Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Kippen door de rui heen helpen

kippen in een Omlet ren drinkend uit hun feeder

Tijdens de rui verliezen kippen hun oude veren en groeien er nieuwe veren aan. Vaak zullen kippen minder eieren gaan leggen of zelf helemaal stoppen met leggen. Dit geeft ze tijd om te rusten en zich klaar te maken voor het volgende legseizoen.

Kippen ruien elk jaar, soms zelfs twee keer per jaar. Dit kan op elk moment beginnen, hoewel in west Europa kippen meestal aan het einde van de zomer in de rui raken. Soms kan een vroege rui worden veroorzaakt door stress. Hoe lang de rui duurt kan verschillen maar meestal duurt het wel drie maanden duren voordat het nieuwe verendek helemaal is volgroeid.

Wanneer ruien kippen?

Jonge kippen raken vaak in de rui als ze hun kuikenveren verliezen en volwassen worden. De eerste rui vindt plaats voordat vogels zes weken oud zijn, er is een tweede rui voordat ze negen weken oud zijn en een derde als ze 12-13 weken zijn. De laatste ‘kuikenrui’ vindt plaats tussen 20 en 22 weken. Hierna is de hen volwassen en legt ze eieren, en zal daarna één of twee keer per jaar ruien.

Hoe is te zien of een kip in de rui is?

Kippen zullen gedurende het jaar zo nu en dan veren verliezen. Dit zijn een aantal duidelijke tekenen dat een kip in de rui is:

  • Een slonzig voorkomen, met kale plekken
  • Een wat kleurloze kam en lellen
  • Prikkelbaarheid
  • Een plotseling stop van de eierproductie, of een vermindering van het aantal eieren
  • Een grotere eetlust, met verhoogde behoefte aan proteïne (de kip kan met andere vogels vechten om voedselresten of verwoed krabben op zoek naar insecten en wormen)

De rui begint meestal bij de kop van een kip en gaat verder via de borst en poten naar de staart. Tegen de tijd dat de staart kaal is, beginnen de kopveren weer te groeien.

Als een hen veren verliest en geen nieuwe krijgt, kan er sprake zijn van veermijten of een andere ziekte. Gedraagt een kip zich anders dan normaal? Lusteloosheid of een gebogen houding kunnen duiden op een onderliggend probleem. Als u twijfelt over de gezondheid van uw kippen, neem dan contact op met uw dierenarts.

Neem ook contact op met een dierenarts als de legcyclus abrupt wordt onderbroken en de kip enkele dagen na het einde van de rui nog geen eieren legt.

kippen die vrij rondscharrelen in de tuin

Welke voeding hebben kippen nodig om ze door de rui te helpen?

De rui is geen ziekte, dus een behandeling is niet nodig. Door het gebruikelijke dieet van de vogels aan te passen kunt u ze wel een beetje helpen om door de rui heen te komen. Hun behoefte aan eiwitten zal tijdens de rui toenemen, omdat dit nodig is voor het aanmaken van nieuwe veren.

Om extra eiwit aan de voeding van kippen toe te voegen, hebben ze voer nodig dat voor minimaal 18% uit eiwit bestaat. Geef ze geen gekookt vlees en zuivel, dit kan te vet zijn en zuivelproducten moeilijk te verteren zijn voor kippen. Gekookte eieren en vis zijn goede bron van eiwitten en als uw kippen toegang hebben tot insecten en wormen, dan is dit nog beter. Veel mensen die kippen houden voeren hun vogels meelwormen tijdens de rui, omdat ze veel eiwitten en weinig vet bevatten. Gekookte erwten, linzen en bonen zijn ook een goede bron voor eiwitten.

Voor een ​​goede gezondheid, een sterk immuunsysteem en om hun spijsvertering te stimuleren, kunt u een klein beetje appelciderazijn toevoegen aan het drinkwater van uw kippen. Zet verder gewoon het gezonde dieet van uw kippen voort en zorg ervoor dat hun dieet voldoende vitamines en mineralen bevat.

Wat kunt u voor uw kippen doen als ze in de rui zijn?

Til uw kippen niet op tijdens de rui en weersta de verleiding om hun kale lichaam te bedekken met een kippenvest. De huid van de hennen is gevoelig en jeukt tijdens de rui wanneer honderden er doorheen dringen. Door ze op te pakken of aan te kleden, raak te huis alleen maar meer geïrriteerd.

Om de jaarlijkse veren make-over makkelijker te maken, is het van belang dat u uw dieren een stressvrije omgeving biedt. Introduceer bijvoorbeeld tijdens de rui geen nieuwe vogels, verbouw het kippenhok niet en laat ook de inrichting van de ren ongewijzigd totdat het nieuwe verendek helemaal is gevormd.

Wilde kippen maakten de rui al door, miljoenen jaren voordat ze door mensen werden gedomesticeerd. Het is daarom vaak het beste om de natuur zijn gang te laten gaan. Al is wat hulp in de vorm van voeding natuurlijk altijd welkom!

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *