Omlet blog

Hoeveel slapen katten?

Wat slapen betreft zijn katten ware experts. De meeste katten lijken overal en in elke positie te kunnen slapen, waardoor ze bekend staan als grote slaapliefhebbers.

Maar waarom slapen katten zoveel? En hoeveel uur slaap hebben ze per dag eigenlijk nodig? We hebben alle informatie op een rijtje gezet om de slaapbehoefte van katten beter te begrijpen en te ontdekken waarom katten alles weten over heerlijk slapen.

Bruine kat slapend op Maya Donut kattenmand

Waarom slapen katten zoveel?

Er zijn verschillende verklaringen waarom dieren, met twee of vier poten, zoveel slaap nodig hebben. Om de slaapbehoefte van katten te begrijpen, is het nodig hun biologie te begrijpen.

Katten zijn van nature roofdieren. Om snel hun voedsel te bespringen en te vangen, is een acute uitbarstingen van energie noodzakelijk. Hierdoor vraagt hun lichaam ook om snelle, vaak korte slaap om op te kunnen laden na een inspanning.

De meeste katten brengen het grootste deel van hun dag in sluimertoestand door. Slechts 25% van die tijd zijn ze daadwerkelijk in diepe slaap. De overige 75% van de tijd is een lichte rusttoestand. Hoe is te zien in welke slaaptoestand een kat zich bevindt? Kijk de volgende keer dat uw kat vredig ligt te slapen of zijn oren trillen. Als de oren bewegen, dan betekent dit waarschijnlijk dat uw kat licht ligt te slapen. Je kan een kat uit het wild halen, maar het wilde instinct niet uit een kat!

Dus hoewel katten veel slapen, krijgen ze eigenlijk nooit alle slaap die ze nodig hebben in één keer. In plaats daarvan houden ze korte snooze-sessies van 30-100 minuten waarin hun geest en lichaam tot rust kan komen, om weer gereed te zijn voor de volgende inspanning.

Hoeveel uren per dag slapen katten?

Gemiddeld slapen volwassen katten tussen de 13-16 uur per dag, waarbij sommige katten slechts 10 uur slapen en andere in totaal 20 uur. Hoewel leeftijd, gezondheid en ras van invloed zijn op de slaapgewoonten van een kat, zal vrijwel elke katteneigenaar vertellen dat hun kat de hele dag door lijkt te slapen. En trouwens ook ‘s nachts.

Slaapbehoefte van kittens

Kittens slapen gemiddeld meer dan volwassen katten. Maar waarom? Kittens groeien en leren, net als baby’s, zeer snel. Om alle informatie te verwerken en voor een goede ontwikkeling is slaap essentieel. Gemiddeld slapen kittens tussen de 16-20 uur per dag en dit is volkomen normaal. Houd er wel rekening mee dat na elk dutje een uitbarsting van energie en spel zal volgen!

Slaapbehoefte van volwassen katten

Tegen de tijd dat uw jonge kat volwassen wordt, meestal rond de 18 maanden, zal hij er een regelmatiger slaapschema op nahouden. De meeste volwassen katten slapen in totaal tussen de 12-20 uur, bestaande uit korte dutjes gedurende de dag. In het wild slapen katten overdag en jagen ze ‘s nachts. Omdat katten door de mens zijn gedomesticeerd, hebben ze zich aangepast en een nieuw slaappatroon aangenomen. Het kan zijn dat u een kat heeft die graag ‘s nachts speelt, maar de meeste volwassen katten verdelen hun slaap over de dag en nacht.

Oudere katten

Net als mensen, slapen katten meer naarmate ze ouder worden. Hun lichaam en metabolisme vertraagt, waardoor er minder energie-uitbarstingen zullen zijn. Afhankelijk van het ras worden oudere katten als ‘senior’ beschouwd als ze tussen de 12-14 jaar oud zijn. In deze fase van hun leven slapen katten tot wel 20 uur slaap. Dit is normaal. Merkt u dat het slaapgedrag van uw oudere kat sterk verandert (zoals ongemak of ongewone bewegingen tijdens het slapen), raadpleeg dan uw dierenarts om na te gaan of er niet iets anders aan de hand is.

Welke kattenrassen slapen het meest?

Als u op zoek bent naar een heerlijk luie kat om de hele dag samen Netflix mee de kijken, dan heeft u geluk! Hoewel alle katten graag slapen, zijn er een aantal kattenrassen die nog meer van slapen houden dan andere. Te denken valt aan:

Ragdoll. Als een ragdoll zou moeten kiezen tussen spelen met catnip of ontspannen, dan zou hij elke keer voor het laatste kiezen. Deze professionele lounger is ook nog eens super aanhankelijk en kan overal slapen. Ze staan erom bekend volledig te ontspannen als ze worden opgetild, waaraan ze hun naam te danken hebben.

Maine Coon. Maine coons staan bekend als vriendelijke reuzen en ultieme knuffelkatten. Deze grote katten zijn dol op knuffelsessies en houden u graag dag en nacht gezelschap op de bank.

Pers. Wat heeft lang haar en kan de hele dag slapen? Een Pers! Als slapen een Olympische sport was, zou de Pers goud winnen. Dit ras staat bekend als de ontspanningsexpert, dus als u op zoek bent naar een kat die het liefst de hele dag naast u ligt te slapen, dan is een Pers helemaal iets voor u. 

Voor deze kattenrassen geldt dat speeltijd en speeltjes essentieel zijn, juist omdat ze meer slapen dan veel andere kattenrassen. Ja, slapen is goed voor hun gezondheid maar overdaad is nooit goed, dus houd ze actief blijven als ze wakker zijn.

Wat de slaap van katten beïnvloedt

De meeste gedomesticeerde dieren zullen na verloop van tijd het slaap-/waakpatroon van hun eigenaren overnemen. Katten zijn geen uitzondering. Hoewel ze altijd meer slapen dan mensen, kan ook hun slaap door externe factoren worden beïnvloed. We hebben een overzicht gemaakt met enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de slaap van uw kat. Ook geven we enkele tips om de slaapervaring van katten te verbeteren.

De juiste kattenmand

Als het gaat om het vinden van een bed voor uw kat, kan het een onmogelijke missie lijken om iets te kiezen waar ze liever op liggen dan op uw eigen bed. Een oncomfortabel, niet-ondersteunend bed is een recept voor een onrustige nacht voor zowel jou als je kat, die besluit om zich in plaats daarvan op jouw dekens te krullen. Hier komen de productontwerpers van Omlet om de hoek kijken. Maak kennis met het Maya Donut kattenbed – een kattenbed dat zo luxueus is dat het voelt als een warme knuffel bij elke dutje. Met een ondersteunende vorm en diepe vulling biedt het bed eersteklas comfort voor katten, met een kalmerend effect voor angstige katachtigen. Het bed is gemaakt van imitatiebont, waardoor het superzacht aanvoelt voor elke viervoeter. En u zult ook rustig slapen, wetende dat uw kat genesteld ligt in het bed van hun dromen.

Licht

Of het nu kunstmatig of natuurlijk is, te veel licht kan voor een kat onaangenaam zijn. In het wild zullen katten op zoek gaan naar een overdekt holletje om te rusten. Die natuurlijke behoefte geldt ook voor gedomesticeerde katten. Een verduisterde, rustige slaapomgeving is dus cruciaal voor de slaap van een kat.

Net zoals mensen vaak niet goed kunnen slapen als het licht aanstaat of de zon fel schijnt, vinden ook katten dit niet prettig. Dus probeer een kamer of ruimte in huis te creëren waar uw kat zich kan terugtrekken voor zijn schoonheidsslaapjes. Het indoor Omlet Maya kattenhuis is de perfecte optie omdat het katten een afgelegen toevluchtsoord biedt waar ze behoefte aan hebben.

Actieve eigenaren

Na-apen! Hoewel katten solitaire dieren zijn die van een solo-leven kunnen genieten, worden ze wel beïnvloed door de levensstijl van hun eigenaren. Zeker de afgelopen jaren, nu veel mensen meer vanuit huis werken, heeft de levensstijl van mensen invloed gehad op die van onze katten.

De meeste katten kunnen altijd en overal slapen. Als u, hun eigenaar, echter constant in huis rondwandelt en voor uw kat storende geluiden maakt, zal de slaap van uw kat worden beïnvloed. Waarschijnlijk is het niet mogelijk uw gewoontes aan te passen aan uw kat. Maar u kunt uw kat wel helpen door plekken te creëren waar uw huisdier zich kan terugtrekken. Te denken valt bijvoorbeeld aan een Freestyle Indoor klimboom waarmee u het ultieme toevluchtsoord en speelplek voor uw kat kunt samenstellen.

Verandering van dieet

Heeft u ooit een rusteloze nacht gehad na een misschien net iets te grote en ongezonde maaltijd? Katten kunnen hetzelfde ervaren na een aanpassing of verandering van hun voeding. Wanneer we ons futloos beginnen te voelen of het idee hebben dat we wat aankomen, hebben we de neiging om minder te gaan eten. En vaak maken huisdiereigenaren dezelfde fout met hun katten. De gedachte is dat omdat hun kat de hele dag slaapt, het dier meer eet dan hij verbrandt. Minder eten is dus de oplossing? Onjuist!

Een te snelle vermindering van de voedselinname van uw kat zal een negatief effect hebben op hun slaap. Raadpleeg altijd eerst uw dierenarts voordat u wijzigingen aanbrengt in het dieet van uw kat. En ongeacht de hoeveelheid voer, is een schone en stevige voer- en drinkbak nooit een overbodige luxe.

Omlet en de nachtrust van uw kat

Omlet weet hoe belangrijk de slaap van een kat is. Daarom hebben we producten gemaakt zoals het Maya Donut kattenbed en het Maya Indoor kattenhuis. Dus de volgende keer dat uw kat languit op de bank ligt voor de zoveelste siësta, probeer dan hun gemak van leven te waarderen. Pak een deken, krul je naast hem op en geniet van een snel kattenslaapje.

This entry was posted in Katten


One reply on “Hoeveel slapen katten?”

Marion liewes schreef:

Mooi verhaal, bedankt. Het zou mooi zijn als er een e persoonskatten donut/mand zou bestaan, omdat ik er 2 heb en ze liggen bijna op elkaar in 1 mandje..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *