Omlet blog

Waarom zijn katten zo dol op catnip?

Ragdoll kat speelt met Omlet catnipspeeltjes

Wat is catnip?

Of u nu zelf katten heeft of niet, u heeft vast wel eens van gehoord van catnip of kattenkruid. Catnip staat erom bekend katten ‘gek’ te maken. Het kruidje is lid van de muntfamilie en is ook gekend onder de naam Nepeta cataria. De plant groeit in Europa, Azië, Afrika en Noord-Amerika en bevat nepetalacton, een olie of chemische verbinding die in de bladeren van catnip wordt aangetroffen.

Wanneer katten aan catnip ruiken, komt het nepetalacton hun neus binnen waarna signalen naar de hersenen worden gestuurd. Dit stimuleert sensorische neuronen, gericht op receptoren die meestal leiden tot gedragsveranderingen. Wanneer uw kat reageert op het kruid, zal hij zijn kop schudden, likken, kopjes geven, springen en/of rollen. Het gedrag kan ook lijken op dat van een krolse, ook bij katers. Anderen katten vertonen euforisch gedrag en worden overdreven aanhankelijk, ontspannen of speels.

Hoe kan catnip worden gegeven?

Catnip is in de meeste dierenwinkels en in verschillende vormen verkrijgbaar. Hoewel de plant in zijn verse, natuurlijke staat te gebruiken is, wordt catnip meestal gedroogd of in vlokken verkocht. Dit kan op alles worden gebruikt, zoals op kattenspeeltjes, voerbakjes maar u kunt het ook in kleine hoeveelheden door huis strooien. Er zijn ook catnipsprays verkrijgbaar om op de favoriete dingen van uw kat te sprayen. Catnipspeeltjes zijn erg populair en zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten, zoals Omlets assortiment Maya kattenspeelgoed met oceaanthema. Mocht uw kat niet geïnteresseerd zijn in kattenkruid, dan kunt u deze speeltjes ook krijgen zonder deze toevoeging.

Waarom hebben sommige katten geen interesse in catnip?

Zeventig procent van de katten zal enige reactie op catnip geven. Hoewel de meeste katten dol zijn op dit spul, zijn anderen niet geïnteresseerd en geven geen reactie. Dit is niet iets waarover u zich zorgen hoeft te maken. Het kan twee redenen hebben. De eerste is dat je uw kat het gen mist dat zorgt voor de reactie op het kruid. De reactie op catnip is erfelijk bepaald en houdt verband met het autosomaal dominante gen dat niet uniek is voor katten. Dit gen komt namelijk ook voor bij grotere katachtigen zoals leeuwen. Leeuwen kunnen gegrepen worden door catnip en het effect kan wel tot een uur aanhouden. Vergeleken met de reactie van onze huiskatten is dit lang, bij hen houdt dit doorgaans slechts een minuut of vijftien aan.

Daarnaast kan ook de leeftijd van uw kat de reden zijn dat uw huisdier geen interesse toont in het kruid. Catnip is niet schadelijk voor kittens. Uit onderzoek is gebleken dat kittens jonger dan acht weken niet reageren op catnip. Tegen de tijd dat katten zes maanden oud zijn, zal duidelijk zijn of het catnip-aanbidders zijn of niet.

Voordelen van catnip

Vermindering van angst

Zoals eerder gezegd kan catnip een kalmerend effect hebben op katten. Het kan hun stressniveau verlagen en functioneren als natuurlijke vorm van angstverlichting.

Pijnstillend

Onderzoek suggereert dat katten baat kunnen hebben bij catnip omdat het een pijnstillende werking kan hebben. Catnip kan zo soms dienen als kortetermijnoplossing voor katten met spierpijn of artritis, net zoals aspirine of paracetamol werkt voor mensen.

Moedigt spelen aan

Omdat katten vaak zeer energiek worden na contact met catnip, stimuleert het spelen en bewegen. Zeker als het wordt gecombineerd met een kattenspeeltje. Als uw kat speels is aangelegd, zal hij veel plezier beleven aan het jagen op het Maya hengel kattenspeeltje met catnip. De te verwijderen hengel maakt het makkelijker om het speeltje hoog op te tillen zodat uw kat het vol enthousiasme kan achtervolgen.

Kan van pas komen tijdens baddertijd

Als u een kat heeft die niet net zoveel houdt van in bad gaan als van catnip, dan kan dit moment voor jullie beiden een stuk makkelijker worden gemaakt door catnip aan het water toe te voegen. Catnip kan een bad een stuk aantrekkelijker maken voor uw kat. U kunt het bad voorbereiden door een theelepel catnipvlokken toe te voegen aan kokend water, het te laten weken en het vervolgens aan het badwater toe te voegen.

Als u uw kat voor het eerst laat kennismaken met catnip, begin dan met een kleine hoeveelheid om de reactie van uw kat te peilen. Als uw kat goed reageert, kunt u het een paar keer per week geven. Catnip is een volkomen veilig product en het is niet mogelijk uw kat een overdosis te geven. In het ergste geval kan uw kat wat spijsverteringsproblemen krijgen, maar de meeste katten zullen laten weten wanneer ze genoeg hebben gehad door het te weigeren.

Rode kat ruikt aan catnip

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *