Omlet blog

Hoe versterk je de band met een parkiet?

Blauwe parkiet op zitstok in Omlet Geo vogelkooi

Parkieten zijn zeer intelligent, vragen relatief weinig verzorging en staan bekend om hun hilarische persoonlijkheden. En met daarnaast hun prachtig opvallende kleur, is het niet moeilijk te geloven dat parkieten wereldwijd de meest populaire vogels zijn die als huisdier worden gehouden. Zoals dit voor alle huisdieren geldt, kan het tijd kosten om een goede band op te bouwen met uw gevederde vriend. Ervoor zorgen dat een parkiet zich veilig en comfortabel bij u voelt, is essentieel voor een goede band. Dus, misschien stelt u zichzelf nu de vraag hoe u ervoor kunt zorgen dat uw parkiet u graag mag?

Stap 1 – Zorg ervoor dat uw parkiet zich op zijn gemak voelt

De eerste stap om ervoor te zorgen dat uw parkiet u graag zal mogen, is door ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel voelt bij u in de buurt en in zijn omgeving. Een veilige kooi is een goed begin. De Omlet Geo vogelkooi is de perfecte kooi voor parkieten, met voldoende ruimte om op stok te gaan en rond te vliegen. Daarnaast heeft de Omlet Geo vogelkooi verschillende Omlet Geo vogelkooi nachthoezen om uit te kiezen. Deze zien er niet alleen mooi uit, ze schermen uw vogels ook af van lawaai en bieden een plek waar ze zich veilig voelen als u er ’s nachts niet bent.

Het onderhouden van de leefomgeving van uw parkieten zorgt er ook voor dat ze zich op hun gemak zullen voelen. Net zoals wij niet gelukkig zijn in een onfrisse, rommelige omgeving, vinden ook parkieten dit niet aangenaam. Gelukkig is de Omlet Geo vogelkooi uiterst praktisch en makkelijk te reinigen. Dankzij de no-spill feeder en de kunststof basis, kost het schoonmaken van de vogelkooi maar weinig tijd.

Als uw vogel zich eenmaal thuisvoelt in zijn onderkomen, kunt u hem laten wennen aan uw aanwezigheid. Vergeet niet dat parkieten prooidieren zijn, dus ze zullen op hun hoede zijn totdat ze door hebben dat u geen bedreiging voor ze bent.

Begin door naast de kooi te zitten, zonder plotseling geluid te maken waar uw vogel van zou kunnen schrikken. Praat met uw parkiet op een rustige toon, terwijl u zijn naam herhaalt en hem laat kennismaken met alle gezinsleden. U kunt uw vogel misschien voorlezen (ook al zal het misschien even onwennig zijn!) Geduld is de sleutel tot succes en ervoor zorgen dat uw vogel zich bij u op zijn gemak voelt is de basis voor een goede band.

Stap 2 – Bouw een band op met uw parkiet

Als uw vogel zich helemaal op zijn gemak voelt, kunt u beginnen met het opbouwen van een band. Over het algemeen zal het een paar weken duren voordat een parkiet zich helemaal thuisvoelt. Een band opbouwen met een vogel kan echter maanden duren. Laat dit u niet ontmoedigen, deze slimme vogels hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid en de tijd die het kost om een band op te bouwen verschilt van parkiet tot parkiet.

Terwijl u met uw vogels praat kunt u ze verwennen met een beloning. Merkt u dat een parkiet bang is voor uw handen, dan kan het nodig zijn om hier eerst wat aan te werken. Dit bespreken we verderop. U kunt er in dit geval ook voor kiezen een speciale snackhouder in de kooi zetten. Dit zorgt niet alleen voor vermaak, het zal ook leiden tot een positieve associatie met uw hand in de kooi. Erbij blijven wanneer uw vogel geniet van de snack die u heeft gegeven, toont uw vogel bovendien affectie. Na de eerste kennismaking, zullen veel parkieten hun eigenaren echt graag gaan zien. Uw affectie zal dus zeker niet onbeantwoord blijven. Houd er wel rekening mee dat snacks met mate gegeven mogen worden, naast een evenwichtig dieet bestaande uit kwalitatief vogelvoer, fruit en groente en een mineralensupplementblok.

Hoewel parkieten relatief weinig verzorging nodig hebben, zult u wel voldoende tijd met uw vogels moeten doorbrengen om de gewenste band op te bouwen. Parkieten hebben idealiter minstens een uur aandacht per dag nodig, waarbij de focus volledig op hen is gericht en hun behoeften. Dit betekent niet dat u een uur onafgebroken bij ze moet zitten. U kunt dit opdelen in kortere sessies waarin u uw vogels uw volle aandacht geeft. Blijf met uw vogels praten, voordat u met ze begint te spelen.

Stap 3 – Speel met uw parkiet

De volgende stap die ervoor zal zorgen dat uw vogel u graag zal gaan mogen, is door te spelen. U kunt zien of een parkiet zich bij u op zijn gemak voelt door op de lichaamstaal te letten. Een blije vogel heeft een relaxte houding en licht openstaande vleugels. U zult misschien ook zien dat uw vogel met zijn kopje op en neer beweegt, misschien zelfs met zijn gehele lichaam. Een tevreden vogel die zich op zijn gemak voelt zal dat ook laten horen. Maakt uw vogel tsjirpende en kwetterende geluiden, dan weet u ook dat u een tevreden vogel heeft! Lees meer over hoe u ervoor kunt zorgen dat uw parkieten tevreden zijn in onze blog5 tips voor gelukkige en gezonde parkieten.

Met speelgoed voor vogels kunt u parkieten de fysieke en mentale uitdaging bieden die ze nodig hebben. Om spel aan te moedigen, kunt u kiezen uit allerlei speeltjes voor parkieten om te ontdekken welke ze het leukste vinden. Lees meer over parkietenspeeltjes en welke het beste bij uw vogels passen in onze blog Kies het perfecte speeltje voor parkieten!

Een favoriet van vrijwel elke parkiet, is een spiegeltje. Het is het ideale interactieve spel waar zowel u als uw huisdier aan kunnen deelnemen. En u heeft hier alleen maar… een kleine spiegel voor nodig! Het is heel eenvoudig, houd gewoon een spiegel voor uw parkiet. Terwijl de parkiet dichter in de buurt van de spiegel komt, kunt u de spiegel steeds een beetje verplaatsen, totdat de parkiet uiteindelijk zijn spiegelbeeld achtervolgt! U kunt ook gebruikmaken van een parkietenspeelgoedspiegel in de vorm van een zonnebloem met bel. Hang dit speeltje in de kooi zodat uw parkieten zich er mee bezig kunnen houden, ook als u er niet bent.

Omlet Geo vogelkooi, roze achtergrond

Stap 4 – Behandel uw parkiet voorzichtig

Nu u een band met uw parkieten heeft opgebouwd, wilt u ze misschien handtam maken. Steek eerst, terwijl u met de parkiet praat en speelgoed en en wat lekkers geeft, uw hand op in de  buurt van de kooi. Binnen een paar dagen zal uw hand niets nieuws meer zijn, wat de eerste stap is van het handtam maken van een parkiet.

Nu is het tijd om uw hand in de kooi te steken. Het belangrijkste is dat u geen plotselinge bewegingen maakt die uw vogel bang kunnen maken. Hoewel kalm blijven essentieel is wanneer u voor het eerst fysiek contact heeft met uw parkiet, moet u wel vastberaden handelen. Door uw hand langzaam in de kooi te plaatsen, zal uw vogel vertrouwd raken met het feit dat hij dicht bij u in de buurt is. Langzaam zal uw vogel zich volledig op zijn gemak voelen en op uw vinger komen zitten. Steek uw hand vijf minuten per keer in de kooi. Leg wat gierst op uw vinger, zodat uw vogel er uiteindelijk aan zal wennen het tussen duim en wijsvinger van u aan te nemen.

Het kan zijn dat uw parkiet eerst naar uw vingers zal pikken. Hoewel dit hoogstwaarschijnlijk niet tot bloeden zal leiden, is het wel belangrijk om het te vermelden. Over het algemeen zijn parkieten echter zelden agressief. Soms kunnen parkieten onderling met elkaar botsen over voedsel of territorium, maar dit is vaak maar van korte duur.

Stap 5 – Lees uw parkiet trucjes en commando’s

Trucjes zien er indrukwekkend uit, maar ze zijn ook een goede manier om een ​​band op te bouwen met een parkiet.

Een van de eerste commando’s die u een parkiet kunt leren, is om op en van uw vinger te springen, zoals we eerder kort bespraken. Zodra uw vogel dit onder de knie heeft, kunt u wat moeilijker trucjes proberen. Hiervoor zal uw parkiet eerst helemaal op zijn gemak moeten zijn in de buurt van uw handen, zoals we bij stap 4 bespraken.

Als uw parkiet eenmaal op uw vinger komt zitten als u uw hand in de kooi houdt, kunt u de commando’s “stap op” en “stap af” gaan gebruiken. Herhaling is belangrijk, dus wees consistent met de commando’s die u gebruikt en beloon uw parkiet als hij met succes opvolgt wat u van hem vraagt. Met een beetje geduld zal uw vogel al snel in staat zijn om op en van uw vinger te springen wanneer u uw hand in de kooi houdt.

Naarmate uw vogel steeds meer op zijn gemak is, kunt wat meer 1-op-1-tijd met uw huisdier doorbrengen en wat meer basiscommando’s aanleren tijdens korte trainingsessies. Lees onze vorige blog Vier eenvoudige trucjes om aan een parkiet te leren.

Stap 6 – Maak uw parkiet tam

Als u alle bovenstaande stappen heeft doorlopen, dan is de kans groot dat uw parkiet nu handtam is. Dit hangt helemaal af van het vertrouwen dat uw parkiet heeft, wat langzaam maar zeker is opgebouwd tijdens de trainingssessies en de tijd die jullie samen hebben doorbracht. Op dit punt kunt u ook proberen om uw parkiet uit zijn kooi te laten om vrij te laten rondvliegen. In het begin heeft uw vogel misschien weer wat lekkers en aanmoediging nodig om uit zijn comfortzone te komen. Blijf met een rustige stem praten om uw vogel aan te moedigen. Als uw parkiet meteen terugvliegt naar zijn kooi, dan is dit niet erg. Zoals bij elke stap van het trainen van een parkiet, is geduld een schone zaak.

Twee groene en gele parkieten in een hand

Nu uw parkiet tam is en jullie een sterke band hebben opgebouwd, staan jullie vele jaren plezier te wachten. Ook nadat een vogel tam is gemaakt, is het van belang om voldoende tijd met uw vogel door te blijven brengen. Zo zal uw vogel een uitdagend leven kunnen leiden, met voldoende sociale interactie. 

This entry was posted in Parkieten


2 replies on “Hoe versterk je de band met een parkiet?”

Wilma schreef:

Een heel interessant stuk over mijn favoriete onderwerp Parkieten ik vond het echt enig om te lezen.

Martine Brondel schreef:

Ik had zo graag een broednestje gehad?Ik heb reeds de vraag gesteld maar kreeg geen reactie.Kunnen jullie me echt niet helpen? De gewone kastjes uit de handel passen niet op jullie kooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *