Omlet blog

De vrede handhaven in een huishouden met meerdere katten

Vier verschillende katten op een aanrecht

Foto door Dietmar Ludmann op Unsplash

Hoewel veel katten graag alleen zijn, leeft volgens het PDSA PAW-rapport 43% van de Britse katten in het gezelschap van een andere kat. De reden om meerdere katten te willen hebben is begrijpelijk. Toch is het belangrijk stil te staan bij de mogelijke gedragsproblemen die hieruit voort kunnen komen, zoals agressief gedrag, blazen en grommen. Bedenk u van tevoren ook of de dynamiek van een huishouden met meerdere katten past bij u (en uw gezin). Als u echter besluit de stap te zetten, dan kunt u hier enkele tips lezen om de vrede in huishouden met meerdere katten te bewaren.

Voldoende beweging

Door uw katten voldoende beweging te geven, zullen ze op een gezond gewicht blijven en voldoende uitdaging krijgen. Dit is uiteraard belangrijk voor alle katten, ook als u maar één kat heeft. Voor katten die met andere katten samenleven, kan een actief leven ervoor zorgen dat katten hun energie kwijt kunnen, wat zich anders om zou kunnen zetten in agressie naar de andere katten binnen het huishouden.

Een manier om uw katten de nodige beweging te geven, is door met ze te spelen. Dit draagt ook bij aan de band tussen u en uw katten. Probeer bijvoorbeeld de nieuwe Omlet catnip-speeltjes, die uw katten zullen aanmoedigen om te jagen en spelen. Een andere manier om uw huisdieren in beweging te krijgen, is door ze een goede krabpaal te geven. Katten houden van klimmen en krabben, dus een krabpaal is een absolute must.

Gebruik een feromonenverstuiver

Een feromonenverstuivers is een geurloos product dat in het stopcontact kan worden gestoken en feromonen, of chemische stoffen, verspreidt. Deze stoffen verspreiden katten van nature wanneer ze tegen oppervlakken wrijven, aan voorwerpen krabben, kopjes geven aan mensen of andere katten of sproeien. Een feromonenverstuiver imiteert de manier waarop katten elkaar ‘berichten’ sturen. Dit kan helpen in huishoudens met meerdere katten doordat het ervoor zorgt dat uw katten zich meer ontspannen voelen.

Meerdere kattenbakken

Katten die met andere katten samenwonen hebben een eigen kattenbak nodig. Dit heeft te maken met hun territoriale karakter, en betekent dat ze hun toilet ‘claimen’ en niet graag delen met andere katten. Als katten het gevoel hebben dat hun territorium wordt bedreigd, dan kan dit leiden tot agressief gedrag.

Bovendien zullen de meeste katten weigeren een vuile kattenbak te gebruiken. De kans hierop is groter als u slechts één kattenbak voor meerdere katten heeft. De vuistregel is één kattenbak per kat, plus één extra.

Aparte voerbakjes en voerplek

Katten zijn graag alleen als ze eten. Dit betekent dat als u meerdere katten heeft, ze aparte voerstations nodig hebben. Wanneer katten gedwongen worden om op dezelfde plek te eten als een andere kat, dan gaat dit tegen hun instinct in wat angst en agressief gedrag tot gevolg kan hebben. In een huishouden met meerdere katten kunnen katten een gedeelde voerruimte zien als een reden om te vechten om voedsel. Dit kan ten koste gaan van één kat. Geef uw katten daarom niet alleen hun eigen voerbakjes, maar ook een eigen plek in huis om te eten

Bovendien geeft dit de mogelijkheid om uw katten te voeren naar gelang hun specifieke voedingsbehoeften. Als katten alleen kunnen eten zorgt dit ervoor dat katten geen toegang hebben tot elkaars voedsel. Leeftijd, gewicht of de medische toestand van uw kat(ten) kunnen ervoor zorgen dat uw dieren een verschillend dieet hebben. Daarom is het belangrijk dat u het voerbakje van elke kat buiten het bereik van een eventuele hongerige brokjesdief plaatst.

Persoonlijke ruimte

Van nature hebben de meeste katten hun persoonlijke ruimte nodig. Het is daarom goed om een ruimte in huis te hebben waar uw katten naar toe kunnen gaan om zich af te zonderen van mensen en dieren. Als u er de ruimte voor heeft is het raadzaam om voor elke kat ten minste één privé plek te hebben waar ze zich kunnen terugtrekken. Dit kan zelfs een kartonnen doos zijn als u niet veel ruimte heeft, zolang het maar een plek is waar uw katten tot rust kunnen komen.

Twee zittende katten, in dezelfde richting omhoogkijkend

Foto door Kelly op Unsplash


Het introduceren van een nieuwe kat kan een uitdagende tijd zijn voor u en voor de kat die u al heeft. Gelukkig is het niet onmogelijk om een huishouden met meerdere katten een succes te laten zijn. Met de nodige tips zal de overgangsperiode hopelijk makkelijker zijn. Merkt u echter dat er sprake is van aanhoudende agressie tussen uw katten, schakel dan de hulp in van een dierenarts om te voorkomen dat het probleem uit de hand loopt.

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *