Omlet blog

Tuinieren en kippen houden

Amy Shore, eigenaar van het Instagram-account chicksandveg, is tuinier, houdt kippen en woont in Norfolk (Verenigd Koninkrijk). In deze blog deelt ze haar ervaring als kippenhouder en tuinier. Ze geeft een aantal tips over wat je voor je kippen in de tuin kan planten en wat je kan doen om ervoor te zorgen dat ze zich niet tegoed doen aan je geliefde gewassen.


Mijn tuin zou zonder kippen niet hetzelfde zijn. Als ik in de tuin bezig ben houdt hun geklets me gezelschap en het heeft iets heel vreugdevols om ze een stofbad te zien nemen onder de heg en ze het onkruid te zien wieden! Ik heb daarom geprobeerd mijn tuin zo in te richten dat we er allemaal plezier van hebben.

kippen houden als tuinier

De ruimte inrichten

Het is handig om de mogelijkheid te hebben je kippen te verplaatsen in de tuin en delen af te kunnen sluiten waarvan je niet wil dat ze er rondscharrelen. Ik heb mijn tuin opgedeeld, sommige kippen kunnen vrij rondscharrelen terwijl andere binnen de omheining blijven. Dit kan niet bij elke tuin maar je kan hetzelfde bereiken met een tijdelijke afrastering. Ik heb een afrastering voor kippen gebruikt en zelfs een uit te breiden hekwerk om delen af te kunnen zetten. Het is een goed idee om de kippen zo nu en dan te verplaatsen, zo krijgen delen van de tuin of het grasveld even de tijd om te herstellen en het houdt je kippen bezig als ze nieuwe gebieden hebben om te verkennen.

Hoewel ze voornamelijk vrij kunnen rondscharrelen in mijn tuin heb ik een veilig onderkomen voor ze, in de vorm van een Inloopren van Omlet. Het is heel ruim, heeft snacks en zitstokken om ze bezig te houden en het biedt een ruimte om ze binnen te houden als dat nodig is.

Ik maak gebruik van verhoogde bedden voor mijn groenten die enigszins verhinderen dat mijn kippen aan de groenten knabbelen. Maar als je er zeker van wil zijn dat je kippen niet bij je geliefde groenten kunnen, dan zou je bijvoorbeeld voor tunnels of netten kunnen kiezen om ze te bedekken. Ik heb hoepels en netten over sommige stekjes geplaatst om plaagdieren buiten te houden maar het helpt ook om hongerige kippen op afstand te houden!

kippen op zitstok en eglu go up kippenhok in tuin

Zaaien voor kippen

Begrijp me niet verkeerd, hoewel ik er graag zeker van ben dat mijn kippen niet voortdurend zichzelf bedienen met alles wat ik aan het kweken ben, vind ik het wel leuk om ze zo nu en dan te verwennen! Ik laat gedurende het seizoen allerlei ‘extra’ groenten groeien en mijn kippen zijn heel goed in het opruimen van planten die hun beste tijd hebben gehad.

De dingen die ik graag voor mijn kippen laat groeien zijn snelgroeiende slasoorten en kiemgroenten. Ik heb een aantal bloempotten die speciaal bestemd zijn voor het kweken van smakelijke snacks voor de kippen. Elke week strooi in een paar zaadjes in een pot of ondiepe bak en de snelste kiemgroenten beginnen al na een paar dagen te groeien. De kippen verorberen ze binnen een paar minuten maar hun blije gekakel maakt het het helemaal waard!

Een ander gewas dat niet zoveel ruimte inneemt is radijs. En als je de wortels voor jezelf wil houden; ze vinden de bladeren alleen ook heel lekker. Over bladeren gesproken, ik pluk vaak de buitenste bladeren van kool en sla en geef dit aan mijn kippen. Ze zijn ook dol op snijbiet, wat heel handig is omdat het floreert in mijn tuin en ik er vaak teveel van heb!

Maar ik kweek meer dan alleen groenten voor mijn kippen! Ze zijn ook groot fan van zonnebloemen (wie niet). Dus zodra ze zijn uitgebloeid, naast dat ik er wat van bewaar voor de tuinvogels, vinden de kippen niets lekkerder dan het oppikken van alle zonnebloempitten. Klimkers is ook zo’n mooie plant, die ik graag doorheen mijn tuin heb staan. Ze groeien goed in hangmanden en over de randen van de bloembedden. Dit is de perfecte plaats voor hongerige kippen en het leidt ze af van mijn groenten!

Kippen hebben zoveel voordelen voor de tuin. Ze zijn heel goed in het onder controle houden van slakken en andere diertjes, ze geven mest die als het op de juiste manier wordt afgebroken een geweldige meststof is en het belangrijkste, ze zijn een geweldig gezelschap! Ik deel mijn tuin altijd met mijn kippen ik probeer ervoor te zorgen dat ze er net zo van genieten als ik!

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *