Omlet blog

Tips voor het opvoeden van een kitten

Kitten staand op Maya Donut kattenmand in de kleur boterbloemgeel

Wat heeft vier pootjes, eindeloos veel energie en gedraagt zich als een peuter? Als u ‘een kitten’ heeft geantwoord, heeft u het juist!

Katten zijn natuurlijk enorm leuk. Maar heeft u ooit een kitten grootgebracht? Kent u de nodige voorbereidingen en verwachtingen die gepaard gaan met het opvoeden van een kat? We hebben tips en trucs op een rijtje gezet, om voorbereid te beginnen aan het succesvol opvoeden van een kitten.

Voorbereiding

Kittens worden geboren met nog gesloten ogen en zonder dat ze hun eigen lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Daarom is het belangrijk dat ze ten minste de eerste 8 weken van hun leven bij hun moeder blijven om in hun basisbehoeften te voorzien. Wanneer u op zoek bent naar een kitten, is het tijd om uw woning klaar te maken, zodat uw nieuwe kat zich goed kan settelen.

Kies een kamer in huis die u kunt inrichten als ‘veilige kamer’ voor uw kitten. Als u ooit een kind van twee jaar hebt opgevoed, weet u vast dat ze werkelijk bij ALLES weten te komen, en dat geldt ook voor kittens. De veilige kamer moet een ruimte zijn waar alle potentieel giftige items zijn verwijderd (d.w.z. planten, voedsel, enz.), kabels zijn weggewerkt en andere gevaren zijn verwijderd. Hierna kunt u deze ruimte inrichten met alle kittenbenodigdheden.

Checklist voor kittens

Kittens hebben net als kleine kinderen veel dingen nodig. Niet alleen voor hun basisbehoeften, maar ook voor de ontwikkeling van hun nieuwsgierigheid, persoonlijkheid en socialisatie. Dit zijn een aantal must-haves voor kittens:

  • Voer en water. Kittens hebben gedurende de eerste maanden van hun leven een speciaal dieet nodig – voeding die speciaal voor kittens is samengesteld en goed verteerbaar is voor hun lichaam dat nog volop in ontwikkeling is. Omlets Maya voer- en drinkbak is een ideaal product, omdat het vrijwel onmogelijk kan omvallen.
  • Kattenbak. Door een kitten in een vroeg stadium te leren een kattenbak te gebruiken, voorkomt u problemen in de toekomst. Waar u uw kitten in het begin leert naar toe te gaan als de nood aan de man is, is de plek waar uw kat naar toe zal blijven gaan. Kies daarom een kattenbakoptie die met uw kat mee kan groeien. Omlets Maya kattenbak is een prrrfecte keuze omdat het uw kat privacy biedt en er uitziet als een stijlvol meubelstuk.
  • Indoor klimboom voor katten. In het wild gebruiken katten bomen om verschillende redenen: om in te klimmen en hun omgeving in de gaten te houden, om in te ontsnappen en om te krabben en hun nagels te slijpen. Het hebben van een krabpaal voor uw kitten is niet alleen essentieel, maar zorgt ook voor plezier en geluk. De Freestyle Indoor klimboom komt tegemoet aan alle behoeften van uw kitten (en kat). De klimboom kan volledig naar wens worden samengesteld met mandjes en krabelementen, zodat het de laatste krabpaal is die u ooit zult moeten kopen!
  • Speeltjes. Kittens zijn gefocust op slechts één ding in hun jonge leven: spelen, spelen, spelen! Dus hoe meer speeltjes u heeft om ze uit te dagen en te vermaken, des te beter.
  • Kattenmand. Alle katten houden van slapen – vooral kittens die op een dag tot wel 20 uur kunnen slapen. En omdat de meeste katten graag opgerold slapen, is het vinden van een goede kattenmand essentieel. Omlets Maya Donut kattenmand heeft een verwijderbare en wasbare hoes, zodat kittens de slaap en rust krijgen die ze nodig hebben. U kunt kiezen uit allerlei kleuren en pootjesstijlen, zodat de mand helemaal past bij uw interieur.

Een kitten thuisbrengen

Nu de veilige kamer voor uw kitten is ingericht met alle kittenbenodigdheden, is de tijd aangebroken om uw kitten mee naar huis te nemen. Bij het opvoeden van een kitten is geduld en een rustige aanpak belangrijk. Laten we eens kijken naar wat u de eerste levensmaanden van uw nieuwe kitten kunt verwachten:

8-11 weken. De meeste fokkers houden kittens bij hun moeder tot ze 8 weken oud zijn, dus op het moment dat u uw kitten mee naar huis brengt, zijn ze minimaal 2 maanden oud. De eerste paar weken dat u uw kitten heeft zal uw kitten zich nog ontwikkelen en nieuwe motorische vaardigheden leren. Interactief spel is in deze periode belangrijk. Dit zal helpen een band tussen u en uw kitten op te bouwen en uw kitten bepaalde grenzen aan te leren.

2 maanden – 4 maanden. Kittens groeien in deze fase van hun leven zeer snel. Heb je ooit gehoord van de ‘terrible twos’? Dat is een beetje wat u in deze fase kunt verwachten. Op deze leeftijd hebben kittens ongeveer drie keer zoveel energie als een volwassen kat. En als uw kitten het enige dier in huis is, dan beschouwen ze u als hun speelkameraadje. Dus speel zoveel mogelijk met uw kitten om een hechte band op te bouwen.

4 maanden – 6 maanden. Op dit punt heeft uw kitten de volwassen leeftijd bereikt. Dit is het beste moment om een kat te laten steriliseren of castreren en om jaarlijks de dierenarts te bezoeken voor controles en inentingen. Kittens zullen in dit stadium van hun leven territoriaal worden, dus houd in de gaten of uw kat sproeit tegen voorwerpen om zijn gebied te markeren.

Kittens + maatjes

Of u nu alleen een kitten heeft of al een een huis vol dieren heeft, er zijn bepaalde ‘best practices’ wanneer u uw nieuwe kat kennis laat maken met andere(n). We hebben de solo-opvoeding van een kitten besproken, maar wat als er al andere katten, honden of kinderen in huis zijn?

Meerdere kittens

Het opvoeden van een kitten kan veel werk kosten en tegelijk voor veel plezier zorgen. Maar twee kittens grootbrengen? Dat is twee keer zoveel liefde! Het beste moment om uw nieuwe kitten aan een soortgenootje voor te stellen, is wanneer dit maatje ook nog een kitten is. Als ze jong zijn, hebben kittens nog niet echt gevoel voor hiërarchie. Beide katten hebben er baat bij te leren van een andere kat van dezelfde leeftijd. Zorg ervoor dat beide kittens evenveel aandacht krijgen en er evenveel met ze wordt gespeeld, om een goede band te ontwikkelen.

Kitten en een hond

Hoewel vaak wordt aangenomen dat katten en honden van nature niet met elkaar overweg kunnen, zijn we het daar niet mee eens. Met een beetje geduld en de nodige voorbereiding kunt u zeker een kitten introduceren in een huishouden met een hond. Het belangrijkste bij het grootbrengen van een kitten met een hond, is de wetenschap dat de introductie van deze twee zeer verschillende dieren tijd nodig heeft. Gemiddeld kan het 4 weken tot 6 maanden duren voordat katten en honden helemaal aan elkaar gewend zijn. De sleutel tot succes? Geduld en doorzettingsvermogen.

Kitten en kinderen

Wie houdt er niet van een kitten? Eigenlijk alle kinderen zijn dol op jonge katjes. Maar wanneer is het beste moment om een kitten te nemen als u kleine kinderen heeft? Het is belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van uw kinderen. Geen enkel kind onder de 12 jaar mag de volledige verantwoordelijkheid dragen voor een kitten. Een volwassene zal dus de voornaamste zorg voor de kat op zich moeten nemen.

Meisje in bed kijkend kittens in Maya Donut kattenmand in de kleur poederlila

Te vermijden

Gelukkige kittens groeien op tot gelukkige katten. Een geschikte omgeving waarin een kitten opgroeit is bepalend voor hun karakter. Laten we eens kijken naar de do’s en don’ts van het opvoeden van een kitten:

DO – Maak een veilige ruimte en omgeving waar een kitten zich veilig en op zijn gemak voelt.

DON’T – Laat een kitten niet te lang alleen. Een kitten heeft veel aandacht en genegenheid nodig om zich te ontwikkelen tot een aanhankelijke kat.

DO – Geef kittens speciaal voer dat ze geeft wat ze nodig hebben voor hun groei.

DON’T – Geef kittens geen eten dat voor mensen is bedoeld. Dit kan niet alleen schadelijk voor hun spijsvertering zijn, maar zorgt er ook voor dat uw kat geen grenzen leert kennen rond voeding van mensen.

DO – Laat uw kat de buitenwereld verkennen, buiten de grenzen van zijn ‘veilige kamer’.

DON’T – Laat uw kitten of uw kat niet zonder toezicht naar buiten. Gedomesticeerde dieren hebben niet dezelfde instincten als wilde dieren en kunnen daardoor gevaar lopen als ze zomaar naar buiten worden gelaten. Overweeg een kattenren voor buiten om uw kitten (of meerdere katten) van de buitenlucht te laten genieten, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over hun veiligheid.

DO – Heb veel geduld bij het grootbrengen van een kitten.

DON’T – Verwacht niet te veel, te snel. Het opvoeden van een kitten vraagt om tijd en geduld. En uw geduld zal uiteindelijk zeker worden beloond.

Kittens zijn engeltjes met snorharen! Hun opvoeding kost misschien wat tijd en vraagt om verantwoordelijkheid, maar dit zal dubbel en dwars de moeite waard zijn. Met liefde, geduld en voorbereiding zullen ze opgroeien tot grote engeltjes met langere snorharen!

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *