Omlet blog

Waarom lopen katten weg van huis?

nieuwsgierige rode kat staat op het punt de tuin te verkennen

Heeft uw kat uw leven al eens flink overhoopgehaald door weg te lopen, weet dan dat u niet de enige bent die dit is overkomen. Katten staan bekend om hun territoriale karakter, hun sterke voorkeur voor routine en liefde voor comfort en veiligheid. Maar helaas betekent dit niet dat ze hun comfortabele thuis niet kunnen inruilen voor avontuur of weg kunnen lopen als ze van streek raken door een verandering in hun thuisomgeving. Wat zijn de voornaamste redenen dat katten soms besluiten weg te lopen en nieuwsgierigheid tot een zorg maken?

Mogelijke redenen waarom katten vermist raken en niet meer terugkeren naar huis

Katten lopen niet zomaar weg van huis. Binnenkatten zullen waarschijnlijk minder snel weglopen omdat ze niet gewend zijn aan buiten zijn. Maar mochten ze naar buiten gaan en schrikken ze van iets, dan kunnen ze uit angst wegrennen. Buitenkatten kennen de omgeving van hun huis, maar voor hen kunnen er andere redenen zijn om weg te lopen. We bespreken de redenen waarom dit zou kunnen gebeuren en wat hier aan te doen is.

Uw kat was angstig

De verdwijning van een kat kan ook te maken hebben met angst. Binnenkatten hebben vanzelfsprekend minder ervaring met buiten zijn, meestal houdt dit verband met veiligheidsredenen of gebrek aan ruimte. Uw binnenkat kan schrikken van harde geluiden of een beangstigende buurtbewoner zoals de hond van de buren. Binnenkatten geven vaak de voorkeur aan een rustige omgeving en kunnen behoorlijk gestrest raken als die rust wordt verstoord. Als het leven zoals een kat het altijd heeft gekend plotseling verandert door bijvoorbeeld een scheiding, kinderen die uit huis gaan of een verhuizing, dan kan het zijn dat uw kat zal proberen te ontsnappen aan wat een onveilige omgeving lijkt.

Uw kat is krols (of is op zoek naar een krolse kat)

Dit is iets om op te letten, zeker bij de dames. Wanneer katers hier lucht van krijgen is er maar weinig wat u kunt doen om de heren op andere gedachten te brengen. Katers zullen hun instinct volgen en kunnen soms dagenlang verdwijnen.

Heeft u een kattin, dan is het misschien verstandig om uw huisdier een tijdje binnen te houden om te voorkomen dat u zich zorgen hoeft te maken. Een andere oplossing is om uw kat te laten castreren. 

Uw kat was gestrest 

Nu we enkele veelvoorkomende, misschien minder bedreigende, redenen hebben besproken waarom katten weglopen, is het tijd om naar de serieuzere oorzaken te kijken. Deze kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met veranderingen in de thuisomgeving, wat bij huisdieren voor stress kan zorgen.

Katten zijn onafhankelijk en kunnen soms wat afstandelijk zijn. Zo lijkt het alsof ze behoorlijk veerkrachtig zijn, maar dikwijls is dit helemaal niet het geval. Ze hebben behoefte aan zekerheid in hun omgeving. En hoewel ze niet zo afhankelijk van ons zijn als honden, houden ze wel van hun menselijke familie. Omdat we zoveel tijd met onze huisdieren doorbrengen, kunnen ze meer menselijke gewoontes overnemen dan we ons misschien realiseren. Op het moment dat er onrust is in ons leven, is dat er ook in het leven van uw kat. Lees hier meer over katten en stress, waarom ze het ervaren en hoe u het kunt herkennen.

Ook katten kunnen last hebben van verlatingsangst. U heeft het misschien gemerkt na de lockdowns, toen het na aanzienlijke tijd weer mogelijk was om op kantoor te werken. Wanneer de routine in huis verandert, dan merken katten dit en kunnen ze van streek raken. Dit kan leiden gedragsproblemen, maar uw kat kan ook besluiten om weg te lopen van huis.

Uw kat heeft een ander

Als u merkt dat uw kat wat is aangekomen, dan kan het zijn dat iemand in de buurt uw kat voert. Katten worden graag verwend en zonder dat u het misschien merkt kan uw kat een adres hebben gevonden waar hij alles krijgt wat hij maar wenst. Het is onwaarschijnlijk dat iemand uw kat zomaar in huis neemt zonder te controleren of het dier een eigenaar heeft, maar het is niet onmogelijk. Merkt u dat dit inderdaad het geval is, laat de persoon in kwestie dan gewoon vriendelijk weten dat het uw kat is.

U heeft geen buitenren voor katten

Een kat heeft voldoende ruimte nodig om te kunnen spelen en genoeg afleiding te krijgen. Omlet heeft een kattenren voor buiten ontwikkeld om katten een veilige plek in de buitenlucht te geven om dit te doen. Kom tegemoet aan de nieuwsgierigheid van uw kat door uw huisdier een plek te geven om te klimmen, krabben, balanceren en ontspannen zoals in de vrije natuur. Zo geeft u gehoor aan het instinct van uw kat zonder dat uw huisdier gevaar loopt.

twee katten verkennen de veelzijdige freestyle outdoor kattenpaal in hun omlet kattenren voor buiten

Echte roofdieren

Katten zijn echte jagers. En bij het volgen van hun instinct kunnen ze op pad gaan om hun jachtgebied uit te breiden. Tijdens het jagen op hun prooi kunnen ze dusdanig afgeleid raken dat ze verdwalen. Gelukkig vinden katten doorgaans de weg terug naar huis, misschien hongerig en enigszins beschaamd dat ze even niet meer wisten waar ze ook alweer woonden.

Ziekte, verwonding of overleden

Buitenkatten lopen meer risico op ziekte en verwonding dan binnenkatten. Dit kan komen door een tekenbeet, vechten met andere katten, giftige planten of voedsel. Daarom zijn katten veiliger in een kattenren voor buiten, zodat u altijd weet waar uw kat is.

Maakt u zich zorgen over uw kat nadat uw huisdier buiten is geweest, dan is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan om de gezondheid van uw kat te laten controleren.

In het meest droevige geval, iets waar we liever niet over nadenken, zullen katten soms weglopen als hun einde nadert. Een oudere kat die weet dat hij niet lang meer te leven heeft, kan afdwalen om alleen te zijn. Sommige katten zullen zich verschuilen als ze zich niet goed voelen en het kan zijn dat uw kat niet meer terug naar huis keert. Als u een oudere kat heeft of een zieke kat, zorg er dan voor dat uw huisdier een fijne en warme plek heeft in huis. Maar wat is de beste manier om een kat aangenaam warm te houden? Houd uw kat goed in de gaten om te zien of hij zich op zijn gemakt voelt.

Meegenomen

Een kat op pad kan in een benarde situatie terechtkomen als het dier bijvoorbeeld in een openstaande auto of bestelbus kruipt en in slaap valt. Gezien hun formaat kan het zijn dat ze onopgemerkt blijven. Verontrustender is wanneer uw kat wordt gecatnapped. Het kan zijn dat uw kat door iemand is meegenomen en uw huisdier zou in zo’n geval maar weinig kunnen doen om zich te verzetten. De veiligheid van uw kat is belangrijk, en door al deze externe factoren die u niet in de hand heeft wordt altijd aangeraden om een kat te laten chippen, zelfs als de halsband van uw kat is voorzien van een ID-label. Een halsband is beter dan niets, al moet hier wel bij worden vermeld dat halsbanden een risico kunnen vormen voor katten, wanneer ze in bomen klimmen of ergens vast komen te zitten.

Wat kan ik doen als mijn kat vermist is?

Is uw kat vermist, probeer dan niet in paniek te raken. Hoewel u waarschijnlijk bezorgd bent, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Er zijn allerlei redenen waarom katten weglopen of verdwalen. In de meeste gevallen keren katten uiteindelijk terug naar huis, maar wees altijd voorbereid op slecht nieuws. Of u nu een binnenkat heeft of een buitenkat, het is een nare ervaring om erachter te komen dat een kat vermist is. Betrek zoveel mogelijk mensen bij uw zoektocht en neem contact op met plaatselijk asielen en dierenartsen, zodat ook zij een oogje in het zeil kunnen houden. Geef niet op.

Geef jezelf niet de schuld

U houdt van uw kat en het is een nare ervaring als een kat vermist is. U heeft er vast alles aan gedaan om het uw kat thuis zo aangenaam mogelijk te maken. Maar soms besluiten katten weg te lopen, en dit hoeft zeker niet per se aan u te liggen. Geef jezelf dus niet de schuld. Als u weet te achterhalen waarom uw kat er vandoor is gegaan, dan kunt u misschien ook achterhalen hoe u uw kat weer terug kunt krijgen.

Post een bericht op een plaatselijke Facebook-groep

Het internet staat vol met tips van dierenliefhebbers die goed van pas kunnen komen als uw kat vermist is. Plaats een up-to-date foto en beschrijving van uw kat op lokale Facebook-groepen. Dit kan de kans vergroten dat u uw kat zal vinden. Misschien heeft iemand uw kat gezien, wat een idee kan geven in welke richting u kunt zoeken.

binnenkat snuffelt aan kattensnoepjes in zijn voerbakje van de freestyle indoor klimboom voor katten

Hoe een vermiste kat de weg naar huis kan vinden

De meeste katten zijn in staat om zelf de weg terug naar huis en hun kattenouders te vinden. Het vermogen van katten om hun weg terug te vinden, ook als ze krols zijn of gejaagd hebben op een prooi, is onderdeel van hun jachtinstinct. Dus als uw kat vermist is, ga dan niet meteen uit van het slechtste scenario. Er is altijd een goede kans dat uw kat zal terugkeren.

Als u onlangs bent verhuisd, dan kan het zijn dat uw kat de weg terug naar het vorige huis probeert terug te vinden. Er zijn verhalen van katten die in enkele maanden honderden kilometers lopen, om terug te keren naar hun oude huis. Het is daarom niet aanbevolen om een kat meteen na de verhuizing naar buiten te laten, omdat uw huisdier eerst moet wennen aan de nieuwe omgeving. U zou kunnen proberen uw kat aan een kattenriem naar buiten te laten, al zal dit waarschijnlijk niet eenvoudig zijn. Katten houden er doorgaans niet van om ‘uitgelaten’ te worden. U kunt uw kat ook op uw schouder nemen en de nieuwe tuin en oprit laten zien, om uw huisdier langzaam te laten wennen aan het nieuwe huis en de omgeving.

Een spoor van hun favoriete kattensnoepjes

Katten worden graag verwend met wat kattensnoepjes. Het kan helpen om wat van de favoriete kattensnoepjes buiten neer te leggen, om uw kat de weg naar huis te laten vinden.

Uw kat mist u

Niet alle katten lopen met opzet weg van huis, meestal zal er een reden voor zijn. De relatie tussen u en uw kat zal van invloed zijn op hoe uw kat u ziet. Katten worden vaak als behandeld als een gezinslid en daar zijn ze zich van bewust. De kans is groot dat uw kat u na een tijdje zal gaan missen en terug wil keren naar huis.

Uw kat besloot dat het tijd werd om naar huis te gaan

Na het mini-avontuur kan het zijn dat uw kat zich realiseert dat weg zijn van huis toch niet zo geweldig is. Het vooruitzicht van een warme schoot of Maya Donut kattenmand zal aantrekkelijker zijn dan zonder eten in de koude buitenlucht blijven zitten. Katten zijn onafhankelijke wezens, maar hebben wel behoefte aan menselijke interactie en comfort.

kleine kitten ligt comfortabel op een witte maya donut kattenmand

Waarom lopen katten weg bij hun mensen?

Ondanks uw inspanningen kunnen katten zich achtergesteld voelen door veranderingen in uw leven, zoals een veeleisendere baan, een nieuwe partner of een baby. U heeft misschien minder tijd voor uw kat dan voorheen waardoor ze elders aandacht gaan zoeken. Een kat heeft behoefte aan aandacht en spelen. En hoewel katten kunnen doen alsof ze u niet nodig hebben, dat hebben ze wel.

Probeer bewust tijd aan uw kat te besteden. Heeft u het erg druk, dan kunt uw kat bijvoorbeeld een Freestyle vloer-tot-plafond klimboom geven voor vermaak en beweging is. Uw kat zal u dankbaar zijn.

Mensen zijn groot en kunnen best intimiderend zijn

Kattenbezitters houden van hun dieren en zouden zowat alles doen om ze te beschermen. Maar dit geldt niet voor alle mensen, en sommige mensen zijn zelfs bang voor katten. Katten herkennen hun eigenaren, maar ze kunnen zich een beetje geïntimideerd voelen als ze met mensen in aanraking komen die ze niet kennen. Katten voelen emoties van mensen aan, ook als iemand negatieve gevoelens heeft richting een kat.

U bent misschien te ruw geweest

Katten zijn niet zo stoer als ze lijken en het zijn uiteindelijk maar kleine wezens. Uw kracht kan overweldigend zijn en uw kat bang maken. Speel dus niet te ruw met uw kat. Als er kleine kinderen in de buurt zijn houd dan in de gaten hoe zij zich in de buurt van uw kat gedragen, zeker als de kinderen zelf geen huisdieren hebben. Kinderen begrijpen misschien niet hoe ze moeten spelen en kunnen aan een staart trekken, iets waar geen enkele kat van gediend is.

Hoe kan ik voorkomen dat een kat wegloopt?

Bekijk hoe het thuis is voor uw kat en let op eventuele veranderingen. Misschien komen er nieuwe dieren in huis of zijn er nieuwe mensen waar uw kat aan moet wennen. Katten staan niet graag op de tweede plaats. Maar u kunt ervoor zorgen dat uw kat zich extra speciaal voelt door uw huisdier bijvoorbeeld te verwennen met een luxe Maya Donut kattenmand. Het is belangrijk om een goede relatie met uw kat op te bouwen en hun unieke persoonlijkheid te begrijpen.

Win het vertrouwen van uw kat

Of u uw kat al heeft sinds hij/zij een kitten is of een verlegen asielkat in huis neemt, u bent de primaire verzorger en de relatie met uw huisdier moet consistent zijn. Het vertrouwen dat een kat is zijn verzorger heeft is van fundamenteel belang voor zijn geluk en uiteindelijk ook voor dat van u.

Positieve benadering

Beloon uw kat wanneer dit nodig is. Als katten weten dat ze geliefd zijn, zal het verlangen om bij u in de buurt te zijn sterker worden en is de kans kleiner dat ze zullen ontsnappen als ze de kans krijgen. 

  • Daag uw kat uit met leuke kattenspeeltjes. Zo laat u uw kat de leuke kant van jagen ontdekken in plaats van het te ontmoedigen. 
  • Voeg meer accessoires toe aan de aanpasbare Freestyle kattenpaal.
  • Zoals mensen dol zijn op een een stukje chocolade, zo zijn katten dol op kattensnoepjes. Verwen uw huisdier met wat lekkere kattensnoepjes.
  • Liefde, heel veel liefde. Geef uw kat veel liefde, dit is uiteindelijk de beste beloning die u kunt geven.

Creëer een veilige ruimte

Bent u naar een drukkere omgeving verhuisd, heeft u gezinsuitbreiding of heeft iemand het gezin verlaten, dan is de kans groot dat ook uw kat dit onrustige gevoel zal ervaren. Geef uw kat een eigen veilige en beschutte ruimte, zoals Omlets Maya indoor kattenhuis, om uw kat een super knusse plek te geven weg van alle onrust. Het kan even duren voordat uw kat gewend is aan zijn nieuw kattenhuis. Lees hier hoe u uw kat kunt laten wennen aan een kattenhuis en binnen de kortste keren zal uw huisdier spinnen van geluk.

witte kat ligt aangenaam in zijn maya kattenhuis en een grijze kat wordt geaaid door zijn eigenaar

Conclusie

Katten hebben een sterke behoefte aan een veilige omgeving. Mocht er in huis iets veranderen dan is het van belang uw kat geleidelijk te laten wennen aan de nieuwe situatie. Katten houden van regelmaat en verandering kan ervoor zorgen dat ze zich gestrest, bang of zelfs ongewenst voelen. Als katten zich bedreigd voelen, dan zijn er meestal drie mogelijke manieren waarop ze op een object, persoon of situatie reageren: vechten, vluchten of verstijven. Helaas is het geen uitzondering dat katten weglopen van huis en hoewel de vermiste kat vaak terugkomt wanneer hij of zij daar aan toe is, is het belangrijk om op elke mogelijke uitkomst voorbereid te zijn. Voor uw gemoedsrust kunt u uw kat laten chippen en de informatie die hieraan gelinkt is up-to-date houden. Binnenkatten kunt u van het  buitenleven laten genieten om aan hun nieuwsgierigheid tegemoetkomen met een buitenren voor katten of een balkon-kattenren.

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *