Omlet blog

Waarom leggen mijn kippen niet in hun nestkast?

Het is best frustrerend als een kip besluit de comfortabele nestkast te negeren en in plaats daarvan haar eieren ergens anders in het hok of de ren te leggen. Kippen houden van routine, en als ze eenmaal de gewoonte hebben om eieren op de grond te leggen, kan het lastig zijn om hun routine te wijzigen.

Het voornaamste nadeel van het leggen van een ei op de grond is dat het beschadigd kan raken. Het kan ook kapot worden gepikt, omdat kippen de neiging hebben naar alles te pikken wat ze vinden. Als kippen de smaak van verse eieren te pakken krijgen, zullen ze naar elk ei pikken dat ze tegenkomen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Gelukkig zijn er een aantal manieren om een hen ervan te overtuigen dat de nestkast echt de beste plek is om eieren te leggen.


1. Zorg voor voldoende nestkasten

Kippen hebben voldoende ruimte nodig om te leggen. Dit houdt over het algemeen in dat u één nestkast per vier kippen nodig heeft. Let op: als er te veel nestkasten zijn, zullen sommige niet worden gebruikt. Een hen kan dan besluiten om er permanent in te trekken en het als haar slaapplek te gebruiken, waardoor het snel vervuild zal raken.

2. Houd de nestkast goed schoon

Bedek de bodem van de nestkast met een zachte nestvulling. Vervang dit regelmatig om ervoor te zorgen dat het niet te vuil wordt en vrij van bloedluis blijft. Verzamel de eieren regelmatig, want een kip zal het niet fijn vinden om haar ei op een stapel andere eieren te leggen. Een nestkast met slechts één of geen ei is aantrekkelijker voor een kip.

3. Geef voldoende ruimte om te roesten

Dit lijkt misschien geen verband te houden met nestkasten en eieren, maar het is wel degelijk van groot belang voor het proces. Kippen hebben ruimte nodig om te zitten wanneer ze op stok gaan. Als er niet voldoende ruimte is, zullen sommige hennen genoodzaakt zijn om elders een plek te zoeken. En dit zal vaak betekent dat ze hun toevlucht zoeken in een nestkast. Omdat kippen zoals gezegd gewoontedieren zijn, zal het lastig zijn om haar vervolgens van gedachten te laten veranderen.

4. Verleid de hen met een ei

Jonge kippen weten misschien niet waar ze hun eieren moeten leggen. Door een keramisch of rubberen ei in de nestkast te leggen, geeft u jonge vogels een visuele aanwijzing. Als ze eenmaal hun eerste eieren in de nestkast hebben gelegd, zullen ze deze gewoonte waarschijnlijk aanhouden.

5. Houd kippen ‘s ochtends in het hok

De meeste kippen leggen hun eieren vroeg in de ochtend. Dus door uw kippen een tijdje in het hok te gehouden nadat de zon op is gekomen, voorkomt u dat ze hun eieren op een andere plek zullen leggen.

6. Maak het lastiger om een ei op een andere plek te leggen

Als hennen eenmaal een andere plek dan de nestkast hebben gekozen om hun ei te leggen, zult u waarschijnlijk telkens op dezelfde ‘verkeerde’ plek de eieren vinden. U kunt de plaats minder aantrekkelijk maken door op deze plek bijvoorbeeld een steen neer te leggen, of wat stokken of plastic flessen.

7. Verplaats de hen voordat ze legt

Vaak is het te merken wanneer een kip van plan is om op de grond te gaan leggen. Ze zal stoppen met foerageren, kakelen en gaan liggen. Verplaats haar naar de nestkast als ze dit doet. De hen zal – in theorie – snel begrijpen dat dit de beste plek is om een ei te leggen.

8. Voorkom dat hennen in hun nestkast slapen

Een hen die in een nestkast slaapt, maakt het ‘s nachts rommelig waarna ze haar eieren niet op dezelfde plek zal willen leggen. Verzoek hennen daarom ‘s avonds vriendelijk doch dringend de nestkast te verlaten om te voorkomen dat ze hier zullen gaan slapen. Verkiezen hennen de nestkast boven de zitstokken omdat deze niet goed toegankelijk zijn, los dan dit probleem op.

9. Zorg ervoor dat de nestkast een veilige plek is

Als de nestkast zich te dicht bij de grond begeeft, of als er fel licht naar binnen komt, of als er luidruchtige huisdieren of kinderen naast de nestkast spelen, dan zullen kippen geen zin hebben om op deze plek eieren te leggen. Maak het hok zo fijn mogelijk voor uw kippen. Het van de grond halen van de nestkasten is een goed begin (een aantal centimeter, maar niet zo hoog dat jonge vogels er niet bij kunnen).

10. Zorg ervoor dat hennen hun nestkast makkelijk kunnen bereiken

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar toch wordt dit soms vergeten. Als een hok niet goed is ontworpen kan het voor kippen moeilijk zijn om de nestkast te bereiken. In dit geval zullen ze de weg van de minste weerstand kiezen en ergens anders gaan leggen. De nestkasten kunnen te laag of te hoog zijn, waardoor het moeilijk is voor kleinere kippen om er in te komen. Ook kunnen de zitstokken de snelste weg naar de nestkasten blokkeren.


Al deze problemen kunnen worden omzeild door uw kippen in een goed ontworpen hok te houden, zoals de Eglu. Hennen leggen het liefst op een rustige, donkere, comfortabele plek, dus een nestkast zal als het goed is eigenlijk altijd hun voorkeur hebben. Alles wat u dan hoeft te doen is ervoor zorgen dat ze een schone en aantrekkelijke ruimte hebben die makkelijke toegankelijk is.

This entry was posted in Kippen


One reply on “Waarom leggen mijn kippen niet in hun nestkast?”

Anne Hendrikx schreef:

Hallo,
Wij hebben 5 zijdehoenders van ruim 6 maanden. Wij hebben het Eglu Go up kippenhok van omlet. Helaas durven/ kunnen onze kippen niet zelf de trap op om het nachthok/ leghok in te gaan. Eerste kip is begonnen met leggen, op het gras.

Wat kan helpen om de kippen zelf te leren het nachthok/ leghok in te gaan? Hebben jullie tips?

(Eerder 4 kippen gehad die uiteindelijk wel zelf het nachthok in konden en daar dus ook hun eieren legden.)
Groetjes, Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *