Omlet blog

Kerstdiner voor katten – wat is gezond en wat niet?

Zwart-witte kat eet uit luikje van adventskalender voor katten

Kerst staat voor de deur en dat betekent tijd doorbrengen met vrienden, familie en huisdieren. Feestdagen en eten gaan hand in hand, en het kan verleidelijk zijn om uw kat te laten meegenieten van het kerstdiner.

Maar houden katten van ham en warme broodjes? Kunt u de vragende blik van uw kat negeren en uzelf ervan weerhouden hem ook een stukje kersttaart te geven? Voordat u kersthapjes aan uw kat geeft, is het goed om te weten welke voedingsmiddelen veilig zijn en welke voedingsmiddelen een gevaar kunnen vormen voor uw huisdier. We hebben daarom een lijstje samengesteld met voedingswaren die u tijdens kerst aan uw kat kunt geven, en welke niet.

Hoe ziet een gezond dieet voor katten eruit?

Om te achterhalen wat katten niet mogen eten, kan het handig zijn om eerst te kijken naar wat katten wel mogen eten. Katten zijn ware carnivoren, wat betekent dat hun dieet voornamelijk bestaat uit dierlijke eiwitten en wat plantaardig materiaal. Ze zijn afhankelijk van de voedingsstoffen in vlees om de vitamines en vetten binnen te krijgen die ze nodig hebben.

Als katteneigenaar heeft u misschien zelf al ervaren hoe kieskeurig katten kunnen zijn. Het is daarom belangrijk in de gaten te houden dat ze een eiwitrijke en gebalanceerde voeding krijgen. Het voedsel waarmee het voerbakje van een kat wordt gevuld, zou voor ongeveer 50% uit eiwitten, 35% uit vetten en 15% uit koolhydraten moeten bestaan. Welke kat kan dit nu weerstaan?

Mogen katten meer eten tijdens de feestdagen?

Kerstmis is doorgaans niet de tijd van het jaar waarin streng wordt gelet op wat gezond is en wat niet. Maar is het oké om de kat mee te laten genieten van al het lekkere eten? Het korte antwoord is ja, maar in zeer beperkte mate en alleen van voedsel dat veilig is voor katten.

Wanneer het buiten kouder wordt, verbruiken katten meer energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Maar dit geldt niet voor binnenkatten die genieten van een gereguleerde kamertemperatuur. Toch kan het zijn dat ook een binnenkat ‘s winters meer eetlust krijgt omdat zijn lichaam reageert op de weersverandering. Het is meestal echter niet nodig om hun dieet aan te passen.

Maar wat doet u als uw kat onrustig rond de kerstboom loopt en duidelijk laat weten dat hij honger heeft? Als u weet welke invloed het winterseizoen heeft op uw kat en zijn behoefte aan bepaalde voeding, dan kunt u op basis hiervan de snacks die u aan uw kat geeft tijdens de kerstperiode aanpassen. Geef altijd kleine, eenvoudig snacks waarvan u weet dat ze veilig zijn voor uw kat.

Onveilig voedsel voor katten

De geur van lekker eten uit de keuken zal vast en zeker de interesse wekken van uw kat. Maar zoals gezegd zijn niet alle voedingsmiddelen veilig voor katten en er zijn zelfs dingen waar katten flink ziek van kunnen worden als ze het binnenkrijgen. Om ervoor te zorgen dat uw kat veilig de feestdagen door zal komen, hebben we een aantal voedingsmiddelen op een rijtje gezet die katten zeker niet mogen eten.

  • KRUIDEN. Een aantal van de meest schadelijke ingrediënten voor katten, zijn kruiden die in veel kerstgerechten worden gebruikt. Knoflook, ui, bieslook en andere kruiden uit de lookfamilie zijn voor katten erg gevaarlijk om te eten. Deze smaakmakers bevatten elementen die kunnen leiden tot braken en diarree. Dus als u uw kat wat vlees van het kerstdiner geeft, zorg er dan voor dat het ongekruid is.
  • CHOCOLADE. Tijdens de feestdagen wordt vaak veel chocolade geconsumeerd.  Maar voor katten is chocolade zeker geen geschikte traktatie. Chocolade is schadelijk voor katten omdat het cafeïne en theobromine bevat, wat tot nierfalen kan leiden. Houd de adventskalender, kerstkransjes en andere chocoladesnoep dus uit de buurt van nieuwsgierige katten.
  • ZUIVELPRODUCTEN. Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar de meeste katten zijn lactose-intolerant. Hoewel veel katten melk zullen drinken als ze de kans krijgen, zorgt deze “traktatie” voor maagkrampen bij katten. Het daarom het beste om het bij water te houden als u uw kat met kerst trakteert op een drankje.

Veilig voedsel voor katten

Hoewel er beperkingen zijn aan waarmee u uw kat tijdens de feestdagen kunt verwennen, zijn er zeker mogelijkheden. Ook tijdens de feestdagen hebben katten behoefte aan een gebalanceerd dieet. Maar als u deze vakantie wat feestelijk voedsel met uw kat wilt delen, dan is dit een lijstje met enkele veilige opties:

  • KALKOEN. Uw kat mag zeker een hapje hebben van het hoofdgerecht van het kerstdiner. Zorg er bij het opmaken van hun kleine portie voor dat het ongekruid en volledig gekookt is en dat het geen botten bevat. Een spoedbezoek aan de dierenarts is voor niemand leuk.
  • ZALM. Met kerst staat een plakje zalm vast en zeker op het verlanglijstje van elke kat. Als uw kerstdiner vis bevat kunt u uw kat hier zeker van laten meegenieten. Gekookte zalm zonder toevoegingen kunt u aan uw kat geven, het zit boordevol gezonde eiwitten en omega-3-vetzuren zit. Zorg er wel voor dat u met mate geeft, want als een kat eenmaal de smaak van volledig gekookte zalm te pakken heeft, wil hij misschien niets anders meer eten.
  • RAUWE GROENTEN. Het klopt dat katten carnivoren zijn. Maar door domesticatie kan hun dieet ook kleine hoeveelheden groenten bevatten. Wortels, spruitjes, pompoen en broccoli kunnen in beperkte mate ongekookt en ongekruid aan huisdieren worden gevoerd.

Een kerst voor katten met Omlet

Katten maken deel uit van het gezin, dus ook zij mogen natuurlijk meegenieten van de  feestdagen. Maar voor sommige katten betekent een prettige kerst dat ze zich kunnen terugtrekken. Zo weet u in ieder geval zeker dat ze geen voedingsmiddelen zullen binnenkrijgen die schadelijk zijn.

Het Maya indoor kattenhuis geeft katten die daar behoefte aan hebben een afgelegen en knus toevluchtsoord. En dit kan zeker tijdens de feestdagen een grote wens zijn van een kat. Geef uw kat met kerst dus gerust een paar kleine hapjes van veilig voedsel en laat uw huisdier dan doen waar hij of zij zo goed in is: ontspannen en heerlijk wegdromen! Een prrrettige kerst gewenst!

Kat met kerstmuts eet voer

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *