Omlet blog

Recept voor eierpunch laagjescake

Izy Hossack is chef-kok, bakker, voedselstylist en food-fotograaf, gevestigd in Londen. Ook is zij auteur van de boeken ‘Top with Cinnamon’ en ‘The Savvy Cook’. Izy heeft speciaal voor Omlets adventskalender twee heerlijke, feestelijke recepten gemaakt. U vindt hier haar chocolade-gingerbread tulband.

eierpunch laagjescake recept
kerst-eierpunch-laagjescake-recept

Deze laagjescake is perfecte om met Kerst te bakken en indruk mee te maken op uw gasten. Geïnspireerd op de smaken van advocaat, wordt deze cake en het glazuur op smaak gebracht met vanille, nootmuskaat, kaneel en rum voor een licht alcoholisch dessert.

Het glazuur is interessant om eens te proberen – als je standaard botercrème vaak te zoet vindt, zul je deze versie heerlijk vinden (en je hebt er geen poedersuiker voor nodig!) De basis is gekookte custard, dikker gemaakt met maïzena en ei om het stroperig te maken. Dit wordt vervolgens door de zachte boter geklopt tot een luchtige, romige massa. Het kan een beetje dik zijn als de boter of custard te koud is, in dit geval kan het helpen om een scheutje kokend water toe te voegen om het luchtiger te maken. Dit glazuur is zeker de extra moeite waard – vergeleken met standaard botercrème – omdat de textuur heerlijk zacht en licht is en precies de juiste zoetheid heeft.

Wat betreft de decoratie houd ik het glazuur het liefst eenvoudig, met een dunne laag aan de buitenkant en een vollere textuur bovenop. Voor de toppings gebruik iets om de taart een feestelijke uitstraling te geven; kruiden met houtige stengel zoals rozemarijn, tijm of salie (zoals ik nu gebruikt heb) zijn heerlijk, net als gehakte noten of schaafsel. Een snufje kaneel en nootmuskaat zijn de finishing touch die de eierpunch-smaak versterken.

Ingrediënten:

Cake:

300 g kristalsuiker
140 g ongezouten boter, zacht
60 ml plantaardige olie
4 middelgrote eieren
150 ml yoghurt
150 ml melk
1 tl vanillepasta of -extract
330 g zelfrijzend bakmeel
1 tl kaneelpoeder
¼ tl vers geraspte nootmuskaat
¼ tl fijn tafelzout
¼ tl zuiveringszout

Glazuur:

150 ml melk
1 tl vanillepasta of -extract
80 g kristalsuiker
20g maïsbloem
1 ei
½ tl kaneelpoeder
¼ tl vers geraspte nootmuskaat
Snufje zout
200 g ongezouten boter, zacht
2 el donkere rum

Voor de cake:

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C. Gebruik drie cakevormen van 18 cm en vet deze in, bekleed en bebloem ze.
  2. Klop in een grote kom de suiker en boter tot ze bleek en luchtig zijn. Klop de olie erdoor en vervolgens een voor een de eieren.
  3. Meng in een kan de yoghurt, melk en vanille.
  4. Doe de bloem, kaneel, nootmuskaat, zout en baksoda in een aparte kom en meng.
  5. Voeg 1/3 van het yoghurtmengsel toe aan het botermengsel en roer door elkaar. Voeg 1/3 van het bloemmengsel toe aan het botermengsel en meng dit. Herhaal dit afwisselend tot je alle yoghurt- en het volledige bloemmengsels hebt gemengd en een glad cakebeslag hebt.
  6. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en bak 25-30 minuten, tot een satéprikker die je in het midden van de cake steekt er schoon uitkomt.
  7. Ga met een botermes langs de binnenranden van de cakevormen en laat ze vervolgens 10 minuten afkoelen voordat je ze op een rooster plaatst om volledig af te laten koelen.

Voor het glazuur:

  1. Doe de melk en vanille in een kleine pan en zet op middelhoog vuur tot het lichtjes begint te stomen.
  2. Meng in een middelgrote kom de suiker, maizena, ei, kaneel, nootmuskaat en zout tot een gladde massa.
  3. Giet een beetje van de hete melk bij het eiermengsel en roer dit met een garde snel tot een gladde massa. Giet al roerend de resterende hete melk erbij. Giet de inhoud van de kom terug in de pan en zet op het vuur.
  4. Kook op middelhoog vuur, roer met een garde, tot het mengsel klonterig en dik wordt. Blijf roeren tot het mengsel er glad en glanzend uitziet. Dit duurt ongeveer 1 minuut, haal dan van het vuur.
  5. Verdeel het mengsel in een ondiepe kom en zet 5-10 minuten in de vriezer tot het is afgekoeld. Je kunt het mengsel ook ongeveer 1 uur in de koelkast laten opstijven.
  6. Klop de zachte boter met een elektrische garde (of in een standmixer) in een grote kom tot een gladde massa en voeg vervolgens geleidelijk het afgekoelde eiermengsel toe. Stop af en toe om de zijkanten en onderkant van de kom mee te nemen.
  7. Voeg de rum toe en blijf kloppen tot het glazuur luchtig is. Als het te dik blijft, voeg dan 1-2 eetlepels kokend water toe om de boter zachter te maken, zodat het glazuur de juiste textuur krijgt.

To assemble:

  1. Snijd met een gekarteld mes de bolle bovenkanten van de afgekoelde cakelagen en verwijder het bakpapier van de bodems.
  2. Leg een cakelaag op een serveerschaal en verdeel een aantal eetlepels glazuur over de bovenkant van de cake. Bedek vervolgens met een tweede cakelaag en herhaal.
  3. Een warm paletmes kan hierbij van pas komen (opwarmen door het in een kan met kokend water te plaatsen en indien nodig schoon te vegen).
  4. Zet de cake 10 minuten in de koelkast om de eerste laag glazuur hard te laten worden.
  5. Haal de cake uit de koelkast en verdeel het resterende glazuur over de cake. Gebruik het om de bovenkant en zijkanten naar wens te decoreren.
  6. Versier de cake met toppings naar wens – ik gebruik hiervoor geraspte nootmuskaat, kaneel, salieblaadjes en geschaafde amandelen, voor een feestelijke look.

kerst-recept-eierpunch-laagjescake

This entry was posted in Recepten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *