Omlet blog

Katten en de fauna in uw tuin

Kat spelend op Omlet Freestyle Outdoor kattenpaal in Omlet kattenren

Is uw kat wat betreft de dieren in de tuin zo meedogenloos als een leeuw of juist zo verlegen als een muis? We willen misschien graag geloven dat onze kat geen vlieg kwaad doet, maar katten blijven van nature roofdieren die afstammen van grotere katachtigen, of we het nu leuk vinden of niet. Maar moeten en willen alle katten echt doden, en is het mogelijk ze van jagen te weerhouden? Helaas is het antwoord op de laatste vraag ‘nee’. Ook als we onze katten enorm verwennen en aan al hun behoeften tegemoetkomen, zullen de meeste katten als ze de kans krijgen om eropuit te gaan en te jagen, dit doen. Simpelweg omdat dit een dierlijke instinct is. Hoe kan de interactie tussen katten en tuinvogels veiliger worden gemaakt?

Prooi of roofdier?

We weten dat zelfs de meest knuffelige en aanhankelijke kat een wrede moordenaar kan worden. Toch zijn katten niet altijd het roofdier…

Hoe fijn het ook is om uw kat de mogelijkheid te geven om van de buitenlucht te genieten, dit is niet zonder gevaar. Katten zijn solitaire wezens die alleen jagen, waardoor de kans groter is dat ze worden aangevallen door grotere roofdieren zoals honden, vossen, nertsen. Daarnaast bestaat er het risico op gevechten met andere katten en bedreigingen door mensen, in de vorm van auto’s, vergiftiging of dieven.

Als roofdieren kunnen onze katten een grote bedreiging vormen voor wilde dieren; ze doden wilde dieren zoals reptielen en kleine zoogdieren. Hoewel katten hun gedode prooi niet altijd mee naar huis nemen, is de kans groot dat ze het opeten of gewoon ergens achtergelaten.

Jagen en honger

De voeding die een kat krijgt is zeker van invloed op hun jachtgedrag. Toch wordt jagen niet alleen gemotiveerd door eetlust. Katten zijn opportunistische jagers die weten dat wanneer ze uitsluitend zouden jagen als ze honger hebben, ze een groter risico zouden lopen om te verhongeren. Dit omdat de jacht niet altijd succesvol is en een prooi niet altijd aanwezig. Katten zijn zo geëvolueerd dat ze in staat zijn hun dagelijkse routine aan te passen aan de hoeveelheid voedsel die er op dat moment beschikbaar is.

Of een kat nu honger heeft of niet, jagen is instinctief gedrag. De gemiddelde goed gevoede huiskat jaagt ongeveer 3 uur per dag. Een kat die minder voer krijgt, zal meer jagen. Het is daarom belangrijk om uw kat op regelmatige tijdstippen te voeren om hun natuurlijke voedingspatroon na te bootsen. Ook profiteren katten van een maaltijd met een hoog vleesgehalte.

Veiligheid van katten

Om de impact van het jachtgedrag van uw kat op de lokale fauna weg te nemen, of om uw kat te beschermen tegen roofdieren en menselijke gevaren, kunt u gebruik maken van een Omlet buitenren voor katten, zodat uw kat veilig in de buitenlucht kan spelen. De buitenren kan op allerlei manieren worden uitgebreid en aangepast aan uw kat. Heeft u geen tuin, dan kunt u kiezen voor een balkon-kattenren. Zo kunnen katten de uitdaging krijgen die ze nodig hebben, terwijl zij en de wilde dieren in de tuin veilig zijn.

Als uw kat veel tijd buitenshuis doorbrengt en u zich zorgen maakt over de natuur en de jachtgewoonten van uw kat, dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen.

Zwart-witte kat in een balkon-kattenren

Meer speeltijd

Net als geldt voor hun voedingspatroon, kan de mogelijkheid voor katten om te spelen ook van invloed zijn op hoe ze zich buiten gedragen. Speel regelmatig met uw kat en geef uw huisdier kattenspeeltjes die op een prooi lijken. Iedereen kent het beeld van een kat die een jachthouding aanneemt, klaar om een prop papier aan te vallen. Als uw kat nooit naar buiten gaat, hoeft u zich er geen zorgen over te maken dat uw huisdier niet kan jagen. Jagen betekent niet per se prooi doden, het kan zich ook uiten in de vorm van spelen.

U kunt uw kat ook een krabpaal geven voor extra stimulatie. Krabpaal Stak van Omlet is ideaal voor katten en het milieu. Stak is gemaakt van duurzaam karton dat vele krabbeurten zal doorstaan. Daag het jachtinstinct van uw nieuwsgierige kat uit in plaats van te proberen het te verminderen.

Wanneer niet jagen

Probeer uw kat niet naar buiten te laten gaan tussen zonsondergang en zonsopgang, dé tijd om te jagen. Probeer de routine van uw kat echter geleidelijk te veranderen zodat het geen negatieve invloed heeft op uw kat.

Katten hebben afwisseling nodig

Katten zijn neofiel, wat inhoudt dat ze dol zijn op afwisseling – zeker als het om eten gaat. Door regelmatig ander voer te geven kan hun behoefte om te jagen in bedwang worden gehouden, omdat ze niet op zoek hoeven te gaan naar een nieuwe smakelijke maaltijd.

Sla alarm

Een belletje aan de halsband van uw kat is een manier om de prooi te waarschuwen dat er gevaar dreigt, maar katten zijn bijzonder intelligent. Hoewel dit in het begin misschien lijkt te werken, zal een kat meestal een manier weten te vinden om de prooi te naderen zonder geluid te maken.

Omlet en jagende katten

Omlet kan het jachtinstinct van uw kat niet stoppen. Maar met producten zoals de superveilige kattenren en krabpaal Stak, kunt u uw kat wel urenlang vermaken, op een manier die veel veiliger is voor uw kat en voor de natuur.

Kat krabt aan Omlets Stak krabpaal met plant op de achtergrond

This entry was posted in Katten


One reply on “Katten en de fauna in uw tuin”

Ilona schreef:

“niet naar buiten te laten gaan tussen zonsopgang en zonsondergang”…..Hoezo? Moet ik mijn katten dan ‘s nachts naar buiten doen? De nacht is toch de tijd om te jagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *