Omlet blog

Een huisdier in bed laten slapen – Ja of nee

Foto door Brooke Cagle op Unsplash

Iedereen houdt van zijn huisdier. En slechts een paar uur van elkaar gescheiden zijn kan al te lang lijken, zelfs ‘s nachts. Voor het slapen gaan nog even knuffelen met de hond of kat, blijkt voor het merendeel van de huisdiereigenaren maar moeilijk te weerstaan. Veel mensen zijn van mening dat dit geen kwaad kan. Toch zijn hier ook een aantal nadelen aan verbonden. Maar laten we eerst kijken welke voordelen het heeft om uw huisdier op bed te laten slapen.

Voordelen van een huisdier op bed laten slapen

Hechting

Een huisdier op bed laten slapen kan voor beide partijen bijdragen aan het vormen van een band. De aanwezigheid van honden en katten zorgt voor baasjes voor een gevoel van comfort. Dit draagt bij aan de onderlinge band, waardoor uw huisdier zich meer op zijn gemak zal voelen.

Veiligheid

Als u zich zorgen maakt over mogelijke inbrekers, dan kan een hond een gevoel van veiligheid bieden. Hoe uw hond ook zou reageren op een inbreker, honden zijn over het algemeen een goed afschrikmiddel. Hoewel een kat waarschijnlijk niet in staat is om een indringer te lijf te gaan, het zijn het wel sensitieve dieren die kunnen waarschuwen als ze iets verdacht waarnemen, zoals onbekende geuren of geluiden.

Vermindert stress en angst

Uit onderzoek blijkt dat samen slapen met een huisdier voor een beter humeur kan zorgen doordat het stress en angst vermindert. Door met een hond of kat te knuffelen, komt het gelukshormoon oxytocine vrij. Dit kan ook bijdragen aan een betere nachtrust.

Persoonlijke wekker

Net als mensen slapen veel gedomesticeerde katten en honden ‘s nachts en zijn ze overdag wakker (voor een deel van de dag ten minste!) Zowel katten als honden zijn gewoontedieren en houden van routine. Sta er dus niet van te kijken als u elke ochtend om 6 uur een wake-up call van uw huisdier krijgt. Bekijk het positief; is dit niet een veel fijnere wekker dan een alarm?

Nadelen van een huisdier op bed laten

Vlooien en andere parasieten

Helaas staan katten en honden bekend om vlooien. Als u uw huisdier in uw bed laat om ‘s nachts fijn te knuffelen, dan kunt u ook hun vlooien verwelkomen. Hoewel vlooien makkelijk te behandelen zijn, is het hebben van vlooien een onaangename ervaring voor zowel u als uw huisdier. Samen slapen met uw huisdier kan zelfs uw gezondheid in gevaar brengen. Honden en katten kunnen parasieten zoals lintworm verspreiden, die ons ziek kunnen maken. Ook hiertegen kunt uw huisdier gelukkig preventief behandelen.

Haar

Als uw kat of hond veel verhaart, dan zult u de haren ook in uw bed vinden. De meeste diereneigenaren weten dat het een nachtmerrie kan zijn om door het hele huis haren te vinden. Dus als u ten minste een ruimte in huis vrij wil houden van haren, dan is het misschien beter om uw hond of kat in bed te laten slapen.

Allergieën

Het is geen goed idee om uw huisdier in bed te laten slapen als u last heeft van allergieën, ook als deze niet gerelateerd zijn aan dieren. Mensen die last hebben van astma of gevoelig zijn voor pollen en stof, kunnen bijvoorbeeld last krijgen van allergieën door een hond of kat in bed te laten slapen.

Gedragsproblemen

Een huisdier in bed laten slapen kan leiden tot gedragsproblemen. Door uw hond met met verlatingsangst of territoriale agressie bij u in bed te laten slapen, kan het probleem verergeren. Ook katten kunnen territoriaal zijn. Als uw kat naar u uithaalt of naar u blaast wanneer u hem van het bed probeert te tillen, is het beter om helemaal niet meer toe te staan dat uw huisdier in uw bed slaapt.

Als u (of uw huisdier) besluit om voortaan alleen te slapen, is het belangrijk om uw huisdier een fijne eigen mand te geven. Omlet heeft een uitgebreid assortiment comfortabele en makkelijk te reinigen honden- en kattenmanden. Zo zal uw huisdier net zo graag in zijn eigen bed slapen. De nieuwe Maya Donut kattenmand is gemaakt van luxe imitatiebont voor optimaal comfort. Uw hond zal dol zijn op de luxe Topology hondenmand. Met een matras van traagschuim en keuze uit verschillende toppers, heeft u een mand die helemaal past bij de persoonlijkheid van uw hond.

Dus hoe fijn het ook kan zijn om een huisdier bij u te laten slapen, het brengt risico’s zoals gedragsproblemen en allergieën met zich mee. De beslissing om uw huisdier wel of niet bij u te laten slapen is een persoonlijke keuze. In beide gevallen is het van belang om uw huisdier een eigen, comfortabele mand te geven die helemaal van hen alleen is (hoe veel of weinig deze ook zal worden gebruikt!)

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *