Omlet blog

Wat is het verschil tussen een hamster en een cavia?

hamster en cavia naast elkaar met gele sterren

Hamsters en cavia’s hebben vergeleken met veel andere huisdieren weinig verzorging nodig, waardoor het geschikte dieren zijn voor mensen die voor het eerst huisdieren hebben. Toch verschillen de twee dieren op een aantal vlakken fundamenteel van elkaar. Door deze verschillen te kennen kunt u het huisdier kiezen dat het beste bij u past.

Wilde hamsters leven in delen van Europa en Azië, met name in Syrië, China en Rusland. Dit is dan ook waar de voorouders van de meeste hamsters die nu als huisdier worden gehouden leefden. Deze kleine knaagdieren geven de voorkeur aan een droog en warm klimaat.

Cavia’s komen van nature voor in bergachtige gebieden in Zuid-Amerika – Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia. Ze behoren tot dezelfde brede familie als hamsters – namelijk knaagdieren. Toch is deze verwantschap een beetje misleidend, omdat de dieren duidelijk verschillende (dieet)behoeften hebben.


Hamster vs cavia’s

closeup van een bruine cavia

Hoewel hamsters en cavia’s dingen gemeen hebben, betekent het verschil in hun oorspronkelijke leefgebied en leefwijze dat hun onderkomen er anders uit moet zien.

Een belangrijk verschil tussen hamsters en cavia’s, is hun levensverwachting. Hamsters leven korter dan cavia’s en worden gemiddeld twee tot vier jaar oud. Dit komt omdat het metabolisme van deze diertjes veel sneller werkt dan dat van cavia’s. Cavia’s bereiken gemiddeld een leeftijd van vijf tot acht jaar, sommige cavia’s worden zelfs tien jaar.

Een ander verschil tussen de twee dieren is hun formaat. Zoals gezegd zijn hamsters kleiner dan cavia’s, met een gemiddelde grootte van 5-15 cm. Zelfs de kleinste cavia’s zijn groter dan de grootste hamsters, een cavia is gemiddeld 20-30 cm groot. Dit betekent dat cavia’s een ruimer onderkomen nodig hebben.

Hoewel rekening moet worden gehouden met de grootte van het dier en hun onderkomen, hebben deze factoren geen grote invloed op de hoeveelheid verzorging die ze nodig hebben. Uw keuze zal daarom met name afhangen van onderstaande verschillen.

De vier voornaamste verschillen tussen hamsters en cavia’s

1. Slaappatroon

Dit is waarschijnlijk het voornaamste verschil tussen de twee diersoorten. Hamsters zijn over het algemeen nachtdieren en geven dus de voorkeur aan het nachtleven. Veel hamstereigenaren zullen u kunnen vertellen hoe hun hamster om 1 uur ‘s nachts besluit in zijn piepende loopwiel te gaan rennen!

Cavia’s daarentegen zijn meestal overdag actief en slapen wanneer ze daar behoefte aan hebben. In plaats van elke dag een lange periode achtereen te slapen, laden ze hun batterij op wanneer ze daar behoefte aan hebben. Toch slapen ze ‘s nachts over het algemeen meer.

2. Sociale behoeftes

Hamsters en cavia’s hebben verschillende sociale behoeften. In het wild leven cavia’s in groepen van drie tot tien individuen. Ze zijn geëvolueerd tot sociale dieren en worden ongelukkig en gestrest als niet aan deze behoefte tot interactie tegemoet wordt gekomen. Eenzame cavia’s is kunnen zelfs sterven als ze te lang geïsoleerd moeten leven.

Daarom is het noodzakelijk om ten minste twee cavia’s samen houden. Door hun behoefte aan gezelschap zullen cavia’s vaak meer dan hamsters bereid zijn om tijd met mensen door te brengen en te spelen. Deze factor – en hun handige gewoonte om ‘s nachts te slapen – zorgt er vaak voor dat ze een geschiktere keuze zijn voor kinderen die met hun huisdieren willen spelen.

Hamsters zijn over het algemeen solitaire dieren. Dat geldt in ieder geval voor de goudhamster, verreweg de populairste hamstersoort. Hoewel ze met soortgenoten kunnen samenleven, zijn andere hamstersoorten volkomen gelukkig – en misschien zelfs gelukkiger – als ze alleen leven. Hamsters die bij elkaar worden gehouden kunnen agressief worden, vooral als twee mannetjes samenleven.

Als hamsters vanaf jonge leeftijd goed worden verzorgd en handtam worden gemaakt, zullen ze een band met hun baasjes vormen en graag tijd met hen doorbrengen. Een hamster die niet handtam is gemaakt zal vaak bijten, wat natuurlijk niet samengaat met kinderen.

3. Dieet

cute hamster cleaning itselfOok wat voedingsbehoefte betreft verschillen hamsters en cavia’s van elkaar. Hamsters zijn alleseters en eten dus vrijwel alles wat ze maar kunnen vinden. Hamster verzamelen voedsel in hun wangzakken, waardoor hun schattige kopjes opzwellen tot de grootte van het dier bijna verdubbelt.

De makkelijkste manier om een hamster te voeden is met een kant-en-klare voermix die alles bevat wat deze dieren nodig hebben. U kunt uw hamster verse groenten en fruit geven, zolang ze goed gewassen zijn en niet als vervanging gaan dienen van de voedingsmix. Granen kunnen ook als aanvulling op hun dieet worden gegeven. Zorg ervoor dat uw hamster iets heeft om aan te knagen, zoals een stuk hout of stro. Dit zorgt ervoor dat hun tanden niet te lang worden.

In tegenstelling tot hamsters zijn cavia’s vegetariërs. In het wild eten ze vruchten, plantenwortels en vooral veel vezelrijke grassen. Net als hamsters hebben gedomesticeerde cavia’s een speciaal samengestelde voermix nodig. Toch bevatten deze vaak veel koolhydraten en te weinig vezels. Daarom hebben uw cavia’s naast hun voermix ook veel verse groenten, fruit, gras en hooi nodig. Hooi is voor cavia’s cruciaal omdat het helpt hun tanden op lengte te houden. Ook zorgt het ervoor dat ze hun voedsel goed kunnen verteren.

4. Leefruimte

Hamsters worden altijd binnenshuis gehouden, omdat ze altijd een plek nodig hebben die warm genoeg is. Omdat het kleine wezentjes zijn, hebben ze geen enorme leefruimte nodig, zolang uw hamster maar voldoende tijd buiten zijn onderkomen kan doorbrengen. Een Qute kooi maakt als een waar meubelstuk deel uit van uw inrichting.

Cavia’s daarentegen hebben een groter hok met een ren nodig. Cavia’s zijn groter dan hamsters, maar daarnaast moeten ze zoals gezegd ook met soortgenoten samen worden gehouden. Sommige cavia’s worden het hele jaar in huis gehouden. Als u echter in de tuin ruimte heeft voor een caviahok met ren, dan zullen cavia’s dat zeker op prijs stellen. Dit maakt het voor kinderen ook mogelijk om op een zo leuk mogelijke manier met hun dieren te spelen.

Kort samengevat is een hamster ideaal als u binnen maar een beperkte ruimte heeft of wanneer u geen tuin heeft. Cavia’s hebben beduidend meer ruimte nodig dan hamsters.


Zowel hamsters als cavia’s zijn geweldige huisdieren, en beide hebben naar verhouding niet heel veel verzorging nodig. De belangrijkste verschillen tussen de twee dieren twee zijn grootte, levensduur en voeding. Bij de keuze tussen een van beide huisdieren, komt het vooral neer op uw persoonlijke voorkeur. Als u goed voor ze zorgt, kunt u met beide dieren een band ontwikkelen.

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *