Omlet blog

Kippen houden in de herfst – een aantal tips

Herfstsetting - kippenhouder met Eglu kippenhok met hond rennend in de tuin

De herfst is een tijd dat er voor kippen het een en ander verandert. In deze tijd van het jaar zullen veel kippen de rui meemaken, wat oncomfortabel voor ze kan zijn als het kouder wordt. Ze zullen meer honger hebben wanneer hun nieuwe veren groeien, waardoor wat extra snacks een welkome aanvulling op hun dieet zullen zijn. Zoals altijd het geval is met kippen, is het geven en nemen, omdat uw kippen uw gebaar zullen belonen met mest en nestmateriaal dat kan worden gebruikt als aanvulling op de compost van de herfst.

Kippen houden in de herfst

De herfst is de tijd van vuurkorven, wanneer de dode vegetatie van het jaar in vlammen opgaat. Kippen zullen meteen afkomen op de as en hier flink doorheen scharrelen en krabben. Zorg er dus voor dat dit goed is afgekoeld voordat uw kippen hun gang kunnen gaan. Weet u dat iemand in de buurt van plan is vuur te maken in de tuin of vuurwerk af zal steken, sluit uw vogels dan veilig in hun hok voor het feest begint – voor kippen is dit niet leuk.

Controleer voordat u het vuur aansteekt of kippen niet toevallig hebben besloten zich hier te verstoppen in plaats van naar hun hok te gaan. Als u dit doet, kijk dan ook of er geen padden, egels of andere wilde dieren in de buurt zijn. Een stapel hout voor het vuur is een aantrekkelijke plek voor kleine dieren om dekking te zoeken voor de storm.

Maar natuurlijk wordt niet al het tuinafval verbrand. Bladeren, onkruid en leftovers van de moestuin kunnen op de composthoop worden gegooid. Dit is een goed moment om de composthoop om te halen met een hooivork en het gebruikte nestmateriaal uit het kippenhok, kippenmest en andere goodies te mengen zodat het volgend jaar kan worden gebruikt. Voeg alleen gebruikt nestmateriaal aan de composthoop toe, omdat het lang kan duren voordat schoon zaagsel wegrot en zelfs de compost kan ‘doden’.

Koud weer, kippeneieren en veren

Voor de meeste hennen zal hun eierproductie regelmatig zijn gedurende de seizoenen. Maar als het kouder wordt en de dagen korter, zal de productie dalen. Heeft u echter lampen in uw kippenhok om de eierproductie hoog te houden, dan is hier geen sprake van.

Kippen maken meestal in de herfst de rui door. Ze hebben dan een goed dieet en grit nodig om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en nieuwe veren kunnen groeien. Ook extra vitamines en mineralen helpen, en een beetje appelazijn in het drinkwater zal bijdragen aan een gezond en glanzend verendek. Gedroogde meelwormen zorgen voor wat extra eiwitten, wat ook nuttig kan zijn tijdens de rui.

Vermaak voor kippen tijdens de herfst

Er is een einde gekomen aan het warme weer, maar niet aan het plezier voor u en uw kippen. Omlets vrijstaande zitstok voor kippen en PoleTree zijn ideale accessoires om tijdens de koude maanden uw kippen in een goed humeur te houden. Beide kunnen naar wens worden samengesteld, zodat u een leuke speeltuin voor uw kippen kunt creëren wanneer de temperatuur daalt.

U kunt uw kippen ook laten profiteren van de knisperende herfstbladeren uit de tuin, door ze samen te harken en er een stapel mee te maken in de ren van uw kippen. Kijk hoe uw kippen eindeloos plezier beleven aan het pikken en ontdekken van alles wat het nieuwe seizoen te bieden heeft. Voor meer informatie over spel voor kippen tijdens de herfst, kunt u onze blog lezen met 8 Tips om de ren van uw huisdieren leuker te maken tijdens de herfst.

Welk voer hebben kippen in de winter nodig?

Hoewel de winter op de loer ligt, is deze tijd van het jaar juist een goed seizoen voor hongerige kippen. Er zijn allerlei smakelijke insecten te vinden in de nog zachte grond en gevallen bladeren. Als u fruitbomen heeft kunnen kippen zich tegoed doen aan gevallen fruit. Een Halloween pompoen, inclusief de zaden, zullen uw hennen enthousiast maken.

Maar geef niet teveel van deze lekkernijen. Hennen moeten nog voldoende trek hebben om ook hun gebruikelijke legkorrels te eten, zodat ze gezond en sterk de koudere maanden in kunnen gaan. Een minder vullende beloning is een berg herfstbladeren – er zullen wat insecten in te vinden zijn maar niet teveel. Uw hennen zullen het heerlijk vinden om door de bladeren te zoeken.

Geef het kippenhok een grondige schoonmaakbeurt voordat de winter aanbreekt. Om luizen en mijten of afstand te houden kunt u diatomeeënaarde gebruiken.

Het onderhouden van het kippenhok in de winter

Sluit altijd de deur van het kippenhok als het donker wordt, om te voorkomen dat roofdieren zich tegoed zullen doen aan een vroege maaltijd. Controleer het hok en de ren op slijtage om er zeker van te zijn dat ze roofdierbestendig zijn. Omdat voedsel in de koude maanden minder overvloedig aanwezig is, kunnen dieren zoals ratten, vossen en wezels op zoek gaan naar gaten in het kippengaas, of ze kunnen hun weg onder slecht beveiligd hekwerk graven.

Ratten zullen zich in de herfst vaak onder kippenhok huisvesten. Het is moeilijk voor kippenhouders om ze volledig op afstand te houden, maar u kunt proberen dit te doen door katten- of hondenpoep bij de ingang van hun holen te leggen. Uw kippen zullen hier geen last van hebben.

Als u een houten kippenhok heeft, dicht dan eventuele gaten in de muren en het dak. Heeft u een weerbestendig hok zoals een Eglu, dan gaan uw kippen een aangename herfst en winter tegemoet!

In de loop van het seizoen, wanneer u zich er eindelijk bij heeft neergelegd dat de zomer echt niet meer terugkomt, geef uw kippen dan een gezondheidscheck. Een gezonde kip is voorbereid op de winter en zal er nu al naar uitkijken om door de sneeuw te scharrelen en te dromen van de lente!

Een kip buiten op het gras tijdens een herfstochtend

This entry was posted in Kippen


5 replies on “Kippen houden in de herfst – een aantal tips”

Rick.Veldhuis schreef:

Goed verhaal!

Doepserleven schreef:

Bedankt voor dit interessante artikel!

Dujardin Maria schreef:

Knap advies ,zal er zeker gebruik van maken ,dank je

Jane Brommet schreef:

Ik stook hout in mn tiny house. De as gaat naar het kippenhok. De kippen baden daar graag in en het is super tegen bloedluis.

cisca schreef:

mijn kippentoom gaan niet op stok bij de andere kippen, dus ze blijven beneden in de ren en dat is te koud. Moet ik ze ZELF NAAR BOVEN DOEN?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *