Omlet blog

Voorkomen dat kippen hun eieren opeten

Twee kippen pikken naar Omlet Poppy en Pendant Peck Toys

Kippen zijn niet alleen leuke gezelschapsdieren, door zelf kippen te houden weet u ook precies in welke omstandigheden de eieren die u eet zijn gelegd. Maar soms kan het gebeuren dat er plotseling eieren ontbreken. Kippen kunnen namelijk de gewoonte ontwikkelen om hun eigen eieren te eten. Dit is niet schadelijk is voor hun gezondheid, maar het wijst er wel op dat er iets niet klopt.

Uw kippen vervelen zich

Het kan zijn dat uw kippen zich vervelen en daarom hun eieren eten. Verveling bij kippen kan optreden als ze ofwel niet genoeg ruimte hebben om rond te scharrelen, of als ze geen accessoires hebben om zich mee bezig te houden.

Een gelukkige hen heeft minimaal 1 vierkante meter ren-ruimte nodig, maar 2 vierkante meter of meer (per hen) heeft de voorkeur. Kippenspeelgoed is ook een goede manier om kippen bezig te houden. Zo is er bijvoorbeeld Omlets Pendant Peck Toy, een interactief en interessant voerspeeltje. Een Peck Toy draagt bij aan het gedrag van de toom en het zorgt voor de nodige mentale uitdaging.

Uw kippen zijn uitgedroogd

Als kippen hun eigen eieren eten, kan dit er ook op duiden dat ze zijn uitgedroogd. Omdat eieren een grote hoeveelheid water bevatten, kunnen uw kippen hun eigen eieren gaan eten om de nodige hoeveelheid vocht binnen te krijgen.

Om dit gedrag te stoppen, is het van belang dat uw kippen altijd vers water tot hun beschikking hebben. Tijdens de warmere zomermaanden hebben kippen veel meer water nodig. U kunt wat ijs (bevroren water) aan hun drinkbak toevoegen om ervoor te zorgen dat ze goed gehydrateerd blijven.

Uw kippen hebben een vitaminetekort

Ook een vitaminetekort kan ertoe leiden dat kippen hun eieren gaan eten. Het dieet van uw kip is van groot belang voor hun welzijn. Een dieet dat niet volstaat zorgt voor tekorten. Naast het eten van eieren, kunnen gebroken eieren ook een aanwijzing zijn dat uw kippen een tekort hebben in hun voeding, namelijk een calciumtekort.

Het is belangrijk dat uw kippen een uitgebalanceerd dieet te voeren met voldoende eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Ook als uw kippen vrij kunnen rondscharrelen is het belangrijk om ze voer van goede kwaliteit geven. Voor voldoende calcium is het aanbevolen om grit aan het voer toe te voegen, wat bovendien de spijsvertering bevordert. Ook kunt u uw kippen gemalen eierschalen voeren, of gemalen oesterschelpen.

Nestkasten

De nestkast moet een veilige ruimte zijn voor uw kippen. Het eten van eieren kan optreden wanneer uw kippen zich niet op hun gemak voelen in hun nestkast, bijvoorbeeld door de nestvulling of doordat uw kippen aan te veel licht worden blootgesteld.

Zorg ervoor dat de nestkast voldoende en comfortabele nestvulling bevat. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, dus als u merkt dat uw kippen de huidige nestvulling niet fijn vinden, probeer dan een andere. Houd het nestmateriaal schoon door het wekelijks te vervangen en mest te verwijderen. Eglu kippenhokken zijn makkelijk schoon te maken, en voorzien van een geïntegreerde, ruime nestkast.

Een bange of gestreste kip

Als kippen hun eieren eten kan dit ook worden veroorzaakt door stress of angst. Stress kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door optillen, een nieuwe omgeving, de introductie van nieuwe kippen, hitte of regelmatig bezoek van roofdieren. Sommige stress-factoren zijn makkelijker op te lossen dan andere. Wordt de stress bijvoorbeeld veroorzaakt door optillen of de introductie van nieuwe kippen, lees dan voor meer informatie Omlets kippengids.

Nog steeds problemen?

Als u al het bovenstaande heeft geprobeerd, u medische redenen heeft uitgesloten en uw kippen toch stug hun eieren blijven eten, dan kunt u het volgende proberen om het probleem aan te pakken:

jongen kijkt naar hen die eieren legt in een Eglu Cube kippenhok

Verzamel de eieren op tijd

Het op tijd verzamelen van eieren nadat ze zijn gelegd, geeft uw kippen – of een welbepaalde schuldig kip – minder kans om de eieren te eten. Controleer indien mogelijk vier keer per dag de nestkast. Hopelijk zal het ontbreken van eieren om te eten, de gewoonte na een paar dagen verbreken. Hierna kunt u de eieren weer eenmaal per dag verzamelen.

Nep-ei

Nep-eieren zijn meestal gemaakt van hout, rubber of aardewerk. Kippen zullen ook naar deze eieren pikken, maar uiteindelijk gefrustreerd raken en het opgeven om ook naar echte eieren te pikken.

Gebruik mosterd

Maak een klein gaatje in je ei, verwijder de inhoud en vul het met mosterd. Mosterd is een smaak waar (de meeste) kippen niet van houden. Na een paar pogingen zullen ze waarschijnlijk stoppen met het eten van de eieren.

Mocht u kippen hebben die eieren eten, dan is dit zeker geen reden tot paniek. Het lijkt misschien wat vreemd en het gedrag zal u misschien verbazen, maar met een paar tips kunt u de gewoonte zeker onder controle krijgen. Hopelijk zorgen onze tips ervoor dat de volgende keer dat u eieren gaat rapen, uw kippen tevreden zijn en hun eieren nog intact!

 

This entry was posted in Kippen


2 replies on “Voorkomen dat kippen hun eieren opeten”

Marie schreef:

Kippen houden niet van mosterd, om ze broedsaf te maken, kan ik mosterd in de legkast leggen?

Roos Geenen schreef:

Geweldige tips voor onze adoptie kippetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *