Omlet blog

Frittata met asperges, prei en erwten

asperges-prei-en-erwtjes-frittata

Elise Pulbrook is een Australische chef, bakker, Australian Masterchef 2021 semi-finalist en, sinds kort, – kippenhouder! In deze Omlet blog deelt ze een van haar favoriete manieren om de heerlijk verse eieren van haar kippen te gebruiken: een overheerlijke fritatta met asperges, prei en erwten


Mijn all time favoriete eierrecept is de aspergefrittata van Zia Maria. Ik heb haar recept een beetje aangepast en er prei en erwten aan toegevoegd. Soms maakt Zia Maria het ook met gekookte aardappel. Aan het begin van de lente heeft mijn familie nooit een tekort aan asperges gehad. Koo Wee Rup is het aspergegebied van Victoria, en mijn grote Italiaanse familie heeft daar ook roots. Zio Frank bracht elk jaar minstens één grote doos asperges naar Melbourne die zijn zussen onder elkaar verdeelden.

Dit is een recept dat ik maak zodra de tijd van de heerlijke asperges weer is aangebroken. Het geeft veel voldoening om dit te maken met de eieren van mijn eigen kippen! Dit is een dunne frittata zonder bloem, die door mijn familie vaak een omelet wordt genoemd.

Ingredienten:

 • 200 g gesneden prei
 • 200 g gesneden asperges, houtachtige uiteinden verwijderd
 • 200 g doperwtjes
 • 10 g fijngesneden knoflook, ongeveer 2 tenen
 • 230 g geklutst ei, ongeveer vier grote eieren
 • 30 g verse, gesneden peterselie
 • 2 -3 snufjes zout of naar smaak (elke soort zout verschilt in zijn zoutigheid, ken je zout!)
 • 1 tl chilivlokken of naar smaak (sommige chilivlokken zijn heter dan andere chilli)
 • 1-2 snufjes gedroogde oregano of za’atar
 • 40 g geraspte pecorino kaas of genoeg om de omelet mee te bedekken
 • Lichte olijfolie om te bakken (minstens 100 ml, wees niet zuinig met de olijfolie om te koken als een Italiaan!)

Methode:

1 – Verhit een grote, flink gebruikte gietijzeren pan of koekenpan met antiaanbaklaag. Als u een braadpan met een diameter van 30 cm gebruikt, kunt u met de hoeveelheden in bovenstaande ingrediëntenlijst twee omeletten maken. Ik heb een gietijzeren koekenpan van 35 cm gebruikt voor frittata op de afbeelding. Een vuistregel voor het succes van veel recepten, is om de juiste pan voor de klus te kiezen.

2 – Doe 2-3 eetlepels olijfolie in de pan en fruit de prei op een middelhoog vuur. Voeg twee snufjes zout toe om het vocht uit de prei te verwijderen en de kooktijd te versnellen. Als de prei zacht is en zoet smaakt, voeg dan de knoflook toe. Laat de knoflook zacht worden om de olie op smaak te brengen. Voeg nu de asperges toe. Bak de asperges door het vuur iets te verhogen en groenten te laten sissen. Roer af en toe, voorkom dat het bruin wordt. Het doel is om malse ‘net gare’ asperges met een lichte crunch en zoetheid te krijgen. Voeg de doperwtjes toe en maak er mooie groene, glimmende pareltjes van. De erwtjes hebben maar een paar minuten nodig. Gebruikt u bevroren erwten, ontdooi ze dan gewoon in de pan. Proef de groenten en als ze mooi mals zijn, haal ze dan van het vuur en doe ze in een grote kom.

ingredienten voor prei asperge erwten frittata

3 – Mix de groenten met de geklutste eieren, peterselie en chilivlokken, een snufje oregano en een snufje zout.

4 – Veeg de pan schoon, verwarm op een middelhoog vuur en voeg dan een royale hoeveelheid olijfolie (5 mm) toe. Laat de olie niet roken, maar laat hem goed heet worden om de frittata te laten sissen zodra u het in de pan giet. Maak het frittata-mengsel nadat u het in de pan heeft gegoten snel plat met een spatel. Druk het mengsel aan zodat het gelijkmatig in de pan is verdeeld. Strooi er de geraspte kaas en de rest van je oregano over.

5 – Zet de grill-functie van de oven aan om deze voor te verwarmen terwijl u wacht totdat de randen van de frittata bruin beginnen te worden. Controleer de onderkant van de frittata door er met een spatel onder te kijken. Zodra de onderkant bruin begint te worden, zet dan de pan in de oven en laat u het grillen tot de kaas bovenop is gesmolten en bruin begint te worden. Haal uit de gril.

6 – Serveer in gesneden vierkantjes als onderdeel van een antipasti of als lunch tussen gesneden brood met boter. Geniet ervan!

Close up van een voltooide frittate

This entry was posted in Recepten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *