Omlet blog

Hoeveel slaap heeft een puppy nodig?

Puppy’s slapen… VEEL. Ja, deze geweldige energiebolletjes hebben soms tot wel 20 uur per dag slaap nodig, afhankelijk van hun ras en formaat. Dit betekent dat ze bijna 85% van hun dag slapend doorbrengen.

Maar heeft een puppy van 8 weken evenveel slaap nodig als een pup van 16 weken? En hoe zorg je ervoor dat een pup ‘s nachts doorslaapt? Net als baby’s groeien puppy’s snel. Slaap is een essentiële factor om sterk en gezond te blijven. Of u nu voor het eerst een puppy heeft of erover nadenkt om er een te nemen, dit zijn enkele dingen die u moet weten over puppy en hun behoefte aan slaap.

Puppy in Fido Nook hondenbench met groen Bolsterbed voor honden

Waarom hebben puppy’s zoveel slaap nodig?

Slaap is voor puppy’s om dezelfde redenen belangrijk als voor kinderen – hun ontwikkeling. Alle hondenrassen beginnen hun leven als vierpotige pluizenbolletjes. Of ze nu zo groot worden als een Duitse dog of zo klein blijven als een chihuahua, alle honden hebben slaap nodig om te groeien.

Een van de grootste voordelen van slaap voor puppy’s is dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van de hersen. Puppy’s nemen elke dag tal van nieuwe beelden, geuren en geluiden in zich op. Slaap biedt hun hersenen de kans om alle nieuwe informatie te verwerken en de do’s en don’ts van het hond-zijn te compartimenteren.

Heeft u ooit een pup als een kleine tornado door de kamer zien scheuren om enkele seconden later als een blok in slaap te vallen? Puppy’s hebben, net als mensen, rust nodig om weer energie te krijgen. Veel slaap tijdens de eerste weken/maanden betekent dat puppy’s zich  voorbereiden om de komende jaren gezonde, energieke honden te zijn.

Maar waarom moeten ze 75-85% van de dag slapen? De ‘puppyfase’ is kort in verhouding tot de gemiddelde levensduur van een hond – dit duurt ongeveer 6 maanden tot 2 jaar, afhankelijk van het hondenras. Meer slaap aan het begin van hun leven helpt het immuunsysteem op te bouwen zodat een hond zich kan ontwikkelen tot een gezonde en sterke volwassen hond. Als een puppy slaapt geldt dan ook: “maak geen slapende honden wakker”.

Typisch slaapgedrag voor puppy’s

Als u ooit een mensenbaby heeft grootgebracht, dan weet u vast maar al te goed dat het leven in die eerste paar maanden bestaat uit een zich herhalend schema van eten, slapen, spelen en… En u raadt het vast al, puppy’s zijn vrijwel hetzelfde! Naarmate ze groeien en volwassen worden, hebben puppy’s – net als mensen – minder slaap nodig. Hieronder vindt u een overzicht van het gemiddelde aantal uren slaap tijdens de verschillende stadia van de puppytijd.

Geboorte – 8 weken. Puppy’s slapen het meeste tijdens de eerste weken van hun leven. U kunt verwachten dat uw pup elke dag 18-20 uur slaapt. Het begin van het leven van een pup bestaat uit frequente, korte dutjes.

10-12 weken. Uw puppy groeit en slapen is nog steeds erg belangrijk. Hoewel uw pup er misschien nog steeds een lang slaapschema van 18-20 uur per dag op nahoudt, zult u merken dat uw jonge hond meer energie heeft tijdens de uren dat hij/zij wakker is – en dat is een goede zaak. Dit betekent dat al die slaap hun lichaam precies geeft wat het nodig heeft.

12-16 weken. Als uw puppy de leeftijd van 3 maanden nadert, zullen de dutjes wat korter worden en zal uw hond ‘s nachts langer doorslapen. Puppy’s van deze leeftijd slapen gemiddeld ongeveer 16-18 uur, hoewel dit per hondenras kan verschillen. Grote hondenrassen moeten sneller groeien dan kleinere rassen, dus het kan zijn dat een labrador retriever in dit stadium langer slaapt dan een mopshond.

16-18 weken. Inmiddels hebben u en uw puppy (hopelijk!) een slaaproutine gevonden. Dit is het perfecte moment om te beginnen met het trainen van uw puppy. Nieuwe commando’s leren en aan de lijn lopen zijn voorbeelden van ‘primeurs’ die u op deze leeftijd aan uw puppy kunt leren. Dit is ook een goed moment om uw pup te laten socialiseren met andere honden, aangezien de meeste puppy’s op dit moment alle dierenartsenbezoekjes hebben gehad en veilig in de buurt van andere honden kunnen zijn.

Zwart-bruine puppy zittend op Omlet Topology hondenmand met imitatie schapenvacht topper

Voorbeeld slaapschema van een pup

Net als baby’s hebben puppy’s baat bij  een routine. Hoe eerder u een schema weet te vinden om te volgen, des te beter. Dit is een eenvoudig slaapschema voor puppy’s jonger dan 16 weken:

OCHTEND

Eerst een plasje

Tijd voor ontbijt

Nog een plasje (herhaling is belangrijk)**

Spelen met speeltjes

Dutje

Wakker en plasje

MIDDAG

Tijd voor de lunch

Ontdekken en spelen

Plasje

Dutje

Plasje

Dutje (ziet u een patroon?)

AVOND

Tijd voor avondeten

Spelen met speeltjes

Nog een keer een plasje voor het slapengaan

Nachtrust

En nog een aantal keer naar buiten voor een plasje gedurende de nacht (zeker de eerste maanden)

** Vuistregel als het gaat om puppy’s en zindelijkheidstraining: elke levensmaand staat gelijk aan het aantal uren dat er tussen de plaspauzes kan zitten. Een puppy van 2 maanden moet bijvoorbeeld om de 2 uur een plasje doen, een puppy van 3 maanden moet om de 3 uur, enzovoort. Zet de bench van uw puppy ‘s nachts bij u in de buurt, zodat u het “ik moet plassen”-gepiep kunt horen… dat al lang voor zonsopgang kan beginnen! Maar met elke maand die voorbijgaat, zal dit steeds wat later worden.

Een puppy ‘s nachts laten doorslapen

Het doel voor de meeste hondeneigenaren is om hun hond hetzelfde slaappatroon te laten volgen als mensen. Voor puppy’s kan dit een hele opgave zijn, omdat ze om de zoveel uur een plasje moeten doen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat uw puppy meteen 8 uur per nacht zal slapen, zijn er enkele dingen die u kunt doen om dit uiteindelijk te bereiken.

Uitdaging, uitdaging, uitdaging!

Een vermoeide hond is een tevreden hond en dat geldt ook voor puppy’s. Een van de beste dingen die u kunt doen om de nachtrust te bevorderen, is ervoor te zorgen dat uw puppy de hele dag door voldoende beweegt (let er wel op dat een pup niet teveel wandelt, dit is slecht voor de ontwikkeling van de gewrichten). Daag uw pup tussen de dutjes door uit met interactieve spelletjes, zoals touwtjetrekken. Een opbergmand voor hondenspeelgoed kan helpen uw pup te laten weten dat het tijd is om te spelen.

Kalm, relaxed, rustig

Net als mensen leren puppy’s van de wereld om hen heen. En een rustige omgeving bevordert de nachtrust. Dus probeer spel en lichaamsbeweging voor het avondeten te houden en begin minstens een uur voor het slapengaan rustiger aan te doen en te ontspannen. Puppy’s hebben baat bij routine, dus probeer dit ook ‘s avonds aan te houden zodat uw pup leert te ontspannen.

Plasje, plasje, plasje!

Laat uw pup nog een laatste keer naar buiten voor het slapengaan. Puppy’s raken snel afgeleid en gaan soms naar buiten zonder een plasje te doen – let er dus op dat uw pup echt een plasje heeft gedaan voordat u naar bed gaat.

Dichtbij, comfortabel en kauwspeeltjes

In een poging iedereen zo goed mogelijk te laten slapen, kunt u de bench van uw puppy het beste bij u in de buurt zetten. Zo kunt u horen wanneer uw pup aangeeft dat hij naar buiten moet om een plasje te doen. De Fido Studio hondenbench van Omlet is een ideale optie, omdat het dienst kan doen als slaapplek voor uw puppy maar tegelijk ook als nachtkastje of bijzettafel. Door bij u in de buurt te slapen zal uw puppy zich meer op zijn gemak voelen. Een goede, comfortabele mand zal hier natuurlijk ook bij helpen. En vergeet niet een kauwspeeltje en dekentje in de bench te leggen. Net als baby’s krijgen puppy’s tandjes en kauwen kan een rustgevende nachtelijke activiteit zijn om ze weer in slaap te krijgen.

Alle honden houden van slapen. Maar sommige hondenrassen drukken iets vaker op de snooze-knop dan andere. Deze hondenrassen staan erom bekend dat ze doorgaans relatief lang – en meer – slapen als ze volwassen zijn.

 Sint-bernard

Mopshond

Duitse dog

Basset hound

Engelse buldog

Een puppy kan een enerverende en vermoeiende ervaring zijn. Maar de beloning van het hebben van een hond weegt ruimschoots op tegen die paar slapeloze nachten die u kunt hebben als uw hond nog een pup is. Met een vaste routine en een fijne slaapplek zal uw puppy vast snel goede slaapgewoonten aanleren. En blije slapende puppy’s zullen meestal opgroeien tot tevreden slapende volwassen honden.

Een puppy spelend met zijn speeltje buiten zijn Fido Nook hondenbench

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *