Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Katten en de fauna in uw tuin

Nature of Nurture

Is uw kat wat betreft de dieren in de tuin zo meedogenloos als een leeuw of juist zo verlegen als een muis? We willen misschien graag geloven dat onze kat geen vlieg kwaad doet, maar katten blijven van nature roofdieren die afstammen van grotere katachtigen, of we het nu leuk vinden of niet. Maar moeten en willen alle katten echt doden, en is het mogelijk ze van jagen te weerhouden? Helaas is het antwoord op de laatste vraag ‘nee’. Ook als we onze katten enorm verwennen en aan al hun behoeften tegemoetkomen, zullen de meeste katten als ze de kans krijgen om eropuit te gaan en te jagen, dit doen. Simpelweg omdat dit een dierlijke instinct is.

Kat zit op een witte maya donut kattenmand en kijkt door het raam naar buiten

Prooi of roofdier?

We weten dat zelfs de meest knuffelige en aanhankelijke kat een wrede moordenaar kan worden. Toch zijn katten niet altijd het roofdier.
Hoe fijn het ook is om uw kat de mogelijkheid te geven om van de buitenlucht te genieten, dit is niet zonder gevaar. Katten zijn solitaire wezens die alleen jagen, waardoor de kans groter is dat ze worden aangevallen door grotere roofdieren zoals honden, vossen, nertsen, wasberen (afhankelijk van het land waarin u woont). Daarnaast bestaat er het risico op gevechten met andere katten en bedreigingen door mensen, in de vorm van auto’s, vergiftiging of dieven.

Als roofdieren kunnen onze katten een grote bedreiging vormen voor wilde dieren; ze doden wilde dieren zoals reptielen en kleine zoogdieren. Hoewel katten hun gedode prooi niet altijd mee naar huis nemen, is de kans groot dat ze het opeten of gewoon ergens achtergelaten.

Cyperse kat en Freestyle Indoor klimboom krabpaal

Is het mogelijk een kat te laten stoppen met jagen?

De voeding die een kat krijgt is zeker van invloed op hun jachtgedrag. Toch wordt jagen niet alleen gemotiveerd door eetlust. Katten zijn opportunistische jagers die weten dat wanneer ze uitsluitend zouden jagen als ze honger hebben, ze een groter risico zouden lopen om te verhongeren. Dit omdat de jacht niet altijd succesvol is en een prooi niet altijd aanwezig. Katten zijn zo geëvolueerd dat ze in staat zijn hun dagelijkse routine aan te passen aan de hoeveelheid voedsel die er op dat moment beschikbaar is.

De gemiddelde goed gevoede huiskat jaagt ongeveer 3 uur per dag. Een kat die minder voer krijgt, zal meer jagen. Maar katten zullen de behoefte hebben om te jagen, of ze nu honger hebben of niet. Als u zich zorgen maakt om de dieren in uw tuin en niet wilt dat uw kat jaagt, dan zijn er een aantal dingen die u in het leven van uw kat kunt veranderen die kunnen helpen. Hieronder hebben we een aantal suggesties op een rijtje gezet.

Voeren

Voer uw kat gedurende de dag op regelmatige tijdstippen om hun natuurlijke voedingspatroon na te bootsen. Daarnaast hebben katten baat bij een maaltijd met een hoog vleesgehalte.

Katten hebben afwisseling nodig

Katten zijn neofiel, wat inhoudt dat ze dol zijn op afwisseling – zeker als het om eten gaat! Door regelmatig ander voer te geven kan hun behoefte om te jagen in bedwang worden gehouden, omdat ze niet op zoek hoeven te gaan naar een nieuwe smakelijke maaltijd.

Meer speeltijd

Net als geldt voor hun voedingspatroon, kan de mogelijkheid voor katten om te spelen ook van invloed zijn op hoe ze zich buiten gedragen. Speel regelmatig met uw kat en geef uw huisdier kattenspeeltjes die op een prooi lijken. Iedereen kent het beeld van een kat die een jachthouding aanneemt, klaar om een prop papier aan te vallen. Daag hun nieuwsgierigheid en jachtinstinct uit in plaats van te proberen het te verminderen. Mogelijk heeft uw kat genoeg van het achtervolgen van dingen op het moment dat hij naar buiten gaan.

Wanneer niet jagen

Probeer uw kat niet naar buiten te laten gaan tussen zonsondergang en zonsopgang, dé tijd om te jagen. Probeer de routine van uw kat echter geleidelijk te veranderen zodat het geen negatieve invloed heeft op uw kat.

Sla alarm!

Een belletje aan de halsband van uw kat is een manier om de prooi te waarschuwen dat er gevaar dreigt, maar katten zijn bijzonder intelligent. Hoewel dit in het begin misschien lijkt te werken (en voor gemoedsrust zorgt), zal een kat meestal een manier weten te vinden om de prooi te naderen zonder geluid te maken.

Veiligheid voor katten

Om de impact van het jachtgedrag van uw kat op de lokale fauna weg te nemen, of om uw kat te beschermen tegen roofdieren en menselijke gevaren, kunt u gebruik maken van een Omlet buitenren voor katten, zodat uw kat veilig in de buitenlucht kan spelen. De buitenren kan op allerlei manieren worden uitgebreid en aangepast aan uw kat. Heeft u geen tuin, dan kunt u kiezen voor een balkon-kattenren. Zo kunnen katten de uitdaging krijgen die ze nodig hebben, terwijl zij en de wilde dieren in de tuin veilig zijn.

Zwart-witte kat in een balkon-kattenren

Tegemoetkomen aan het jachtinstinct van een binnenkat

Als uw kat een binnenkat is die nooit naar buiten gaat, maakt u zich er dan geen zorgen over dat u uw huisdier zijn voorouderlijke jachttraditie ontneemt. Om te jagen hoeft een kat niet noodzakelijk een prooi te doden. Het kan worden aangepast tot een vorm van spel.

Als u regelmatig met uw kat speelt en voldoende speeltjes en accessoires geeft, dan kan dit zeker voor voldoende uitdaging zorgen door jagen na te bootsen. U heeft misschien gezien hoe uw kat zich klein maakt, klaar om naar een vlieg of een blad van een plant te springen (denk aan de kerstboomversiering..). Het is belangrijk om deze vorm van spelen toe te laten.

Omlets Freestyle klimboom voor katten is de perfecte balans tussen spel en nieuwsgierigheid. Bekijk onze gids en stel de purrrrfecte klimboom samen voor uw binnenkat.

This entry was posted in Katten


One reply on “Katten en de fauna in uw tuin”

Ilona schreef:

“niet naar buiten te laten gaan tussen zonsopgang en zonsondergang”…..Hoezo? Moet ik mijn katten dan ‘s nachts naar buiten doen? De nacht is toch de tijd om te jagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *