Omlet blog

Een slapende hamster wakker maken

Een slapende hamster wakker maken moet doorgaans zoveel mogelijk worden vermeden, maar er zijn een aantal manieren om uw hamster op een rustige manier te laten ontwaken. Omdat hamsters voornamelijk overdag slapen, is het meestal onvermijdelijk ze te storen wanneer u de kooi wil schoonmaken of uw hamster wil voeren. In dit artikel bekijken we hoe een hamster op een zo aangenaam mogelijke manier kan worden wakker gemaakt.

Veel mensen denken dat hamsters nachtdieren zijn, wat betekent dat ze ‘s nachts actief zijn en overdag voornamelijk slapen. Dit klopt niet helemaal. Het slaappatroon van een hamster is vaak net iets anders. Hamsters worden geclassificeerd als schemeractief, wat betekent dat ze vooral actief zijn bij zonsondergang en zonsopgang.

Het slaappatroon van uw hamster begrijpen is van belang om ervoor te zorgen dat uw huisdiertje een gelukkig en gezond leven kan leiden. U moet ook weten wanneer u uw hamster met rust moet laten. Want al zijn ze schattig, ook zij kunnen met het verkeerde been uit bed stappen!

slaperige witte hamster met zwarte ogen en lange snorharen tevreden weggekropen in nestmateriaal

Een slapende hamster wakker maken

Het kan een beetje een teleurstelling zijn om uw hamster overdag diep in slaap te zien op het moment dat u tijd heeft om uw huisdier aandacht te geven. Maar een hamster heeft nu eenmaal zijn eigen routine. En hoewel dit enigszins kan worden aangepast, is dit iets wat u zal moeten accepteren.

U kunt proberen uw dagelijkse routine aan te passen op de routine van uw hamster, door wat eerder wakker te worden of wat later naar bed te gaan. Maar meestal zal dit voor kleine kinderen niet mogelijk zijn.

Als het echt nodig is om uw hamster wakker te maken, dan is het van belang te weten hoe u dit het beste kunt doen.

Wilde hamsters zijn prooidieren, de zich uit gewoonte zullen verstoppen om zich veilig te voelen. Dit is de reden dat hun slaappatroon zich in de loop der tijd op deze manier heeft ontwikkeld. Door ‘s nachts actiever zijn en naar voedsel te zoeken, zijn ze minder goed zichtbaar voor potentiële vijanden. Het is vermoeiend om zo klein te zijn en slapen is voor hamsters dan ook erg belangrijk. Als u uw slapende hamster wakker maakt, is het van belang uw huisdier voorzichtig te behandelen zodat hij zich geleidelijk kan aanpassen.

Beweeg rustig

Maak uw hamster zo rustig mogelijk wakker om te voorkomen dat uw huisdier schrikt van lawaai en drukke beweningen. Benader uw hamster op een rustige manier, zeker als er opgewonden kinderen klaar staan om te spelen. Maak uw hamster niet te abrupt wakker, uw hamster kan diep in slaap zijn en zal het niet waarderen om plotseling gewekt te worden.

Aanpassen van de omgeving

Het slaapschema van een hamster laat een hamster ontwaken wanneer het ‘s avonds begint te schemeren, voordat ‘s ochtends de zon opkomt of tijdens de uren met weinig daglicht. U kunt uw hamster dus rustig wakker laten worden door de lichten in de kamer te dimmen. Door de ruimte waarin de hamsterkooi staat donker genoeg te maken, zal uw hamster reageren op verandering van het licht.

Hamsters slapen meer wanneer het kouder is. De omgeving van de kooi verwarmen, zal werken als een zachte wekker die uw hamster laat ontwaken in een aangename omgeving. Niemand wordt graag wakker in een koud huis, en dat geldt ook voor hamsters.

Geef een hamstersnoepje

De aantrekkingskracht van de geur van een maaltijd kan mensen uit hun diepste slaap laten ontwaken. En zoals iedereen weet kan je na een dutje best wat trek hebben. De verleidelijke geur van hamstervoer kan dezelfde invloed hebben op uw hamster.

Houd een hamstersnoepje dicht bij de neus van uw slapende hamster en wie weet zal de geur uw huisdier uit zijn siësta laten ontwaken. Houd het niet te dichtbij, dit kan uw huisdier laten schrikken. Laat uw hamster het snoepje vinden zodat hij er in alle rust aan kan knabbelen. Werkt dit niet, dan kunt u uw slapende hamster misschien verleiden met wat vers voer of door met zijn gevulde voerbakje te schudden. Dat zal uw hamster vrijwel zeker wakker maken.

Spreek zacht en opgewekt

Maakt u opgewekte, zachte geluiden om de aandacht van een baby te wekken? Best lastig om dit niet te doen! Hamsters reageren ook op zachte geluiden en een zachte stem. Door opgewekt tegen uw hamster te praten of een rustig deuntje te neuriën, stelt u uw hamster op de hoogte van uw aanwezigheid. Uw hamster zal bovendien uw stem leren herkennen. Hamster zijn misschien kleine wezentjes, maar ze zijn bijzonder oplettend en en intelligent.

Blaas lichtjes over uw hamster

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het kan werken en het doet uw hamster geen kwaad. Sterker nog, ze kunnen het zelfs best aangenaam vinden. Ligt uw hamster op een zichtbare plek in de hamsterkooi en binnen handbereik te slapen, dan kunt u lichtjes blazen. Denk hierbij aan een zacht, aangenaam zomerbriesje in plaats van een stormachtige wind! Wees u bewust van uw formaat in verhouding tot het formaat van uw hamster.

witte qute hamsterkooi met transparante nestlade tegen een geverfde blauwe muur in een woonkamer

Dingen om te vermijden bij het wakker maken van een hamster

Bij het verstoren van het slaapschema van uw hamster, is het belangrijk dit rustig te doen. Er zijn zeker manieren om uw hamster wakker te maken die door hamsters als bijzonder onaangenaam worden ervaren. Daarom volgen hier zijn een paar dingen om te vermijden bij het wakker maken van een hamster.

Luidruchtig zijn

Omdat hamsters prooidieren zijn, zijn ze altijd alert en kunnen ze snel gestrest raken. Zelfs als een hamster wakker is en gewoon aan het ontspannen is, is het belangrijk om een hamster rustig te benaderen en op een kalme manier te spelen. Hamster zijn tenslotte maar klein en ons formaat kan best intimiderend zijn. Harde geluiden zijn onaangenaam, zoals luide muziek, geschreeuw in de kamer of gewoon wanneer u uw stem verheft. Hamsteroren zijn uiterst gevoelig.

De kooi schudden

Dit is echt een no-go. De kooi is de veilige plek van uw hamster. Hier kan een hamster nestelen en zich verstoppen voor alles om hem heen, of rustig spelen in zijn comfortabele leefomgeving. De Qute hamsterkooi heeft een innovatief ontwerp met een transparante nestlade. Zo kunt u goed zien waar hampie is en zal het zeker niet nodig zijn om de kooi te schudden om te zien waar waar uw hamster is.

Een hamster laten schrikken

Hamsters zijn delicate mini-zoogdieren die snel van iets kunnen schrikken. Door ze plotseling en op een onverwachte manier te benaderen zullen ze gestrest raken. Probeer stil te staan bij hoe u zich beweegt in de buurt van uw hamster, rekening houdend met hoe gevoelig ze zijn.

Als u de indruk heeft dat uw hamster niet gelukkig is, probeer dan de lichaamstaal van een hamster te begrijpen. Als hamsters zich niet op hun gemak voelen, kan dit leiden tot gedragsproblemen en zorgen voor wanvertrouwen naar mensen.

Een hamster oppakken

Als u uw hamster nog niet wakker heeft gemaakt en uw huisdiertje nog diep in slaap is, is het zeker geen goed idee om hem zomaar op te pakken of te porren om hem wakker te maken. Dit kan nooit op een zachte manier worden gedaan. Wees gewaarschuwd, hamsters hebben scherpe tandjes en kunnen bijten als ze zich bedreigd voelen. U betreedt tenslotte hun territorium.

Snelle en plotselinge bewegingen

Vermijd snelle en plotselinge bewegingen, dit zal uw hamster laten schrikken en onrustig maken. Het instinct van hamsters is sterk, en ze zullen een plotselinge beweging als dreigend gevaar zien.

meisje met een grijze hamster in haar handen voor de ruime qute hamsterkooi in de woonkamer

Wat is de beste tijd om een hamster wakker te maken?

Hamsters volgen hun natuurlijke slaappatroon. En hoewel ze deze routine enigszins kunnen aanpassen, zal deze nooit helemaal overeenkomen met die van u (waarschijnlijk zal het andersom moeten zijn). Hamsters zullen altijd het meest actief zijn in de uren met weinig licht, en hoewel we dit enigszins kunnen verbreken door de ruimte op te warmen en de hoeveelheid licht aan te passen, kan het slaapschema van een hamster maar met een uur of twee worden aangepast.

Het slaappatroon van een hamster hangt ook af van de hamstersoort, met elk een eigen slaapschema’s en behoeftes. Hamsters slapen doorgaans tussen de 12-14 uur per dag, maar ze hebben polyfasische slaap-waakpatronen. Dit betekent dat ze de hele dag af en aan slapen in plaats van één continue slaapcyclus.

Een manier om het slaappatroon van uw hamster in de gaten te houden, is door een dagboek van zijn slaapschema bij te houden. Houd een paar dagen bij wanneer uw hamster gaat slapen en wakker is. Volg dit door uw hamster elke dag op hetzelfde tijdstip te voeren. Na verloop van tijd kunt u de tijd dat u uw hamster voert met een paar minuten wijzigen, wat uiteindelijk van invloed zal zijn op wanneer uw hamster ontwaakt.

Is het slecht voor een hamster om ‘s nachts te slapen?

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom uw hamster ‘s nachts slaapt. Zo kan het zijn dat uw hamster een winterslaap houdt of ziek is. De leeftijd van een hamster heeft ook invloed op de hoeveel slaap die ze nodig hebben. Stress en depressie kunnen ook factoren zijn, of het kan zijn dat een hamster gedurende de dag teveel prikkels heeft ervaren wanneer het diertje eigenlijk had moeten slapen. Net als een klein kind zal een hamster moeite hebben met slapen wanneer zijn routine wordt verstoord.

Een hamster kan in een winterslaap raken als de kooi in een koude omgeving staat waar de temperatuur daalt tot onder de 10 graden Celsius. Staat de kooi niet in een koude omgeving maar merkt u dat uw hamster meer slaapt dan wakker is, controleer dan of het misschien tocht wat zorgt voor een daling van de temperatuur.

Hamsters zijn gevoelig voor ademhalings- en spijsverteringsproblemen. Merkt u dat uw hamster lethargisch is, dan kan het nodig zijn om uw hamster naar de dierenarts te brengen om te controleren of uw huisdier in orde is.

Conclusie

Hamsters zijn geliefde huisdieren voor kleine kinderen. Het is daarom van belang meer te weten te komen over de persoonlijkheid en het gedrag van uw hamster. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat uw hamster gelukkig is, wat belangrijk is voor hun veiligheid en die van kinderen.

Samengevat geeft dit de volgende aandachtspunten:

  • Maak een hamster niet wakker, tenzij dit op de juiste manier wordt gedaan
  • Merkt dat u dat uw hamster ‘s nachts meer slaapt, dan kan dit erop duiden dat uw huisdier ziek of ongelukkig is
  • De plaats van de hamsterkooi is belangrijk – zet de kooi in een donkere hoek van de kamer zodat uw hamster overdag kan slapen
  • Maak een hamster indien nodig langzaam en op een rustige manier wakker
  • Maak geen onverwachte bewegingen, schud nooit aan de kooi en verhef uw stem niet in de buurt van een hamster
  • 12-14 uur per dag slapen is normaal, zoveel slaap hebben hamsters gemiddeld nodig

Ga bij het wakker maken van een hamster na hoe u zelf gewekt zou willen worden. Waarschijnlijk is dit niet door een enorm persoon die schreeuwend naar u toe komt rennen, zeker niet heel vroeg in de ochtend. Een zachte stem die u rustig wakker maakt, een lekker ontbijt en een kopje koffie is een veel aangenamere manier om aan de dag te beginnen!

This entry was posted in Hamsters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *