Omlet blog

Konijnen en cavia’s voldoende laten bewegen

konijnen gaat van hok naar ren door tunnel

Uw kleine dieren voldoende beweging en uitdaging bieden is belangrijk voor hun mentale en fysieke welzijn. Dit om te voorkomen dat konijnen of cavia’s zich gaan vervelen, wat kan resulteren in ongewenst gedrag en frustratie. Gelukkig zijn er dingen die u als eigenaar kunt doen om beweging aan te moedigen en de omgeving van uw dieren interessanter te maken. Dit zijn een aantal van onze tips:

Meer ruimte

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar konijnen en cavia’s die voldoende ruimte hebben zullen meer geneigd zijn te bewegen. Vergroot hun huidige ren, voeg een nieuwe ren toe of richt een ruimte in huis/de tuin in waar uw dieren veilig los kunnen rondlopen.

Nieuwe inrichting

Nieuwe dingen zullen uw konijnen en cavia’s uitdagen en stimuleren. Maar het is natuurlijk niet nodig ze elke maand een compleet nieuwe inrichting te geven. Door regelmatig speelgoed te verwisselen, de opstelling in hun hok en ren te veranderen en door accessoires op een nieuwe plek te zetten, moedigt u uw dieren aan om op verkenning uit te gaan, wat zorgt voor de nodige mentale en fysieke uitdaging.

Zoeken naar voedsel

Instinctief houden konijnen en cavia’s ervan om naar voedsel te zoeken. U kunt tegemoetkomen aan dit natuurlijke gedrag door snacks in hun verblijf te verstoppen, hooi in kleine hoekjes te stoppen of bladeren, fruit en groenten aan te bieden in een Caddi snackhouder. Uw dieren hun best laten doen voor hun beloning is altijd een geslaagde manier om voor de nodige uitdaging en beweging te zorgen.

Extra niveau

Door platforms of vides aan het verblijf van uw konijnen en cavia’s toe te voegen kunt u de beschikbare ruimte optimaal benutten. Cavia’s vinden het leuk om van hellingen af te rennen en konijnen kunnen hun spieren gebruiken om op platforms en trappen te springen. Konijnen houden er ook van om hoog te zitten om hun omgeving goed in de gaten te kunnen houden. Vides vormen dus een perfecte uitkijkpost.

cavia schuilt in schuilhuisje op platform

Mogelijkheid om te graven

Hoewel het misschien niet geldt voor de doorsnee cavia, zal het lastig zijn om een konijn te vinden dat niet van graven houdt. Als u hiervoor uw grasveld niet wilt opofferen, dan kunt u uw konijnen een graafkuil geven. Een grote bloempot of bak met losse aarde is een goed begin. U kunt ook wat verfrommeld krantenpapier op de bodem leggen zodat uw konijn dit kan versnipperen.

Spelen met uw dieren

Als uw huisdieren helemaal tam zijn, kunt u met ze spelen om ze de nodige beweging te geven. Ga bij ze zitten en geef ze wat tijd om te wennen aan uw aanwezigheid. Uiteindelijk zullen ze u waarschijnlijk benaderen en kunt u langzaamaan spelletjes introduceren. U kunt speelgoed en lekkernijen proberen, afhankelijk van wat uw dieren leuk vinden.

Sommige konijnen en cavia’s vinden het ook leuk om trucjes te leren. We hebben een blog geschreven over hoe kleine huisdier kunnen worden getraind – als ze dit leuk vinden natuurlijk.

Tanden aan het werk

De tanden van konijnen en cavia’s blijven altijd doorgroeien. Om de tanden in goede conditie te houden, hebben uw dieren iets nodig om ze te slijten. Een constante aanwezigheid van hooi is daarom belangrijk, maar u kunt ze daarnaast ook knaagspeelgoed geven om aan te knabbelen.

Een plek om uit te rusten

Hoewel het belangrijk is om uw dieren voldoende ruimte en mogelijkheden te geven om te bewegen, is het ook van belang dat ze een plek hebben om zich terug te trekken om te ontspannen. Omdat cavia’s en konijnen prooidieren zijn, hebben ze behoefte aan een plek waar ze zich helemaal veilig voelen. Dit kan een fijn hok zijn, of een schuilhuisje om zo nu en dan naar buiten te kunnen gluren.

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *