Omlet blog

Tips voor verhuizen met een kat

kat ontspant in een wit maya kattenhuis

Of u nu met uw kat verhuist of een kat uit het asiel haalt, verhuizen naar een nieuw huis kan stressvol en verwarrend zijn voor katten. Zeker de eerste dagen zullen zwaar zijn voor uw huisdier. Het is daarom belangrijk dat de verhuizing zo soepel mogelijk verloopt. Lees verder om erachter te komen hoe u ervoor kunt zorgen dat uw kat zich zo snel mogelijk thuis voelt op een nieuwe plek.

Voor de verhuizing

Verhuist uw kat samen met u, probeer de routine van uw kat in de dagen voor de verhuizing dan zoveel mogelijk aan te houden. Het kan schuwe of bange katten soms helpen om ze van voren te laten wennen aan dozen in huis, nog voordat u uw spullen inpakt.

Maak in het nieuwe huis (of in uw huidige woning als u een kat uit het asiel haalt) een kamer klaar waar u uw kat in kunt zetten bij aankomst. Dit kan bijvoorbeeld de logeerkamer of badkamer zijn, zo ver mogelijk uit de buurt van alle drukte. Katten vinden een nieuwe plek eng en vreemd ruiken. Door uw kat eerst in een kleinere ruimte te zetten kunt u de hoeveelheid stress beperken.

Geef uw kat de gelegenheid om ergens in de ruimte te schuilen en zorg voor een fijne plek om te liggen. Misschien een mand die ze al kennen, zoals hun supercomfortabele donut kattenmand of hun mandje uit het asiel. Zet ook hun kattenbak, voer- en drinkbakje en wat speeltjes klaar.

Een stevige en hoge Freestyle klimboom voor katten zal ervoor zorgen dat uw kat wat stoom kan afblazen. Probeer de ruimte waarin u uw kat de eerste tijd houdt in de richten met alles wat uw huisdier nodig heeft.

Tijdens de verhuizing

Om ervoor te zorgen dat uw kat zich thuis zal gaan voelen in een nieuwe omgeving, is geduld belangrijk. Laat uw kat altijd het initiatief nemen bij het leren kennen van nieuwe dingen en mensen. Katten houden graag de controle. Een kat uit het reismandje tillen of optillen om te knuffelen, zorgt in het begin alleen maar voor meer stress.

Houd er rekening mee dat het een aantal weken, zelfs maanden, kan duren voordat uw kat zich helemaal thuis voelt. Het duurt even voordat een kat gewend is aan een nieuwe omgeving, zeker als er ook andere katten of kinderen zijn die ze nog niet eerder hebben ontmoet.

Geef uw kat iets dat hij kent. Dit zal ertoe bijdragen dat uw huisdier zich veilig voelt. Haalt u een kat uit het asiel, vraag dan of ze een speeltje of deken hebben dat uw kat heeft gebruikt. Verhuist u samen met uw kat naar een nieuwe woning, pak dan eerst de spulletjes van uw huisdier uit. Verander voorlopig niet van voer, kattenbak en mand.

Een kat kennis laten maken met een nieuw huis

Maak de ruimte waarin uw kat verblijft volledig kat-proof. In het begin is dit waarschijnlijk slechts één ruimte. Maar als uw kat het hele huis mag verkennen, zorg er dan voor dat alle deuren en ramen naar buiten gesloten zijn. Controleer eventueel ook kattenluikjes en zelfs schoorstenen voordat u uw kat in de ruimte laat. Geef iedereen betrokken bij de verhuizing duidelijke instructies of hang een briefje op deuren om te laten weten dat er een kat in de ruimte zit. Het nieuwe huis zal in het begin niet veilig voelen voor uw kat en uw huisdier zal instinctief proberen te ontsnappen.

Nadat een ruimte is ingericht waar uw kat rustig kan settelen, kunt u uw kat in de ruimte zetten en het reismandje openen. Observeer hoe uw kat reageert en dwing uw huisdier niet om naar buiten te komen. Geef uw kat de tijd om alles op zijn eigen tempo te verkennen. U kunt bij uw kat in de kamer blijven zitten of weggaan en even later terugkomen.

Merkt u dat uw kat zich helemaal op zijn gemak voelt in de kamer, dan kunt u de deur openzetten zodat uw kat de rest van het huis rustig kan verkennen. Katten zijn nieuwsgierig, dus ze zullen uiteindelijk hun nieuwe omgeving willen inspecteren.

Heeft u andere huisdieren die uw nieuwe kat nog niet eerder heeft ontmoet, laat de dieren dan na een paar dagen rustig kennismaken. Probeer hierbij stressvolle gebeurtenissen te vermijden zodat het eerste contact uw kat niet zal overweldigen.

Het is normaal dat een nieuwe kat, of een kat in een nieuw huis, de eerste nachten miauwt en niet veel eet. Tenzij u vermoedt dat uw kat iets mankeert of gevaar loopt, kunt u uw kat de eerste dagen het beste even zijn gang laten gaan. Bij de meeste katten zal dit gedrag na een paar dagen stoppen.

kat op grijze maya donut kattenmand in een nieuwe keuken

Uw kat vervoeren naar het nieuwe huis

Zorg er bij het uitkiezen van een reismandje voor dat deze groot genoeg is voor uw kat. Het kan soms helpen om een kat al te laten wennen aan autoritten nog voor de stressvolle reis naar een nieuw huis. Dit is natuurlijk lastig als u een kat uit het asiel haalt.

Leg een zacht dekentje in het reismandje en zet het met een gordel vast in de auto. Het is belangrijk dat het stevig staat en niet kan bewegen omdat dit voor onnodige stress kan zorgen. Stel de temperatuur in de auto zo in dat het koel is maar niet koud.

Probeer de reis zo kort mogelijk te houden. Als het toch nodig is om te stoppen, is het het beste om de kat niet uit het reismandje te halen, omdat er dan het risico bestaat dat uw kat zal ontsnappen. Laat uw kat niet alleen achter in de auto, het kan er snel gevaarlijk heet worden.

Een verre verhuizing met een kat

Als de reis zo lang is dat u moet stoppen om uw kat de gelegenheid te geven naar de kattenbak te gaan of om uw kat te laten eten en drinken, zoek dan een plek op waar het veilig is om dit te doen. Overweeg om uw kat aan de lijn te houden of breng uw kat hiervoor naar een kleine gesloten ruimte. Als de reis erg lang is, kunt u bijvoorbeeld een kalmeringsmiddel voor katten in de vorm van een spray gebruiken. Speek in dit geval met uw dierenarts om te zien war de mogelijkheden zijn.

Wanneer kan een kat weer naar buiten?

Gaat uw kat normaal gezien veel naar buiten, dan wilt u uw kat misschien ook in het nieuwe huis zo snel mogelijk naar buiten laten om hem zijn vrijheid terug te geven. Over het algemeen is het beter om een ​​kat minstens een paar weken binnen te houden. Verhuizen is een van de meest voorkomende redenen waarom katten weglopen. Ze kunnen zich in het begin onveilig voelen in het nieuwe huis of verdwalen, dus wees voorzichtig. U kunt hier meer over lezen in onze vorige blogpost Waarom lopen katten weg van huis?

Verhuizen met een buitenkat

In de tijd dat u uw buitenkatten binnen houdt, is het goed om voor voldoende stimulatie- en bewegingsmogelijkheden te zorgen. Een systeem zoals de Freestyle Indoor klimboom voor katten kan worden voorzien van allerlei klimuitdagingen, krabpalen en -planken en plekken om te slapen.

Als u denkt dat uw kat klaar is om naar buiten te gaan, kunt u wat gebruikt kattenbakgrit rondstrooien in uw tuin. Hierdoor zal de tuin bekend ruiken en worden andere katten in de buurt gewaarschuwd dat er een nieuwe kat in de buurt is.

Laat uw kat de eerste paar keren kort naar buiten en houd hem goed in de gaten. Roep uw kat na een paar minuten. U kunt dit elke keer  iets langer laten duren. Het is het beste om bij uw kat in de buurt te blijven om hem gerust te stellen. Laat de deur of het kattenluikje openstaan zodat uw kat naar binnen kat als hij ergens van schrikt.

Als u ergens naar toe bent verhuisd waar uw kat niet zo veilig en vrij kan rondlopen als voorheen, bijvoorbeeld vanwege verkeer, dieren of buren, dan kunt u overwegen een buitenren te kopen. Omlets kattenrennen voor buiten geven uw kat de gelegenheid in een veilige omgeving van de buitenlucht te geniet. Ook geeft het uw kat kans voldoende te bewegen zonder dat uw huisdier gewond kan raken. Als u in een flat woont is een balkon-kattenren misschien een optie.

twee katten spelen in een omlet kattenren met outdoor kattenpaal

Verhuizen met een kat

Veel van de tips die we geven gelden zowel voor nieuwe katten als voor katten die met u mee verhuizen. Maar er zijn een paar dingen die een kat die met u mee verhuist kunnen helpen om zich zo snel mogelijk thuis te voelen.

Omdat uw kat u al goed kent, zullen sommige dingen makkelijker zijn dan wanneer u een nieuwe kat krijgt. Misschien heeft uw kat een Maya Indoor kattenhuis of traagschuim Bolster kattenmand waar hij in tot rust kan komen waardoor uw kat zich meteen al wat thuis zal voelen. Als u uw kat kennis wilt laten maken met een kattenhuis, is dit misschien een goed moment. Katten die net zijn verhuisd zullen op zoek gaan naar een veilige plek om zich terug te trekken. U kunt hier meer over lezen in onze vorige blog Een kat aan een kattenhuis laten wennen.

Afhankelijk van het karakter van uw kat, wilt u uw kat waarschijnlijk zo snel mogelijk uit de ‘introductiekamer’ laten. Ze zijn eraan gewend om bij u en uw gezin te zijn, en ze gescheiden houden kan juist voor meer stress zorgen. Maar nogmaals, wacht tot uw kat de eerste stap zet.

Wat een kat ook kan helpen om zich thuis te voelen in een nieuwe omgeving, is door met een doek voorzichtig rond de nek en de snuit van uw kat te wrijven zodat het de geur van uw kat opneemt. Wrijf vervolgens met de doek op ooghoogte van uw kat over meubels om zo het nieuwe territorium wat vertrouwder te maken. Feliway-producten of een feromoonverspreider kunnen ook goede opties zijn.

Vergeet niet om het adres op het halsbandje van uw kat te updaten en/of de chipinformatie in de betreffende database.

Als u naar een plek niet ver van uw oude woning bent verhuisd, bestaat de kans dat uw kat weg kan lopen en op zoek gaat naar zijn oude huis. Soms zullen de nieuwe eigenaren eten en water klaarzetten voor de bezoeker, dus vraag de nieuwe bewoners om u te laten weten wanneer uw kat op bezoek komt. Houd uw kat de eerste paar weken na de verhuizing binnen om dit te voorkomen. Dit zorgt er niet per se voor dat ze hun oude huis zullen vergeten, maar het geeft uw kat wel de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Hopelijk zal het niet lang duren voordat ze beseffen dat dit de plek is waar ze thuishoren.

Verhuizen met meerdere katten

Als u een huishouden met meerdere katten heeft, dan kan dit het een en ander wat ingewikkelder maken. Maar met de juiste voorbereiding kunt u ervoor zorgen dat de verhuizing zo min mogelijk stress zal veroorzaken. De verhuizing zelf zal niet heel anders zijn, u zal alleen rekening moeten houden met de behoeftes van meerdere dieren. Lees onze blog ‘De vrede handhaven in een huishouden met meerdere katten’ voor advies over het het creëren van een betere dynamiek tussen uw katten, om de overgang makkelijker te maken wanneer de tijd is aangebroken.

Conclusie

Een verhuizing is een hele gebeurtenis voor zowel katten als mensen, zeker voor katten die van een asiel naar hun nieuwe thuis verhuizen. De meeste dieren zijn gewoontedieren en zullen daarom een nieuw huis in het begin erg spannend vinden. Om de verhuizing wat aangenamer te maken, kunt u bij Omlet allerlei producten voor katten vinden. Hier vindt u alles wat uw kat nodig heeft om zich snel thuis te voelen in zijn nieuwe omgeving. Houd er bij een verhuizing rekening mee dat de eerste dagen of weken stressvol kunnen zijn en probeer de juiste voorbereidingen te treffen. Met deze tips voor het verhuizen met een kat zal het uiteindelijk allemaal de moeite waard zijn.

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *