Omlet blog

Waarom zien kippeneieren er soms vreemd uit?

Close up eierdoos 1

Soms leggen kippen eieren die in de verste verte niet lijken op een standaard supermarkt-ei. Sommige zijn enorm of juist heel klein, andere zijn rond of juist puntig, en zo nu en dan vindt u misschien een ei met een zachte schaal. Deze verschillende vormen kunnen allerlei oorzaken hebben.

Elke hen heeft haar eigen ‘eigenaardigheden’ wat betreft het formaat van het ei en de kleur. De meeste kippenrassen leggen lichtbruine eieren, maar er zijn ook kippen die eieren leggen met een gepigmenteerde schaal. De eieren die een hen legt zullen altijd dezelfde kleur hebben. Het kleurenpalet gaat van diepbruin tot lichtblauw en pastelgroen, soms met spikkels die een extra dimensie toevoegen aan de schoonheid ervan.

Maar afwijkende vormen en maten zijn iets anders. Het zijn eigenaardigheden in plaats van kippenras-gerelateerde kenmerken.

Waarom zijn kippeneieren soms groter of juist kleiner dan normaal?

Een enorm ei heeft soms twee dooiers. In dit geval heeft een hen haar gebruikelijke dagelijkse productie verdubbeld en heeft ze een groot ei moeten produceren om de extra massa op te vangen. De dooiers van deze eieren zijn vaak kleiner dan normaal. Een eye-catcher in de koekenpan is het zeker!

Jonge hennen leggen vaak kleine eieren. Het zal niet lang duren voor ze eieren van een standaard formaat gaan leggen. De meeste krielrassen blijven natuurlijk altijd kleine eieren leggen.

Waarom zijn kippeneieren soms misvormd?

Een ei kan om verschillende redenen een afwijkende vorm hebben. Jonge kippen leggen vaak een of twee afwijkende eieren, voordat ze hun normale vorm aannemen. Ook stress in het kippenhok kan leiden tot misvormde eieren. Dit komt meestal doordat een hen haar ei wil leggen, maar de ruimte in de nestkast wordt ingenomen door een andere hen.

Misvormde eieren kunnen langwerpig zijn of een een dun, puntig uiteinde hebben. Soms zien ze er wat grof uit, of hebben ze verdikte banen die over het midden van het ei lopen. Steeds geldt dat het ei in de schaal in orde is en volledig veilig is om te eten.

Een bolvormig ei is meestal een teken van een licht calciumtekort. Voor de vorming van een rond ei is minder calcium nodig dan voor een ovaal ei.

Bruin-zwarte kip buiten

Duiden vreemd gevormde eieren op een ziekte?

Infectieuze bronchitis kan leiden tot misvormde eieren. Een besmette hen legt een paar dagen geen eieren of legt slechts zo nu en dan een ei. De eieren die ze legt, hebben een dunne, gerimpelde of ruwe schaal en het eiwit zal waterig zijn. Ook hebben aangetaste eieren vaak een lichtere schaal dan anders. Deze aandoening is zeldzaam en het is mogelijk kippen tegen deze ziekte in te enten.

Laryngotracheitis is een andere ziekte die kan leiden tot afwijkende eivormen. Ook deze ziekte kan door vaccinatie worden voorkomen. Daarnaast kan elke ziekte voor stress zorgen, waardoor in theorie elke ziekte kan resulteren in misvormde eieren.

Waarom leggen kippen gespikkelde eieren?

Sommige kippenrassen leggen altijd gespikkelde eieren. Als een kip die normaal gesproken eieren zonder spikkels legt, plotseling gespikkelde eieren produceert, kan dit verschillende oorzaken hebben. De hen kan om een of andere reden gestrest zijn geweest terwijl het ei zich vormende. Of misschien is er iets veranderd in het pigmentproducerende deel van haar legsysteem.

Spikkels zijn vaak het gevolg van overmatige calciumproductie. Als dit zich voordoet is dit meestal aan het begin van de winter. Sommige eieren hebben een gemarmerd patroon in plaats van spikkels.

De spikkels zijn meestal glad, maar kunnen ook verhoogde vlekken zijn van overtollig calcium. Soms doet dit zich voor in de vorm van strengetjes, terwijl de rest van het ei er standaard uitziet. Dit kan ook verband houden met uitdroging. Zorg ervoor dat uw kippen altijd voldoende water hebben en dat een schuwere kip er door de andere kippen niet van wordt weerhouden om te drinken.

Waarom hebben kippeneieren soms een witte ring?

Van opzij gezien heeft een eierschaal met deze merkwaardige eigenaardigheid een dikke, witte ring. De witte ring wordt meestal veroorzaakt door een onderbreking in de vorming van de eierschaal. Dit is vaak het gevolg van stress of wanneer een tweede ei het interne productielijn binnenkomt.

Het tweede ei dat in dit proces wordt geproduceerd, heeft meestal een afgeplatte kant. In het beginstadium van de schaalvorming is dit ei tegen het eerste ei gebotst en ‘geplet’.

Waarom zijn kippeneieren soms gerimpeld?

Een rimpelige eierschaal kan een teken zijn van stress of ziekte, maar is meestal het gevolg van een erfelijke aandoening. Soms zullen ook oudere kippen rimpelige eieren gaan leggen. De groeven misvormen het ei en dit ziet er misschien wel het vreemdst uit van alle ei-rariteiten.

De rimpels zien er soms uit als scheuren in de schaal. Dit zijn inderdaad scheuren die zijn ontstaan tijdens de vorming van het calcium, maar die door de kip zijn gerepareerd door ze met calcium te bedekken. Vaak is de onderliggende oorzaak stress of ziekte. Toch kan het ook gewoon het gevolg is van een tweede ei dat tegen het eerste is ‘gebotst’.

Waarom hebben kippeneieren soms een zachte schaal?

Een zachte schaal is een teken van calciumtekort of een tekort aan vitamine D. Een laag calciumgehalte kan worden voorkomen door kippen kwalitatief voer te geven en niet teveel keukenrestjes te voeren (waardoor ze geen zin meer hebben in hun legpellets). Een vitamine D-tekort kan worden voorkomen door zonlicht, wat niet altijd makkelijk is tijdens de bewolktere maanden van het jaar.

Andere mogelijke oorzaken zijn stress door hitte, te veel zout of te veel spinazie. Als u uw kippen keukenrestjes voert, geef ze dan geen gezouten etenswaren.

De extreme versie van een ei met zachte schaal, is een ei zonder schaal. Als een kip een ei zonder schaal legt, moet dit meteen worden opgeruimd, omdat het in het warme kippenhok snel zal gaan rotten.


Vreemde eieren zijn meestal een uitzondering, en niet iets om u zorgen over te maken. Legt een hen twee dagen na elkaar een afwijkend ei, probeer dan na te gaan wat de reden kan zijn. Dieet en stress zijn vaak de boosdoeners.

Wat betreft het gebruik van deze eieren in de keuken; geen zorgen. Met uitzondering van eieren met een zachte schaal en eieren zonder schaal, zijn al deze eigenaardige eieren veilig om te eten.

Close up eierdoos 2

This entry was posted in Kippen


One reply on “Waarom zien kippeneieren er soms vreemd uit?”

Dinothé Martine schreef:

bedankt voor de uitleg,mijn kippetjes zijn u dankbaar en ik nog veel meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *