goede bron voor eiwitten.

Voor een ​​goede gezondheid, een sterk immuunsysteem en om hun spijsvertering te stimuleren, kunt u een klein beetje appelciderazijn toevoegen aan het drinkwater van uw kippen. Zet verder gewoon het gezonde dieet van uw kippen voort en zorg ervoor dat hun dieet voldoende vitamines en mineralen bevat.

Wat kunt u voor uw kippen doen als ze in de rui zijn?

Til uw kippen niet op tijdens de rui en weersta de verleiding om hun kale lichaam te bedekken met een kippenvest. De huid van de hennen is gevoelig en jeukt tijdens de rui wanneer honderden er doorheen dringen. Door ze op te pakken of aan te kleden, raak te huis alleen maar meer geïrriteerd.

Om de jaarlijkse veren make-over makkelijker te maken, is het van belang dat u uw dieren een stressvrije omgeving biedt. Introduceer bijvoorbeeld tijdens de rui geen nieuwe vogels, verbouw het kippenhok niet en laat ook de inrichting van de ren ongewijzigd totdat het nieuwe verendek helemaal is gevormd.

Wilde kippen maakten de rui al door, miljoenen jaren voordat ze door mensen werden gedomesticeerd. Het is daarom vaak het beste om de natuur zijn gang te laten gaan. Al is wat hulp in de vorm van voeding natuurlijk altijd welkom!

In de rui met Omlet

De jaarlijkse ruiperiode hoeft geen grote klus voor jou en je kippen te zijn. Of je de kippen nu in een Eglu Cube kippenhok en Inloopren voor kippen, of in een van onze kippentractorshoudt, onze vakkundige ontwerpen maken de rui makkelijk, zodat de kippen zich snel weer de oude voelen en er weer op hun best uitzien. 

Kippenhouder kijkt naar zijn kippen in het Eglu Cube kippenhok

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *