Omlet blog

Voorbereid de herfst in – het kippenhok

Amy Wolsey woont samen met haar elf tevreden kippen in Norfolk, Engeland. Zes cream legbars en vijf cochinkrielen houden haar dagelijks bezig. Haar kippen en haar springer spaniel Oliver, helpen haar graag in haar tuin en moestuin! Volg Amy op haar Instagram-account chicksandveg.


Amy Wolsey met haar kippen - klaar voor de herfst

Was dat niet een lange, hete zomer die we in het VK hadden? Nou, het voelt nu met de komst van de koelere temperaturen en donkere avonden echt alsof een ander seizoen aanbreekt. Zoals wij onze truien uit de kast halen en verlangen naar warme soep in plaats van een salade voor de lunch, is dit ook het moment om te bedenken hoe we onze kippen tevreden houden tijdens de herfst en de winter. Ik suggereer natuurlijk niet dat we onze kippen warme vesten moeten aantrekken! Maar er zijn een aantal dingen die we kunnen doen om ervoor te zorgen dat onze kippen de komende maanden gezond blijven en zich op hun gemak voelen.

Gezondheid in de gaten houden

Dit is een goed moment om de algemene gezondheid van je kippen te controleren om na te gaan of je iets ongewoons opmerkt. Ik houd mijn kippen altijd in de gaten en let op gedragsveranderingen of een verandering van hun conditie, maar een uitgebreide controle van hun poten, pluimage, kop en kammen is een goede gewoonte. Het is ook belangrijk om na te gaan of je kippen in deze tijd van het jaar helemaal tevreden zijn, aangezien de meeste kippen in de rui zullen raken. Tijdens d rui verliezen kippen beschadigde of losse veren zodat ze vervangen kunnen worden door nieuwe. Dit duurt meestal een paar weken en ze kunnen er een beetje smoezelig uitzien als de nieuwe veren groeien, maar dit is volkomen normaal. Het groeien van nieuwe veren vergt veel energie en aangezien veren voornamelijk uit eiwitten bestaan, geef ik mijn kippen graag een boost om ze een beetje te helpen. Ik voeg extra eiwitten en calcium toe aan hun voer door middel van wat supplementen en ik koop wat lekkers voor ze waar ze van kunnen genieten!

Klaar voor de herfst met kippen

Flinke schoonmaak

Ik maak mijn kippenhokken regelmatig schoon, maar de verandering van het seizoen geeft me altijd de motivatie om een grondige schoonmaak te doen, zodat alles helemaal in orde is voor natter, modderig weer. Omdat de Omlet kippenhokken van kunststof zijn en zo makkelijk schoon te houden zijn, spoel ik ze graag goed af met de tuinslang voordat ik ze desinfecteer en weer vers nestmateriaal toevoeg. Dit geeft me ook kans om de ren goed te controleren en ervoor te zorgen dat alles helemaal veilig is. Ik denk er zelfs aan om later in het jaar mijn ren verder uit te breiden, zodat alle kippen bij elkaar kunnen zijn, dus dit is een goede gelegenheid om het te plannen!

Bescherming tegen weersinvloeden

Over mijn kippenren gesproken, ik ga wat extra bescherming aan de zijkanten toevoegen om ervoor te zorgen dat het in de winter aangenaam blijft. Ik heb de zware dekzeilen voor het dak die de ren mooi droog houden! Het is erg belangrijk dat kippen in de winter een droge plek hebben. Teveel modder en nattigheid is niet goed voor kippen en kan leiden tot allerlei problemen met hun poten, maar het is ook gewoon niet fijn voor ze om hierin rond te scharrelen. Daarnaast houden kippen van een stofbad, ook in de winter. En zeker als ze in de rui raken, is het fijn voor ze om die veren een bad te geven! En wat betreft de ren, is het ook de moeite waard om ook de zijkanten een beetje extra te beschermen om wind tegen te houden, waarvoor de transparante dekzeilen van Omlet perfect zijn! Er zijn zelfs een paar fijne thermodekens die ik in hartje winter over de hokken kan leggen. De Eglu’s zijn voorzien van een dubbele wandconstructie, dus het is niet noodzakelijk, maar met het gekke weer dat we deze zomer hebben gehad, weet je het maar nooit! Plus, ik gebruik elk excuus om mijn kippen iets nieuws te geven!

Al met al is de herfst een geweldige reden om alles eens goed te controleren en op te frissen om mijn kippen tevreden en gezond te houden! En dan nu, op zoek naar mijn wollen truien…

Kippenhouder naar Omlet Eglu kippenhok met haar toom

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *