Omlet blog

De beste plek voor een kattenmand

Slaapt uw kat het liefst gezellig naast u op bed of staat hij erop op uw kussen te mogen slapen? Of heeft u juist een plek voor uw kat voorzien die helemaal van hem is, maar slaapt hij nog steeds naast u op de bank? Er zijn voor- en nadelen te noemen wat betreft het in bed laten slapen van een kat. Hoewel het heel gezellig kan zijn, is het hebben van een eigen slaapplek nooit een overbodige luxe.

Een vaste plek voor de kattenmand geeft uw kat een gevoel van veiligheid. Daarnaast kan het voor u een geruststelling zijn te weten dat uw kat een comfortabele slaapplek heeft waar hij hopelijk gebruik van maakt. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat logeerpartijtjes bij u op bed definitief tot het verleden behoren. Dus, wat is de beste plek voor de kattenmand (die voldoet aan de wensen van uw kieskeurige kat)?

We bespreken de beste plekken voor kattenmanden of -holletjes die voldoen aan de wensen van katten.

Welke plek voor de kattenmand?

Rusten is een fundamenteel deel van het leven van een kat en ze besteden hier dan ook veel tijd aan. Katten kiezen hun favoriete slaapplek(ken) doorgaans zelf uit en het kan lastig zijn om ze te overtuigen een andere plek te kiezen. Om de kans te vergroten dat uw kat de mand zal gebruiken die u voor hem heeft uitgekozen, kunt u de mand het beste neerzetten op een rustige, tochtvrij plek. Een warme plek, in de buurt van een verwarming of in de zon, kan meestal ook op goedkeuring rekenen.

Het indoor kattenhuis is een modern en stijlvol meubelstuk dat overal in huis kan worden neergezet. Het biedt een beschutte en knusse plek waar uw kat zich kan terugtrekken, weg van het rumoer van het huishouden. Perfect voor katten die ervan houden om even alleen te zijn. Er zijn ook katten die graag het liefst zo hoog mogelijk zitten. Geeft uw kat er de voorkeur aan hoog boven de grond te zitten, dan kunt u hieraan tegemoet komen met een veelzijdige Freestyle vloer-tot-plafond kattenboom. De klimboom kan naar wens worden samengesteld om er een zone van te maken waar uw kat kan spelen en slapen. Misschien bent u voortaan degene die jaloers is op de knusse slaapplek van uw kat!

Top tips van katten

Dit zijn volgens katten geschikte plekken voor de kattenmand:

  • “Op je bed (met of zonder jou)”
  • “In de vensterbank, graag op het zuiden”
  • “In de bijkeuken als de droogtrommel aan staat”
  • “Op een schone stapel, netjes opgevouwen handdoeken”
  • “Op mijn Maya Donut kattenmand (mijn favoriete kleur is pauwgroen)”
  • “Als ik er zin in heb, op je laptop”

Hoeveel slaap heeft een kat nodig?

Hoelang en hoeveel een kat slaapt hangt af van zijn karakter en leeftijd. Katten staan bekend om het houden van siësta’s (’s ochtends en ’s avonds) en sommige katten lijken de hele dag door te slapen. Hebben ze een warm plekje bij het raam? Dan is dit de plek waar u uw kat waarschijnlijk het meest ziet liggen. Warmte en stilte zijn essentieel voor een dutje. Katten slapen gemiddeld 12-16 uur per dag en het is dus belangrijk dat hun slaapplek in orde is. Veel mensen zijn jaloers op hun kat die altijd het meest comfortabele plekje in huis weet te vinden en hier de hele dag liggen te slapen – en dit het liefste op momenten dat wij werken of met het huishouden bezig zijn. Katten kunnen prikkelbaar en rusteloos worden als ze niet voldoende slaap krijgen (eigenlijk net zoals hun kattenouders). Dit kan komen doordat de mand niet op de juiste plek staat waardoor uw kat zich niet helemaal op zijn gemak voelt.

Een eigen plek voor uw kat

Katten kunnen soms behoorlijk op zichzelf zijn. Hoewel ze genieten van interactie met mensen en van genegenheid – wat goed is om de band te versterken – is een eigen ruimte ook belangrijk voor ze. Het territorium van een kat is een duidelijk afgebakend gebied. Een kattenhuis, een handig meubelstuk speciaal voor uw kat, komt hieraan tegemoet. Maya Nook is eigenlijk een soort slaapkamer, geschikt voor kittens en volwassen katten. Maya Nook houdt de kattenmand van de grond om overlast door tocht te voorkomen. En het kattenhuis kan zelfs worden voorzien van een gordijn, om geluid buiten te houden als uw kat overdag een schoonheidsslaapje doet.

Katten zoeken graag een besloten ruimte op. Dat is dan ook de reden dat we ze vaak slapend in een kartonnen doos aantreffen. U zou dit voor uw kat een vast onderdeel van zijn leefruimte kunnen maken met een kattenhuis.  Dit ziet er een stuk mooier uit dan een kartonnen doos en gaat veel langer mee.

Schuwe katten (bijvoorbeeld een kat uit het asiel), oudere katten en katten met een timide karakter kunnen echt baat hebben bij een eigen ruimte. Het geeft ze een geborgen gevoel en een vertrouwde plek, waar ze zich terug kunnen trekken wanneer ze daar behoefte aan hebben. Als je een drukke pup hebt, een onstuimige hond of energieke kinderen, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat deze ruimte helemaal voor zichzelf heeft. Katten houden nu eenmaal van rust en willen alleen gestoord worden op hun voorwaarden.

Uw plek delen

Af en toe je bed met je geliefde kat delen is uiteraard geen misdaad. De meeste katteneigenaren zullen dit wel eens hebben toegelaten. Katten hebben er zeker baat bij om dicht bij hun mensen te zijn en dat gevoel is wederzijds. Het zorgt voor een band en biedt gezelschap.

Katten zijn ‘s nachts vaak actiever dan overdag, ook al vinden ze het heerlijk om gezellig tegen u aan te kruipen in bed. Als ze eenmaal genoeg hebben geslapen, bestaat de kans dat ze opeens een voet aanvallen die onder de dekens beweegt of op uw kussen precies naast uw hoofd neerploffen. Dit is natuurlijk schattig, maar het kan leiden tot slapeloze nachten.

Het zou een optie kunnen zijn om een ​​ruimte in uw slaapkamer te creëren voor uw kat. Als uw kat wat actiever wordt, kan hij zich verplaatsen naar zijn luxe kattenmand – ideaal voor de gepamperde kat! De mand is verkrijgbaar in allerlei prachtige kleuren die bij elk interieur passen. Kiest u voor deze mand zonder de pootjes, dan past hij perfect in het Maya kattenhuis.

Wat is geen geschikte plek voor een kattenmand?

Een kat zal niet erg vergevingsgezind zijn als u zijn mand op een koude of vochtige plek zet. Zorg er ook voor dat het niet in de buurt staat van ramen die tochten of op een plek met veel lawaai. Als uw woonkamer of keuken bijvoorbeeld uitkijkt op een drukbezochte zone in huis, dan zal uw kat dit waarschijnlijk niet als een geschikte slaapplek beschouwen en op zoek gaan naar een rustiger slaapplek.

Sluit uw kat niet op

Misschien heeft u andere huisdieren, kinderen of antieke meubels. In dat geval lijkt het misschien een goed idee om uw kat ‘s nachts op te sluiten. Dit wordt niet aanbevolen. Katten zijn ‘s nachts het meest actief en dit is waardevolle speeltijd voor ze. Het betekent niet dat ze toegang moeten hebben tot het volledige huis, maar katten de ruimte geven om te verkennen is belangrijk voor hun ontwikkeling en hun geluk.

Conclusie

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat de beste plek is voor een kattenmand. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat een kat zich op zijn gemak voelt. Door uw kat een eigen ruimte te geven zorgt u voor stabiliteit en routine waar katten doorgaans de voorkeur aan geven. Dat een kat zijn favoriete slaapplekken heeft is natuurlijk prima en uw kat zal deze naar alle waarschijnlijkheid zelf uitkiezen – of u het nu leuk vindt of niet. Een stabiele woonomgeving is belangrijk voor het geluk van uw kat. Lees onze blog Waarom lopen katten weg van huis? waarin we het belang van een rustige en veilige thuisomgeving voor katten bespreken.

De producten voor katten van Omlet zijn ontwerpen met u en uw kat in gedachten. We zijn er daarom zeker van dat u in ons assortiment iets voor uw huisdier kunt vinden, zelfs voor de meest veeleisende kat.

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *