Omlet blog

Waarom gaan mijn kippen ‘s avonds niet meer naar hun hok?

Chickens in the Omlet Eglu chicken coop at night

 

Het hok en de ren van uw kippen moet een plek zijn waar uw toom kan eten, drinken, eieren leggen en slapen. Het moet ook een plek zijn waar uw kippen zich veilig voelen en beschermd zijn tegen weer en wind en gevaar van buitenaf. Soms kunnen kippen echter plotseling besluiten dat ze ‘s nachts niet meer in hun hok willen. Dit kan verschillende redenen hebben. Lees hier een aantal verklaringen waarom dit kan gebeuren.

Een broedse hen

Kippen kunnen broeds worden, ook als u een haan heeft. Vaak zal een broedse kip in de nestkast van het hok op haar eieren blijven zitten, maar er zijn ook kippen die een rustig plekje opzoeken buiten het hok. In dit geval kan de broedse hen de hele nacht buiten het hok blijven zitten.

Het verplaatsen van een broedse kip kan stressvol zijn voor het dier. Wanneer u besluit dat het voor de veiligheid van de broedse hen beter is om haar in het hok te zetten, wees dan voorzichtig. Een manier om hiermee te beginnen is door regelmatig (twee keer per dag) de eieren van uw kippen te verzamelen. Zorg ervoor dat u leren handschoenen draagt wanneer u dit doet, de broedse kip zal waarschijnlijk agressief gedrag vertonen, in een poging haar eieren te beschermen. Het kan ook helpen haar te verplaatsen als het donker is, omdat dit de ervaring minder stressvol maakt.

Roofdieren

Roofdieren zoals vossen, katten, ratten en dassen kunnen ook een reden zijn waarom uw kippen ‘s nachts hun hok niet meer in willen. Deze dieren jagen uw toom angst aan. Kleinere roofdieren zoals dassen kunnen zelfs het kippenhok binnendringen door over of door het hek te klimmen.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om roofdieren af ​​te schrikken zodat uw kippen ‘s nachts weer naar hun hok gaan. U kunt bijvoorbeeld een ​lamp met bewegingssensor installeren, die ongewenst bezoek zal afschrikken. Daarnaast is een veilig hok belangrijk. Alle hokken van Omlet zijn bestand tegen roofdieren, zodat u zeker weet dat uw kippen ‘s nachts beschermd zijn. Eglu rennen zijn gemaakt van stevig staalraster en voorzien van anti-tunnel flensranden die plat op de grond liggen. U kunt ook Omlets automatische kippenhokdeur kopen die uw kippen ‘s nachts veilig in hun hok sluit. Door de lichtsensor of timer in te stellen, opent de deur ‘s ochtends op een door u gekozen tijdstip.

Overbevolking in het hok

Kippen hebben voldoende persoonlijke ruimte nodig, vandaar dat kippen van scharrelen houden. Overbevolking is niet alleen een onaangename ervaring voor kippen die ervoor zorgt dat ze ‘s nachts hun hok niet meer in willen, het kan ook leiden tot problemen zoals een ophoping van ammoniak en ziektes. De oplossing? Hoe meer ruimte, des te beter! Omlets Eglu Cube kippenhok is ruim genoeg voor zes grote kippen of maximaal tien krielkippen.

Spanningen onderling

Helaas komt pesten bij kippen regelmatig voor. Kippen bepalen van nature een pikorde, waarbij de toom een sociale hiërarchie vaststelt van de sterkste tot de zwakste kip. Als het agressieve gedrag aanhoudt nadat de haan of de dominante hen, zijn/haar positie bovenaan de hiërarchische ladder heeft gevestigd, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een echte pestkop. Pestgedrag kan worden herkend aan ontbrekende veren op de rug van een kip, gewichtsverlies, verminderde eierproductie of bloed op de plek waar het slachtoffer is gepikt. Dit kan ertoe leiden dat een kip/kippen ‘s nachts niet meer in hun hok wil(len) slapen.

Om het pesten te stoppen, en de kippen ‘s nachts weer in hun hok te krijgen, moet eerst de oorzaak worden vastgesteld. Vaak houdt het pesten verband met verwonding of ziekte, de grootte van de toom of verveling. Houdt het pesten niet op nadat u geprobeerd heeft de oorzaak aan te pakken, dan kunt u een spray tegen verenpikken proberen. Ook kunt u de pestkop tijdelijk scheiden van de rest van de toom. Door de pester een week gescheiden te houden kan de vogel zijn/haar dominante positie verliezen.

Mijten en parasieten in het hok

Ongedierte is vaak de oorzaak dat kippen ‘s nachts niet meer naar hun hok willen gaan. Vooral bloedluis is een boosdoener, een parasitaire mijt die in kippenhokken leeft en eieren legt in de hoeken en kieren van het hok, meestal in de buurt van de nestkasten. De parasieten zorgen ‘s nachts voor onrust, wanneer ze op de kippen kruipen om zich te voeden met hun bloed. Bloedluizen zijn actief bij warmer weer en treffen met name houten hokken.

Het is niet makkelijk om van bloedluis af te raken. Er zijn middelen om het probleem aan te pakken, bijvoorbeeld een kleverig middel dat de parasieten immobiliseert. Dit is volledig veilig om te gebruiken, ook op de plek waar uw kippen eten. U hoeft zich er dus geen zorgen over te maken dat uw kippen het product binnen zullen krijgen


Gelukkig zijn kippen gewoontedieren, dus als u eenmaal de oorzaak heeft gevonden waarom uw kippen ‘s avonds niet meer naar hun hok willen, zal het probleem waarschijnlijk snel zijn opgelost.

This entry was posted in Kippen


One reply on “Waarom gaan mijn kippen ‘s avonds niet meer naar hun hok?”

Jj Dijkstra schreef:

Tegen bloedluis smeert mijn man de zitstokken in aan beide kanten van de stok met vaseline en het werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *