Omlet blog

Is het laten chippen van een hond verplicht?

Tijdens de Juni Chipmaand wordt er in Nederland aandacht geschonken aan het belang van het chippen en registreren van huisdieren. In dit artikel geven we antwoord op vragen over chippen van honden zoals; is het verplicht om een hond te chippen, op welke leeftijd moet een pup worden gechipt en hoe kan de informatie gelinkt aan de microchip worden geüpdatet?

gezonde blije hond met een stok in zijn bek en een blauwe ID tag

Is het verplicht om honden te laten chippen?

Sinds 2013 is het in Nederland verplicht om uw hond te laten chippen, in België geldt er voor honden al een registratie- en identificatieplicht sinds 1998. Indien een hond niet is gechipt of als de informatie op de chip onjuist is, kan de eigenaar een boete krijgen.

Ook in de meeste andere Europese landen is het verplicht een hond te laten chippen. Is uw hond niet gechipt dan kan toegang tot het land worden geweigerd. De boetes voor het niet naleven van de regels zijn niet gering. Wanneer een hond erg oud is of in slechte gezondheid verkeert, kunnen uitzonderingen worden gemaakt. In dit geval heeft u een vrijstellingscertificaat van een dierenarts nodig.

De verplichting om honden te laten chippen is er voor de veiligheid van uw huisdier en die van anderen, al klinkt het misschien een beetje als dystopie. Maar als een zwerfhond geen microchip heeft, kan een asiel niet achterhalen wie de eigenaar is. Wanneer een hond na 15 dagen niet met zijn eigenaar is herenigd, wordt het dier overgedragen aan een asiel om te worden herplaatst.

Wat is een microchip?

Zie een chip als een identiteitsbewijs, zoals een paspoort of rijbewijs, maar dan voor honden. Onze honden zijn natuurlijk niet zelf ik staat om deze informatie door te geven. Hoewel een halsband met een ID-tag met actuele contactgegevens alle benodigde informatie bevat, kan dit gemakkelijk worden verwijderd of eraf vallen.

Een microchip is een gecomputeriseerde chip met een uniek 15-cijferig nummer dat zichtbaar wordt wanneer het door een microchiplezer wordt gescand. De chip is zo groot als een rijstkorrel en wordt met een naald onder de huid rond het nekvel tussen de schouderbladen van de hond ingebracht. De chip bevat een unieke code die specifiek is voor uw huisdier. De informatie gelinkt aan de chip huisdier bevat onder andere de naam, telefoonnummer en eventueel e-mailadres van de eigenaar.

Is mijn puppy gechipt als hij het nest verlaat?

Als uw nieuwe pup het nest bijna mag verlaten heeft u waarschijnlijk uw huis al helemaal klaar gemaakt voor de komst van het nieuwe gezinslid. Hondenspeeltjes en voer zijn op voorraad en er staat een fijne mand klaar waar uw pup zeker in het begin vele uren in zal slapen. Daarnaast kan het helpen om voordat u uw pup thuisbrengt meer te lezen over de dagelijkse verzorging van honden.

Voor puppy’s raden we het Bolsterbed voor honden aan. De verstevigde zijkanten rond het bed vormen een kleine veilige barrière om te voorkomen dat uw hond uit de mand kan vallen. De hoezen kunnen worden losgeritst en in de wasmachine worden gewassen, wat natuurlijk heel handig is, zeker met een pup.

Puppy’s mogen het nest pas verlaten als ze minstens acht weken oud zijn. Op dat moment moeten puppy’s, nu bij wet bepaald, worden gechipt. Sommige dierenartsen zullen aanraden om zeer kleine rassen zoals een chihuahua te laten chippen als ze wat ouder of groter zijn. Neem contact op met de dierenarts om te zien of dit voor uw hond geldt en maak een afspraak voor deze eenvoudige procedure.

De fokker zal de pup registreren in een nationale database en de gegevens van de fokker zullen voorgoed worden gelinkt met de microchip. Het bevat ook informatie van de eigenaar die kan worden gewijzigd als de informatie verandert of als de hond een nieuw baasje krijgt.

slaperige teckel puppy op een matchagroen bolster hondenmand met beige deken

Is de microchip van een hond bewijs van eigenaarschap?

De microchip is gelinkt aan een database. De registratie vermeldt de gegevens van de verantwoordelijke van de hond. Het registratiebewijs geldt echter niet als bewijs van eigendom, ook al zijn de gegevens van de verantwoordelijke van het dier hierin opgenomen. Mocht uw hond zijn gevonden en weigert de vinder uw huisdier terug te geven, dan kan een chip wel helpen bij het bewijzen van uw eigendom.

Als u om welke reden dan ook uw hond aan iemand anders heeft moeten overdragen omdat u bijvoorbeeld niet meer voor uw hond kunt zorgen of gaat verhuizen, dan is het uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de nieuwe eigenaar de juiste microchipregistratiegegevens ontvangt, zodat zij de details zelf kunnen bijwerken.

Wie is verantwoordelijk voor het laten chippen van een puppy?

Het is het de verantwoordelijkheid van de fokker om ervoor te zorgen dat zijn puppy’s zijn gechipt voordat ze het nest verlaten. Als u een pup uit het asiel haalt, dan is het dierenasiel verantwoordelijk voor het bijwerken van de gegevens gelinkt aan de chip.

Hoe verander ik de chipinformatie van mijn hond?

Wanneer de identiteitschip van uw hond is geregistreerd in een database, ontvangt u een chipnummer. Deze informatie kan in de meeste gevallen online worden gecontroleerd en gewijzigd. Als u niet zeker weet in welke database de chip van uw hond is geregistreerd, dan kunt u dit laten controleren door uw dierenarts.

Wat gebeurt er als ik mijn hond niet laat chippen?

Om het aantal zwerfdieren en hondendiefstal te beperken, is het de verantwoordelijkheid van  hondenbezitters om ervoor te zorgen dat hun honden worden gechipt en dat de details correct zijn. Als u een hond heeft, dan bent u de rest van het leven van de hond verplicht de registratie actueel te houden (indien de hond zijn hele leven bij u blijft). Klopt de registratie van uw hond niet, dan kunt u hiervoor een boete krijgen.

Waarom zou ik mijn hond laten chippen?

Als uw hond vermist is en niet is gechipt, dan is de kans op hereniging met zijn eigenaren minder groot dan wanneer een hond wel is gechipt. Een hondenhalsband met id-tag is niet altijd voldoende. Een chip zorgt voor gemoedsrust, omdat het de zekerheid geeft dat wanneer er iets met uw hond gebeurt, u hiervan op de hoogte wordt gesteld. 

dierenarts gebruikt medische apparaat om te controleren op een microchip

Wat als de chip van mijn hond niet goed werkt?

Een chip is ontworpen om het hele leven van een hond mee te gaan. Maar zoals voor alles geldt, is er altijd een kans dat de chip falen of niet goed werkt. Als om de een of andere reden de chipgegevens onjuist zijn of de chip niet goed werkt, dan kunt u contact opnemen met de database zelf of een bezoek brengen aan de dierenarts die kan controleren of de chip werkt en de oorzaak van het probleem vast kan stellen.

Waar kan ik mijn hond laten chippen?

Dierenartsen en hondenfokkers zijn de voornaamste plekken die deze service aanbieden. Daarnaast zullen ook geregistreerde hondenuitlaatservices, trimmers en goede doelen voor dieren die deze service soms aanbieden.

Hoe kom ik te weten of mijn hond is gechipt?

Omdat het bij wet verplicht is om honden te laten chippen, zullen de meeste honden tegenwoordig gechipt zijn. Twijfelt u toch of uw hond is gechipt, dan kunt u het beste naar uw dierenarts gaan. De dierenarts kan uw hond scannen om te controleren of er een chip aanwezig is.

Hoe kan ik de informatie gelinkt aan de chip van mijn hond controleren?

Deze informatie kan worden verkregen via de microchipdatabase van uw land. Hondenbezitters ontvangen het microchipnummer van hun hond als onderdeel van het registratieproces. Op deze manier heeft u eenvoudig toegang tot de informatie via de geregistreerde database.

Is chippen pijnlijk voor een hond?

Niemand wil zijn hond natuurlijk pijn doen, maar chippen is een snelle en eenvoudige procedure (hoewel er een naald bij betrokken is). Het kan uw hond wat ongemak bezorgen, maar dat zal snel verdwijnen. Zie het als een standaardvaccinatie, die op de lange termijn uw hond zal beschermen.

Hoe oud moet een hond zijn om gechipt te mogen worden?

Chippen en registreren is verplicht voor pups die na 1 april 2013 in Nederland zijn geboren. Zij moeten voor een leeftijd van 7 weken door de fokker zijn gechipt en voor een leeftijd van 8 weken door de fokker op diens naam worden geregistreerd. Haalt u een hond vanuit het buitenland naar Nederland, dan dient u binnen twee weken nadat uw hond poot op Nederlandse bodem heeft gezet het dier te laten registreren. Honden uit het buitenland moeten al gechipt zijn om Nederland binnen te kunnen komen.

Hoeveel kost het om een hond te laten chippen?

De kosten voor het chippen van uw hond liggen in Nederland en België tussen de €25,- en €50,-. Dit is een eenmalige kost voor het implanteren en registreren van de chip.

This entry was posted in Honden


2 replies on “Is het laten chippen van een hond verplicht?”

S T Thio schreef:

Ik heb een hond bij een professionele fokker gekocht in Belgie met compleet papieren zoals EU-paspoort ,chips, vaccinaties ect. Hoe kan ik de Belgische chips veranderd op Nederlandse chips en op mijn naam?

S T Thio schreef:

xxxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *