Omlet blog

Kerstgids voor honden

Hond met adventskalender voor kerstboom met kerstcadeaus

Kerstmis is een mooie gelegenheid om tijd door te brengen met dierbaren, dus ook met onze honden. Kwispelende staarten ter begroeting en warme knuffels als ze nodig zijn, honden maken echt deel uit van het gezin.

Maar hoe laat je je hond meegenieten van de feestdagen? Kan een hond deelnemen aan het kerstdiner? In dit blog geven we een overzicht van alles wat u moet weten om ervoor te zorgen dat uw hond veilig de feestdagen doorkomt.

Het kerstdiner: veilig voedsel voor honden

Hoewel het verleidelijk kan zijn om uw hond tijdens het kerstdiner vanaf de tafel te voeren, is het beter om ook tijdens het kerstdiner uw hond een gezonde snack te serveren in zijn voerbak. Om er zeker van te zijn dat uw hond niets ongezonds binnenkrijgt, vindt u hier een lijstje met voedingsmiddelen die u uw hond veilig – maar met mate – kunt geven:

  • Kalkoen – honden kunnen zeker meegenieten van dit hoofdgerecht van het kerstdiner. Kalkoen is rijk aan eiwitten en uw hond zal ongetwijfeld dol zijn op een hap (of twee) van dit vlees. Zorg er bij het opmaken van hun kleine portie wel voor dat het ongekruid en volledig gekookt is en dat het geen botten bevat.
  • Aardappelen – u kunt uw hond ook gekookte of gepureerde aardappel geven. Dit mag echter geen zout of boter bevatten. Kruiden zoals knoflook en ui kunnen een hond ziek maken, dus houd het simpel als u uw hond aardappel serveert. Ook zoete aardappel is geschikt voor honden, het is rijk aan bètacaroteen, vezels en vitamines. Kortom, een geschikte traktatie voor uw hond met Kerstmis.
  • Andere groenten Spruitjes, koolraap, pastinaak en sperziebonen vallen bij de meeste honden in de smaak, net als een stukje rauwe of gekookte wortel. Zorg er ook bij groenten voor dat u geen kruiden, boter of sauzen toevoegt als u dit – met mate – aan uw hond geeft.

Het kerstdiner: onveilig voedsel voor honden

Zeker tijdens kerst valt er voor honden van alles te ruiken. Om de feestdagen veilig te laten verlopen, zijn dit een aantal voedingswaren die uw hond zeker niet mag hebben.

  • Botten – Honden houden van botten, toch? Geef honden echter geen botjes van de kerstkalkoen. Het lijkt misschien vanzelfsprekend om een hond botjes van de kalkoen te geven, maar dit kan gevaarlijk zijn. In tegenstelling tot botten die speciaal voor honden zijn bedoeld, zijn kalkoenbotten te klein en kunnen ze splinteren, wat voor verstikkingsgevaar zorgt.
  • Chocolade – Chocolade is tijdens de feestdagen vaak volop in huis, maar is niet iets om met uw hond te delen. Theobromine in chocolade kan dodelijk zijn voor honden – zelfs in kleine hoeveelheden. Ook als uw hond u met de liefste puppyogen aankijkt, kom niet in de verleiding.
  • Jus – Jus is heerlijk, maar voor honden kan het schadelijk zijn. Door het hoge zout- en vetgehalte is dit geen geschikte kerstmaaltijd voor de hond.

Mocht uw hond deze kerst iets eten dat zijn gezondheid in gevaar kan brengen, neem dan meteen contact op met uw dierenarts.

Fun voor honden tijdens kerst

Tijdens de feestdagen hebben veel mensen vrije tijd om samen met vrienden en familie te ontspannen. Het familielid dat dit waarschijnlijk  het allerleukst vindt, is de hond! Deze tijd van het jaar is een mooi moment om nieuwe herinneringen te maken, en met wie kan dit beter dan met de hond.

Maak gebruik van deze tijd door bijvoorbeeld samen met uw hond leuke dingen te ondernemen. In plaats van een vlugge ochtend- of middagwandeling voor en na het werk, kunt u deze vrije tijd misschien gebruiken om langer te wandelen. Probeer bijvoorbeeld eens een nieuwe pad of bos in de omgeving.

Wat als het te koud is om lange tijd buiten te zijn rond Kerstmis? Maak er thuis een feestje van! Geef uw viervoeter bijvoorbeeld een nieuw hondenspeeltje waarmee hij zich urenlang kan vermaken. Honden krijgen nooit genoeg van een zoek- of apporteerspelletje. Een leuke manier om ervoor te zorgen dat uw hond ook binnenshuis voldoende beweging krijgt.

Honden en gasten tijdens kerst

Tijdens de feestdagen komen er vaak vrienden en familie over de vloer. De meeste honden vinden het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en een aaitje te krijgen van onbekenden. Toch vinden niet alle honden al deze commotie fijn.

Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat de hond niet van slag raakt door de drukte in huis? Omlet heeft tips en producten om uw hond deze vakantie tevreden te houden.

Extra beweging. Een vermoeide hond is een blije hond. Nog voor de kerstfestiviteiten beginnen, kunt u uw hond al de nodige beweging geven. Maak bijvoorbeeld een langere wandeling dan normaal en apporteer buiten met een bal, nog voordat de gasten arriveren. Ook in huis is het mogelijk om spelletjes te spelen, zodat uw hond de nodige energie kwijt kan. Zo zal uw hond minder opgewonden zijn als uw gasten arriveren.

Geef uw hond een eigen plek. Voor honden die onrustig worden van bezoek dat komt en gaat, is het fijn om een vertrouwde plek te hebben waar ze zich kunnen terugtrekken. Zet de mand op een rustige plek in huis waar uw huisdier zich op zijn gemak voelt. Omlets hondenmanden zijn een geschikte slaapplek voor elke hond, omdat ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van uw huisdier.

Laag over laag. Heeft u regelmatig bezoek in huis en is uw hond hieraan gewend, dan is dit waarschijnlijk ook tijdens kerst geen probleem. Vindt uw hond het fijn om met bezoek te knuffelen op de bank, zorg dan voor wat dekens om uw meubels – en bezoek – te beschermen. Met de superzachte hondendekens van Omlet creëert u een warme, knusse plek waar uw hond kan liggen als er bezoek is.

De feestdagen zijn een mooi moment om de trouwe metgezel in uw leven te bedanken. Dit kan op verschillende manieren, daarom hebben we een exclusief assortiment hondenproducten samengesteld. Ervoor zorgen dat uw hond geniet van de feestdagen, is net zo belangrijk als de festiviteiten zelf.

Hond kauwt op kersthondenspeeltje voor Omlet Bolsterbed voor honden

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *