Omlet blog

DIY kattenspeeltjes – Origami vlinders

Bhim Solomon is Omlets jongste gastschrijver. Momenteel verkent ze leuke activiteiten om te proberen met haar twee kittens Moonpie en Shadow Weaver, en stelt ze makkelijke trucjes voor die u zelf met uw katten kunt proberen. In de artikel legt Bhim ons op uit hoe je zelf heel eenvoudig origamivlinders kunt maken voor uw kat.

Zelfgemaakt roze vlinder kattenspeeltje

DIY kattenspeeltjes zijn leuk om te maken en leuk voor je katten om mee te spelen. Origani (de oude Japanse kunst van papiervouwen) is een leuke manier om snel mooie kattenspeeltjes te maken. Mijn katten vinden het geweldig om achter vlinders aan te zitten in de tuin, en daarom besloot ik om origami-vlinders te maken (en ik denk dat dit een opluchting zal zijn voor de vlinders in de tuin). Ik heb gemerkt dat mijn katten veel meer geïnteresseerd zijn in dingen die geluid maken en daarom wilde ik mijn kattenspeeltje een belletje geven. Gelukkig had ik de bel bewaard van een groot Lindt chocoladekonijnen voor Pasen, perfect voor dit project, misschien heb je er zelf ook nog een. Andere dingen die je nodig hebt zijn:

  1. Een stokje
  2. Elastiek of touw
  3. En natuurlijk wat papier.

Op YouTube zijn er origami ‘how to’ video’s te vinden, hier is de link naar de video die ik gevolgd heb voor een vlinder, als je die zou willen gebruiken. Als je geen gebogen vleugels wil, knip dan gewoon de randjes niet. En als je een A4 papier gebruikt, volg dan de eerste stap.

Origami tips

  • Gebruik dun papier omdat dit makkelijker te vouwen is
  • Bekijk de video eerst helemaal en volg het de tweede keer mee
  • Gebruik je nagel of een meetlat om strak te vouwen
  • Vouw netjes
  • Gebruik gekleurd papier en teken hier je eigen patroon/ogen/woorden op
  • Ook papier met een patroon ziet er leuk uit.
  • Je hoeft niet per se een vierkant stuk papier te gebruiken, je kan ook een gewoon een A4 papier of briefformaat gebruiken. Lees verder om te weten te komen hoe je hiervan een perfect vierkant kan maken…

Ten eerste:

Pak je A4 papier en als je een vierkant origami-papier hebt, sla deze stap dan over. Vouw diagonaal zodat de hoek die je vouwt de rand raakt. Vouw het papier met de achterkant van je nagel. Knip vervolgens het extra stuk papier af. Je hebt nu een vierkant stuk papier en je kunt de vlinder beginnen te maken.

Ten tweede:

Vouw de plooi open en vouw diagonaal in de andere richting. Open het papier, vouw in verticale richting, vouw op en vouw in horizontale richting. Ik ga niet alle instructies geven omdat het makkelijker is om de video te bekijken.

meisje maakt een zelfgemaakt origami kattenspeeltje

De vleugels maken

Als we een beetje overslaan komen we aan bij het knippen van de vleugels. Ik wilde afgeronde vleugels dus heb ik de vleugels geknipt maar je kunt er ook voor kiezen de rand puntig te laten. Vouw hierna de vleugels open en vouw de bovenste randen zodat ze de middenlijn raken. Draai het papier nu om en haal de onderste rand naar boven en vouw deze over de bovenste lijn, met boven ongeveer een centimeter ruimte.

Draai het papier weer om en vouw om. Dit is het hoofd, en waar de magie van origami begint! Knijp samen met je vingers. Hallo gevouwen vlinder!

Versieren van de vlinder

Ik heb stiften gebruikt om mijn vlinder een patroon te geven. Ik heb gebogen en abstracte vormen gemaakt. Vervolgens heb ik de bel toegevoegd door het rond het midden van de vlinder te binden.

De vlinder aan de stok en het lint bevestigen

Je kunt als stok een bamboestokje gebruiken of een chopstick, een houten lepel, of misschien zelfs een potlood. Ik heb wat takjes uit de tuin verzameld, probeer een vrij rechte te vinden. Pak het touw of elastiek en bevestig het met een dubbele knoop aan de stok. Knip het touw/elastiek in de gewenste lengte.

Om het wat makkelijker te maken heb ik mijn broer gevraagd me te helpen. Dit maakte het knippen en vastbinden makkelijker.

Mijn kittens spelen met hun nieuwe speeltje

Nu ben je klaar om met je kitten, kittens, kat of katten te spelen! Shadow was de eerste van onze twee kittens die het nieuwe kattenspeeltje uitprobeerde, en het was een groot succes. Ik hield de vlinder voor hem en hij ging meteen in de jaaghouding, wat hij ook doet als hij in de tuin een echte vlinder probeert te vangen. Toen bewoog ik de vlinder waardoor het belletje een beetje rinkelde, en hij probeerde er tegen te slaan maar ik trok het weg. Vervolgens bleef hij jagen en springen om de vlinder te pakken te krijgen, het was heel leuk en ook een leuke uitdaging voor hem.

Het duurde niet lang voordat ook Moonpie van de trap kwam geslopen om te zien wat er aan de hand was. Ik speelde daarna met Moonpie, ik liet de vlinder rond haar fladderen waarna ze op haar achterpoten ging staan om ernaar te slaan met haar pootje. Ik legde het op een trede en ze sprong erheen om het te pakken te krijgen. Ik denk dat beide katten het kattenspeeltje heel leuk vonden en ik ga er zeker nog een maken. Ik denk zelfs dat ik er een ga maken voor een vriend die een kat heeft omdat het iets heel leuks is om cadeau te doen.

meisje en haar kat spelen met een zelfgemaakt kattenspeeltje

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *