Omlet blog

De kracht van huisdieren – Aandacht voor mentale gezondheid

Van 9 tot en met 15 mei is het Mental Health Awareness Week in het Verenigd Koninkrijk. Daarom geeft Omlet een shout-out aan de onbezongen helden met vacht en veren die ons liefde en knuffels geven op momenten dat we ons niet geweldig voelen – De kracht van huisdieren. We vroegen leden van de Omlet-community verhalen te delen over hoe hun huisdieren hun dag, maand, jaar of zelfs leven wisten te maken. De verhalen zijn bijzonder hartverwarmend. Lees ze hieronder!


DEBORAH & TEDDY

tabby kat de kracht van huisdieren aandacht voor geestelijke gezondheid

Ik wilde altijd al een kat. Maar ik vond de gedachten om voor een huisdier te moeten zorgen wat lastig omdat ik dacht dat een dier niet gelukkig zou zijn bij mij en dat ik het alleen voor mijn eigen bestwil zou doen.

Ik heb weinig zelfvertrouwen, ik heb ADHD en een van de symptomen is Rejection Sensitive Dysphoria. Dit is de angst om door de kleinste fout te worden afgewezen. Dit leidde ertoe dat ik me aan niemand wilde hechten, mens of dier, omdat ik er van overtuigd was dat ik ze sowieso ongelukkig zou maken.

En toen, in de zomer van 2021, vertelde een vriend die wist dat ik een kat wilde me over Teddy. Ik was op slag verliefd toen ik een foto van haar zag en adopteerde haar meteen. Ik heb er nooit spijt van gehad.

Ze leerde me haar te respecteren, mezelf te respecteren, dat er onvoorwaardelijk van me kon worden gehouden en dat ze alle vertrouwen in me had. Ze maakt me wakker, ze speelt, ze knuffelt en we hebben een manier gevonden om elkaar te begrijpen. Een van de leukste dingen vind ik wanneer ze mijn meditatiesessies verstoort. Ik zit stil en in kleermakerszit, dus moet ik wel willen knuffelen, toch?

Natuurlijk heb ik hulp gehad van professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Maar Teddy is zeker degene geweest die me heeft geleerd dat ik waardevol ben en recht heb op liefde. Nu kan ik me geen leven meer zonder haar voorstellen. Ik heb een aantal jaren paniekaanvallen gehad, maar nu zijn ze veranderd en kan ik ertegen vechten.

CLAIRE & RYO

lhasa apso hond als steun voor geestelijke gezondheid

Ik ben psycholoog en mijn hond Ryo, een lhasa apso, gaat met me mee naar mijn werk om cliënten te ontmoeten. Ik werk met mensen van 55 tot 99 jaar, en ik zie de positieve invloed die Ryo op hen heeft. Even vergeten ze alles en kunnen ze gewoon ontspannen en lachen. Ze praten de volgende sessie altijd over Ryo en hoe leuk ze het vonden om hem te ontmoeten.

Soms laten cliënten een traan, en dan gaat Ryo meteen naar ze toe om knuffels aan te bieden. Het is geweldig om te zien hoe gevoelig hij is voor emoties. En voor mij is het een dagelijks plezier om hem aan mijn zijde te hebben – ik voel me echt nooit alleen.

BECCA & HAAR KIPPEN

kippen in ren kracht van dieren geestelijke gezondheid

Ik heb 6 kippen. Nat, Wanda, Prim, Nieve, Peggy en Winter, plus twee in de hemel. Het zijn geredde legkippen maar echt, ze hebben mij gered. Ik ging door een moeilijke tijd maar zij maakten me aan het lachen tijdens de donkerste dagen. Ze zijn soms nog de reden dat ik uit bed kom. De manier waarop ze me zo enthousiast begroeten. Veel mensen beseffen zich misschien niet hoe geweldig en liefdevol kippen zijn. Ik ben eeuwig dankbaar dat ze in mijn leven zijn gekomen – ze helpen me enorm!

LINDSEY & BIGGIE

teacup chihuahua hulp voor geestelijke gezondheid

Ik heb sinds mijn twaalfde problemen met drugsgebruik en met mijn geestelijke gezondheid, ik ben nu dertig. In mijn jeugd heb ik altijd katten en honden gehad, maar alles werd anders toen ik Biggie Smalls kreeg.

Biggie is een teacup chihuahua van nog geen twee kilo en hij is de meest unieke hond die ik ooit heb gehad. Ik zie hem niet eens als een hond, hij is mijn zoon en gaat zo’n beetje overal met me mee naar toe. Toen ik hem kreeg ging het mentaal erg slecht met me, mijn leven draaide om drugs. Nadat hij bij me kwam ben ik nog twee keer in rehab gegaan, de laatste keer besloot ik dat hij het belangrijkste in mijn leven is en dat ik voor hem moest veranderen.

Ik heb geen mensenkinderen, alleen mijn vier honden; Biggie, Puppers, Milo en Luna. Nadat ik de laatste keer uit rehab kwam was mijn leven totaal veranderd. Ik word ’s ochtends blij wakker omdat ik Biggie en mijn andere honden in mijn leven mag hebben, als ik wakker word heb ik aan niets anders dan hem behoefte. Het punt is dat ik niet weet waar ik zonder Biggie op dit moment zou zijn geweest, of ik er nog wel zou zijn. Mijn kijk op het leven heeft een wending van 180° gemaakt en ik hoef mezelf niet meer te dwingen om dingen te gaan doen, het gaat nu gewoon vanzelf.

Ze brengen allemaal zoveel vreugde in mijn leven, ik ben nu bijna een jaar clean en dat komt helemaal door hem! Ik denk echt dat iedereen die worstelt met zijn mentale gezondheid of een drugsverslaving zijn leven positief kan veranderen en het mijne is veranderd door Biggie Smalls!

AZANIEL & SIMON

budgie family the power of pets

Een paar jaar geleden overleed mijn vader. Hij was mijn beste vriend en mentor, hij betekende alles voor me. Toen hij overleed kon ik dit maar moeilijk accepteren. Toen gaf iemand me een parkiet. Zijn naam is Simon en hij heeft de pijn aanzienlijk verzacht. Na drie jaar besloot ik hem een maatje te geven. Haar naam is Catherine en samen hebben ze een jong, Luke. Ze maken het leven zoveel leuker omdat ze zo schattig zijn en je niet veroordelen. Ze accepteren je en wie je wil zijn.

This entry was posted in Dierenverhalen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *