Omlet blog

Een hond binnenshuis beweging geven

Een teckel speelt binnen met zijn eigenaar met een Fido Nook hondenmand op de achtergrond

Weer of geen weer, onze honden hebben hun dagelijkse wandeling nodig… of twee, toch? Maar wat als dit niet mogelijk is? Soms zal het gebeuren dat een hond niet naar buiten kan, bijvoorbeeld door uitzonderlijke weersomstandigheden, of wanneer u het huis niet kunt verlaten. Wat de reden ook is, het is belangrijk dat uw hond ook als jullie niet naar buiten kunnen de nodige mentale uitdaging en beweging krijgt.

Hoewel de beweging die u uw hond binnenshuis kunt geven geen vervanging is voor de activiteit van uw hond buitenshuis, zijn er een aantal manieren om hond de nodige beweging te geven wanneer u uw huis niet kunt verlaten.

Ideeën voor beweging binnenshuis

Touwtje trekken

Touwtje trekken is een leuk spel om uw hond mee aan te moedigen om binnenshuis zijn spieren te gebruiken. Voordat u begint, is het belangrijk dat uw hond het commando ‘los’ kent. Zo weet uw hond dat hij zijn speeltje moet laten vallen als u dat vraagt. Begrijpt uw hond dit commando, dan is het tijd voor een potje touwtje trekken. 

Een hindernisbaanEen mopshond speelt binnen met een touw

Een hindernisbaan is een andere manier om uw hond binnenshuis in actie te krijgen. U kunt het parcours zo makkelijk of ingewikkeld maken als u maar wilt. De meeste benodigdheden heeft u misschien zelfs al in huis. U kunt een speeltunnel voor kinderen gebruiken waar je hond doorheen kan rennen, of u kunt er zelfs een maken van een kartonnen doos, met wat lekkers om uw hond door de tunnel te lokken. Als u een trap met vloerbedekking heeft, kunt u deze opnemen in het parcours, of gebruik een hoepel of PVC-buis om uw hond doorheen te laten springen. Houd altijd toezicht op uw hond wanneer hij de hindernisbaan gebruikt.

Apporteren in de woonkamer

Dit is een activiteit voor een regenachtige dag waarop het zelfs niet mogelijk is om in de tuin te spelen. Dit klassieke spel binnenshuis zal uw hond zeker vermoeien. Pas wel op als u in huis niet heel veel ruimte heeft en gebruik een zacht bal om schade te voorkomen.

Een loopband

Loopbanden zijn niet alleen voor mensen! Heeft u een bijzonder actief hondenras dat urenlang beweging in de buitenlucht nodig heeft, dan is een loopband een uitstekende manier om uw hond toch voldoende te laten bewegen. Het is niet aan te raden om een loopband voor mensen te gebruiken voor uw hond, dus als u deze optie overweegt, koop dan een loopband die speciaal is ontworpen voor honden. Zo geeft u uw hond een veilige manier om in huis te bewegen, geschikt voor het gewicht en de gewrichten van uw hond.

Ideeën voor mentale uitdaging

Puzzlespeeltjes

Het trainen van uw hond heeft niet alleen betrekking op fysieke activiteit. Fysieke en mentale uitdaging zijn beide erg belangrijk, waarbij mentale uitdaging net zoveel energie kan vragen als fysieke beweging. Koop een puzzelspeeltje waar uw hond echt zijn hersenen voor moet gebruiken. Kijk hoe uw hond druk bezig is om uit te vogelen hoe het hondenkoekje uit het speeltje kan worden verwijderd.

Verstoppertje spelen

Hoewel verstoppertje voor de nodig lichamelijke beweging kan zorgen, laat het uw hond ook zijn hersenen gebruiken. Zoek een verstopplek en laat je hond wachten tot u zijn naam roept om u te vinden. Beloon uw hond met wat lekkers of spreek hem enthousiast toe als hij u heeft gevonden.

Nieuwe trucjes leren

Een hond nieuwe trucjes leren is een activiteit die ook geschikt is als u weinig ruimte heeft. Het zorgt zeker voor de nodige mentale uitdaging voor uw hond. U kunt beginnen met het aanleren van basiscommando’s zodra u uw pup krijgt, meestal rond de leeftijd van acht weken. Naarmate uw pup ouder wordt, kunt u de training complexer maken. Bekijk Omlets tips voor clickertraining, om uw hond een aantal indrukwekkende trucjes te leren.

Geurspelletjes

Verstop de favoriete snack van uw hond om zijn neus (en hersenen) aan het werk te zetten. Dit spel zorgt voor de nodige uitdaging, en u kunt het ook integreren in de hierboven beschreven hindernisbaan. Voordat u de snack van uw hond verstopt, moet hij het commando ‘zoek’ kennen, zodat hij weet wat hij moet doen. U kunt bijvoorbeeld eerst een snack onder een handdoek verstoppen om daarna de verstopplekken steeds moeilijker te maken


Het huis niet kunnen verlaten is voor niemand leuk. Hopelijk hebben deze tips u wat inspiratie gegeven om de tijd in huis te overbruggen, voordat u weer met uw hond op stap kunt.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *