Omlet blog

Rosies avontuur als kippenhouder – Eindelijk vrij rondscharrelen

Rosie, Omlets social media executive, werkt inmiddels een jaar voor Omlet. Toen haar managers haar vroegen of ze haar kennis over kippen verder wilde uitbreiden door zelf kippen te gaan houden (en om inspiratie op te doen voor leuke content voor Omlets sociale mediaplatforms), zei ze meteen ja.

Sinds de vorige keer dat we Rosie spraken enkele weken geleden, hebben de vijf ex-legkippen zich gesettled in hun nieuwe onderkomen. De tijd is aangebroken om de wereld te verkennen buiten de veilige omgeving van hun Eglu Cube en inloopren.


We hebben ze op een mooie middag naar buiten gelaten nadat ze een paar weken in de ren hadden doorgebracht. In het begin twijfelden ze nog een beetje, alsof ze niet goed wisten wat ze moesten doen. Maar toen ze eenmaal beseften dat ze op verkenning uit konden gaan , vonden ze het geweldig.

Ze kunnen elke dag een paar uur naar buiten en rennen rond op het gras, maken stofbaden in de border en pikken overal naar. Eerder konden we in en uit de ren lopen en vonden ze het niet echt interessant als de rendeur openstond. Maar nu, zodra ze ons zien, staan ze te wachten om naar buiten te worden gelaten en proberen ze vaak al tussen onze benen door te ontsnappen . Ze hebben absoluut de vrijheid geproefd, en vinden het heerlijk.

Rosies avontuur als kippenhouder - vrij rondscharrelen, Omlet Eglu Cube kippenhok

Is het al gelukt om hond Evie kennis te laten maken?

We houden Evie nog steeds binnen als de kippen buiten zijn, gewoon omdat ik niet zeker weet hoe ze ermee om zal gaan. Ik denk dat ze vooral met ze zou willen spelen, maar waarschijnlijk een beetje te ruw.

We gaan een afrastering halen voor als ze allemaal tegelijk buiten zijn, om een soort barrière te creëren. Als ze eenmaal aan elkaar gewend zijn, hoop ik dat het goedkomt.

Wat vinden de kippen leuk om te doen? 

Ze gebruiken de PoleTree altijd in de ren, als ik ‘s ochtends naar buiten ga zitten ze er al op. Ze hebben de hoogste zitstokken nog niet bereikt, maar ze gaan steeds een beetje hoger.

Tot nu toe hebben ze nog niet echt interesse getoond in de vrijstaande zitstok. We hebben hem in de tuin staan, en ik denk dat ze het gewoon te druk hebben met het verkennen van alle andere dingen als ze vrij rondscharrelen en niet op stok willen zitten. Maar als het nieuwe er  een beetje af is, is het vast fijn voor ze om ook buiten de ren ergens op stok te kunnen.

Zijn er nog andere ontwikkelingen sinds de vorige keer dat we elkaar spraken?

Hun veren worden duidelijk gezonder, je kan echt een verschil zien met toen we ze net kregen. Een van de hennen heeft al min of meer een vol verendek met mooie glanzende veren, terwijl ze degene was die er in het begin het slechtst uitzag.

We krijgen dagelijks nog steeds 3-5 eieren, dus we moeten ze weggeven aan vrienden en familie. We zijn nu super populair bezoek!

Ik heb ze onlangs ook wat aardbeien uit de groentetuin gegeven, dat vonden ze het einde – ze werden gek!

Ben je nog tegen problemen aangelopen?

Niet echt een probleem, maar we wonen in een vrij landelijke omgeving en de buurtkatten hebben zeker lucht van de kippen gekregen. We zien ze op het hek zitten en naar de kippen kijken als ze in de tuin zijn. Ook cirkelde er een rode wouw boven ze. Ik weet niet of ze ze echt zouden aanvallen, maar ik ben blij dat ze in de inloopren zitten als wij er niet zijn, zodat ik weet dat ze veilig zijn.

Rosies avontuur als kippenhouder, vrij rondscharrelende hennen

This entry was posted in Kippen


2 replies on “Rosies avontuur als kippenhouder – Eindelijk vrij rondscharrelen”

Nicole Mortier schreef:

Katten vallen geen kippen aan! Een kuikentje zouden ze wel lusten maar een volwassen kip laten ze met rust.

Jane Brommet schreef:

De rode wouw pakt kippen…
Hoe krijg je ze weer in het hok??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *