Omlet blog

Van puppy tot senior – de levensfasen van een hond

puppy in fido nook hondenbench met groen bolsterbed voor honden

Als u ooit een kind heeft opgevoed, dan weet u waarschijnlijk precies welke leuke dingen, zorgen, beproevingen en beloningen bij deze ervaring komen kijken. Maar hoe zit het met het opvoeden van een viervoeter? Je weet wel, het soort met vacht, een kwispelende staart en een natte neus. Is het opvoeden van een hond hetzelfde als het opvoeden van een mens? Misschien kunnen onze fur babies ons soms minder goed duidelijk maken wat ze van ons willen dan mensenbaby’s, maar dit betekent niet dat ze een minder belangrijke plaats innemen binnen het gezin. Om een innige band op te bouwen met een hond en deze te behouden, is het van belang de behoeften te begrijpen die bij elke levensfase van uw hond horen.

Zoals we in onze vorige blog ‘Hoe oud is uw hond in mensenjaren?‘ hebben besproken, verouderen honden veel sneller dan hun menselijke broers en zussen. Een confronterende herinnering dat elk moment telt en dat elke knuffel wat langer mag duren. Maar tot welke leeftijd is een hond eigenlijk een pup? Wanneer is voor uw hond de uitdagende maar ook mooie puberteit aangebroken? En hoe kunnen we oudere honden wat extra ondersteunen als ze het wat rustiger aan moeten doen? Dit overzicht kan u en uw hond misschien bijstaan tijdens de verschillende waardevolle levensfasen.

Puppytijd

De puppytijd – cuteness overload! Dit is de tijd dat uw hond nog jong is en oneindig veel energie heeft. Afhankelijk van het hondenras duurt deze levensfase ongeveer 18-24 maanden. Zoals mensen, leert uw hond in deze vroege ontwikkelingsfase elementaire socialisatievaardigheden. U wilt dat uw pup deel uitmaakt van het gezin, toch?

Er zijn allerlei manieren om uw energieke en nieuwsgierige puppy te vermaken. Praat in deze fase veel met uw pup, aai veel en leer uw hond regels rond zindelijkheid, de hele nacht doorslapen en niet op stoelpoten bijten. Omlet heeft een uitgebreid assortiment hondenspeeltjes die ideaal zijn om scherpe puppytandjes te leren de bank met rust te laten. Dit is ook de levensfase dat uw pup het meest zal groeien. Goede voeding en zorg is – zoals altijd – essentieel om ervoor te zorgen dat uw hond gezond opgroeit. Puppy’s kunnen veel werk zijn, maar met routine en training heeft u voor u het weet een tiener (iek!).

Van adolescent tot volwassen hond

Hoe zit dat? Geen vermoeiende peuterjaren voor honden? Dat klopt. De meeste pups zullen volwassen zijn rond de leeftijd van drie jaar, wat betekent dat de puberteit maar kort duurt, afhankelijk van het hondenras. Kleinere hondenrassen, zoals chihuahua’s en teckels, worden tieners rond de leeftijd van zes maanden. Grotere hondenrassen zoals Duitse herders en Duitse doggen worden volwassen rond de leeftijd van drie jaar. Hoewel een groot deel van de gehoorzaamheidstraining al plaatsvindt tijdens de puppytijd, is het ook in deze levensfase belangrijk gewenst gedrag verder te ontwikkelen. Puberhonden lijken veel op pubermensen, wat betekent dat ze rond deze leeftijd de grenzen zullen opzoeken. Net toen u dacht dat uw hond het “zit” en “blijf”-commando onder de knie had, begint uw puberende hond u uit te dagen door dit aangeleerde gedrag volledig te negeren. Laat de teugels dus nog niet vieren. 

Geestelijke stimulatie is belangrijk in elke levensfase. Leid uw jonge hond af met allerlei activiteiten zoals apporteren, hondendates en spelletjes. Het geheim tot succes in deze fase? Een vermoeide hond is een brave hond. Houd ook de gezondheid en hygiëne van uw hond goed in de gaten – zoals voor elke leeftijd geldt. De meeste gezonde volwassen honden hebben nog steeds veel beweging nodig. Afhankelijk van het hondenras en het karakter, is dit voor elke hond minimaal 25 minuten per dag. Maak er (indien van toepassing) een familieaangelegenheid van – pak zowel uw tienermens als -hond bij de kladden en ga gezellig samen op pad. 

Senior

Ook oudere honden kunnen nog steeds actieve dieren zijn. In onze vorige blog, ‘Zorgen voor een oudere hond‘ hebben we besproken hoe u gedurende deze jaren voor uw viervoeter kunt zorgen. Als u uw hond al van pup af aan heeft, merk u misschien dat het tempo van hond (inmiddels al behoorlijk grijs rond de snuit) begint te vertragen rond de leeftijd van zes jaar. Misschien merkt u dat u zelf ook een beetje langzamer gaat lopen om u aan het tempo van uw hond aan te passen en om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van uw viervoeter. En dit is ook wat uw hond nodig heeft. In plaats van elke dag een lange wandeling te maken, kunt u uw senior een paar keer per dag kort uitlaten om uw hond niet te erg te vermoeien maar wel voldoende lichaamsbeweging te geven. Misschien merkt u dat het nieuwe tempo u ook wel bevalt.

Ook het gedrag van veel oudere honden zal in dit stadium veranderen, met name wat betreft mobiliteit en cognitieve vaardigheden. Het is daarom raadzaam om regelmatig de dierenarts te bezoeken om eventuele problemen vroegtijdig vast te stellen. Kunnen oude honden geen nieuwe trucjes leren? Zeker wel! Oudere honden kunnen nieuwe dingen aanleren. Hierbij is het wel het beste om beloningen in de vorm van hondenkoekjes zoveel mogelijk te beperken. Net als bij mensen zal het metabolisme van een hond in deze levensfase namelijk vertragen. Bovendien kunnen sommige oudere honden last krijgen van hun gewrichten. Een comfortabele hondenmand die voldoende ondersteuning geeft is dan ook geen overbodige luxe. Omlets luxe Topology hondenmand is een aanpasbare slaapplek, geschikt voor elke (senior) hond. En tenslotte; ongeacht het hondenras zijn oudere honden nog steeds even lief en leuk als puppy’s.

Hond koelt af op Omlet traagschuim koelmat voor honden

Mensen die voor een hond zorgen – in elke levensfase – weten dat het een verplichting is vol hard werk en beloning. Of u nu een energieke pup heeft die nog moet leren netjes aan de lijn te lopen of een senior hond die ervan houdt om lekker in het zonnetje te liggen. Elke levensfase van een hond heeft zijn charme. En al zouden we willen dat onze honden nog veel langer bij ons konden blijven, is de liefde die ze ons gedurende hun hele leven geven van onschatbare waarde is. Dus geniet van elk moment van elke fase.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *