Omlet blog

Kan mijn hond mee op vakantie?

hond op vakantie graaft gat in het zand op het strand

De zomer komt eraan en wat is er leuker dan uitkijken naar een welverdiende vakantie. Voor sommigen staat een exotische eilandvakantie op de planning, voor anderen is een paar dagen kamperen meer dan genoeg om te ontspannen en van de zon te genieten. Een ding waar alle hondenbezitters het waarschijnlijk over eens zullen zijn, is dat onze huisdieren deel uitmaken van het gezin. En terecht, we willen dat onze hond betrokken wordt tijdens het maken van mooie herinneringen (zoals een vakantie). Als u nog nooit met uw hond op vakantie bent weggeweest, vraagt u zich misschien af  “kan ik mijn hond meenemen op vakantie?” Of misschien bent u er nog niet helemaal uit hoe u een reis met een viervoeter kunt organiseren. In deze blog leest u alles over het meenemen van uw hond op zomervakantie.

Welke voorbereidingen moet ik treffen als ik mijn hond meeneem op vakantie?

Om de reis voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken, is het belangrijk dat uw hond klaar is voor de vakantie. Zo zal het bijvoorbeeld van pas komen als uw hond goed is getraind zodat hij luistert naar het commando ‘hier’ en vertrouwd is met een bench om zich in terug te trekken. Als een hond goed getraind is zal de vakantie niet alleen leuker maar ook veiliger zijn.

Daarnaast is het handig om van tevoren na te gaan of uw bestemming helemaal hondvriendelijk is voor uw hond. Als wordt vermeld dat een vakantiehuisje of attractie ‘hondvriendelijk’ is, dan betekent niet noodzakelijk dat het aan de behoeften van uw huisdier (die u beter kent dan wie dan ook) voldoet. Is de tuin bijvoorbeeld goed omheind? Of staat het vakantiehuisje in een drukbezocht resort waardoor uw hond overweldigd kan raken? Worden honden van alle formaten toegelaten of slechts tot een bepaald gewicht? Probeer dit soort zaken na te gaan voordat de reis begint.

Controleer van tevoren of alle vaccinaties van uw hond up-to-date zijn en of uw hond recentelijk is ontwormd en een vlooienbehandeling heeft gehad. Net als mensen kunnen honden onderweg last krijgen van reisziekte. Als u weet dat uw huisdier hier gevoelig voor is, kan uw dierenarts medicijnen voorschrijven. Als u naar het buitenland reist, ga dan na of u hiervoor alle noodzakelijke documenten heeft. Dit onderwerp bespreken we verderop.

Hoe reis ik met een hond?

hond in de kofferbak, in zijn Omlet Fido Classic hondenbench

Reizen in de auto

Als u in eigen land op vakantie gaat, dan reist u waarschijnlijk met de auto naar uw bestemming. Probeer voordat u aan een lange autorit begint voorbereid te zijn om ervoor te zorgen dat de reis voor iedereen zo comfortabel en veilig mogelijk is. Het is het veiligst om uw hond in de auto vast te zetten met een hondengordel, hondendraagtas, hondenbench of een rek. Op een warme zomerdag kan het helpen om ‘s ochtends zo vroeg mogelijk of ‘s avonds zo laat mogelijk te vertrekken, wanneer het in de auto koel is.

Tijdens uw reis is het belangrijk ervoor te zorgen dat uw hond niet oververhit raakt. U kunt de auto koel houden door de ramen een beetje open te zetten. Open ze niet te ver om te voorkomen dat uw hond zijn kop naar buiten steekt. U kunt ook de airconditioning gebruiken, maar richt de blazer dan niet rechtstreeks op de snuit van uw hond.

We raden aan om tijd te maken om onderweg voldoende te stoppen zodat iedereen zijn benen kan strekken, uw hond even een plasje kan doen en wat kan drinken (een waterfles voor honden is een handig reisaccessoire). Probeer tijdens een stop te parkeren in de schaduw als het een warme dag is. Uiteraard mag een hond tijdens de reis nooit alleen in de auto worden achterlaten.

Reizen met het vliegtuig

Als u op vakantie gaat naar het buitenland, is het niet altijd mogelijk om met de auto te gaan. Als u met het vliegtuig gaat, houd er dan rekening mee dat luchtvaartmaatschappijen verschillende regels kunnen hanteren met betrekking tot huisdieren. Vaak mogen honden (met uitzondering van hulphonden) alleen in het ruim reizen. Sommige luchtvaartmaatschappijen laten echter geen huisdieren toe in het ruim of in de cabine, dus neem contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee u wilt reizen om teleurstelling te voorkomen.

Reizen met de trein

Reizen met de trein is een stuk makkelijker dan reizen met het vliegtuig. In Nederland en België heeft u een treinkaartje voor uw hond nodig. Een hond moet zijn aangelijnd of in een reismandje zitten (niet op de stoelen). Als een hond hinderlijk gedrag vertoont of gevaarlijk is, kan worden gevraagd om bij de volgende halte uit de trein te stappen.

Kan ik mijn hond meenemen naar het buitenland?

Honden moeten beschikken over een Europees paspoort om te mogen reizen in de Europese Unie. Dit paspoort kan worden afgegeven door een dierenarts. Daarnaast moet de hond een microchip of tatoeage hebben en zijn gevaccineerd tegen rabies. Als u reist met meer dan 5 gezelschapsdieren binnen de EU, dan gelden de strengere regels voor commercieel vervoer.

Huisdieren mee op reis nemen buiten de Europese Unie is ingewikkelder. U kunt in dit geval het beste contact opnemen met de ambassade van het land van bestemming. Die ambassade kan u vertellen aan welke voorwaarden moet worden voldaan om hond mee op reis te nemen. In sommige landen wordt quarantaine nog toegepast.

Ervoor zorgen dat uw hond zich thuis voelt op vakantie

Met uw hond op vakantie gaan is een avontuur voor u en voor uw hond. Voor een hond brengt een nieuwe locatie allerlei nieuwe dingen om te ontdekken en ruiken met zich mee. Probeer daarom de routine van thuis op vakantie zoveel mogelijk aan te houden, om te voorkomen dat uw hond onrustig of gestrest raakt. Wandel bijvoorbeeld op de gebruikelijk tijd en voer uw hond op dezelfde tijd als anders. Uw hond heeft waarschijnlijk wat tijd te nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving, dus probeer uw hond de tijd te geven om ongestoord uit te rusten.

Om de hond een beetje te helpen settelen, kun je ook iets meenemen dat bekend is voor hem. Bijvoorbeeld zijn zachte hondendeken, hondenmand of favoriete speeltje . Het hondennest van Omlet is perfect om mee te nemen op reis, want hij kan zo in de bench geschoven worden. Bovendien is het nest, ondanks het lichte gewicht, prima in staat om de hobbels in de weg op te vangen. Je kunt ook een diffuser met feromonen meenemen om de angstige hond wat te kalmeren.

Omlet en de vakantie van jouw hond

De vakantie van je hond kan niet alleen stressvrij, maar ook heel leuk verlopen dankzij het hondennest, en de hondendekens van Omlet. Ga je niet op vakantie dit jaar? Bekijk dan de 7 onmisbare dingen voor honden tijdens de zomer om ook thuis van de vakantie te genieten.

Twee Franse Bulldogs opgekruld in hun ‘Shaded Spruce’ hondennest van Omlet.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *