Omlet blog

Kerstgids voor katten

Twee katten tijdens kerst spelend met kerstboomkattenspeeltje

Het is het seizoen voor kalkoen, spruitjes en, ieders favoriet, gebakken aardappelen. Kerstmis is een tijd om samen te komen met familie en vrienden en te genieten van de vakantie.

Terwijl u geniet van de wonderen van deze magische tijd, zijn er ook dingen die u voor uw kat kunt doen om deze tijd zo aangenaam en veilig mogelijk te maken. Om uw kat deze kerst veilig te houden, hebben we een gids samengesteld met “do’s en don’ts” voor katten tijdens de feestdagen.

Het kerstdiner: veilig voedsel voor katten

De geur van glühwein in de keuken en rozemarijn uit de oven. Het is moeilijk om al dat eten tijdens kerst niet te willen delen met uw kat. Maximaal 10% van het dieet van een kat mag echter uit snacks bestaan, en dat geldt ook tijdens de feestdagen.

Omdat de kat natuurlijk ook deel uitmaakt van het gezin, is het begrijpelijk dat u uw huisdier wilt betrekken bij de festiviteiten. Dit zijn enkele voedingsmiddelen die veilig zijn om uw kat te voeren – in beperkte mate:

  • Kalkoen. De vraag die menig huisdiereneigenaar zich stelt is: “Is het veilig voor mijn kat om een stukje kalkoen te eten?” Het antwoord is “ja”. Zorg ervoor dat de stukjes die u aan uw kat geeft ongekruid en volledig gekookt zijn, en geen botjes bevatten. Bepaalde kruiden, zoals knoflook en ui, kunnen een kat ziek maken.
  • Appels. Als appeltaart dit jaar op het kerstmenu staat, dan kunt u wat appel aan uw kat geven. Appels zijn een bron van vitamines en dus gezond voor katten. Snij voor het bereiden van een taart een schijfje appel in kleine stukjes en geef het uw kat om aan te knabbelen – het is een soort toetje voor ze.
  • Aardappel. Of u ze nu kookt, bakt of pureert, aardappelen maken deel uit van vrijwel elke feesttafel. Ook katten kunnen er van meegenieten. Geef uw kat alleen volledig gekookte en droge aardappelen. Ongekookte aardappelen kunnen giftig zijn voor katten en boter kan ze ziek maken, dus geef alleen ongekruide en gekookte aardappel aan uw kat.

Het kerstdiner: onveilig voedsel voor katten

Niet alle kerstgerechten zijn geschikt voor katten. De spijsvertering van katten is heel anders dan die van mensen. Voedsel dat wij regelmatig eten, kan slecht zijn voor de gezondheid van uw kat.

Dit zijn een aantal ingrediënten van kerstgerechten die niet gezond zijn voor katten:

  • Chocolade. Als er vrienden en familie op bezoek komen, zal er ongetwijfeld chocolade op tafel staan. Katten zijn nieuwsgierig en klimmen graag, dus chocoladie die onbeheerd wordt achtergelaten staat nergens veilig. Chocolade is zeer giftig voor katten, dus houd chocolade en verpakkingen goed in het oog of geef het als cadeau als gasten het huis verlaten.
  • Alcohol. Uiteraard is alcohol niet geschikt voor katten, maar tijdens de kerstdrukte is het een goed idee om ook de wijnglazen in huis goed te beheren. Nieuwsgierige katten proberen graag nieuwe dingen. Half leeggedronken wijnglazen die op tafels blijven staan, kunnen gevaarlijk zijn voor katten. Zelfs een paar slokjes alcohol kunnen leiden tot braken en diarree, dus zorg ervoor dat uw gasten hun drankjes bij zich in de buurt houden.
  • Rozijnen. Rozijnen worden in veel kerstgerechten verwerkt, maar zijn gevaarlijk voor katten. Pas dus op met dit ingredient tijdens de feestdagen, aangezien inname fataal nierfalen kan veroorzaakt bij katten.

Mocht uw kat een van deze gevaarlijke voedingsmiddelen binnenkrijgen, bel dan meteen uw dierenarts.

Kerstversiering en katten

Naast al het eten rond kerst, wordt de gezellige kerstsfeer versterkt met decoratie in huis. Als katteneigenaar is het goed om te weten welke feestelijke decoratie schadelijk kan zijn voor katten.

Feestelijke planten om kerst op te fleuren, kunnen helaas gevaarlijk zijn voor katten. Hoewel er allerlei planten zijn die geen gevaar vormen voor katten, zijn traditionele planten zoals kerststerren, hulst en maretak zeer giftig voor katten. Als u toch graag deze decoratie in huis haalt, overweeg dan om nepplanten te gebruiken, die veilig zijn voor uw kat.

Een ander populair decoratie-item tijdens kerst zijn geurkaarsen. Het flikkeren van de vlammen en de geur van warme vanille kunnen een heel huis een warm wintergevoel geven. Maar open vuur, of dit nu kaarsen zijn of een haardvuur, kan een groot gevaar vormen voor uw kat. Een nieuwsgierige kat kan zich verbranden, of mogelijk nog erger, een brandende kaars omgooien. Met huisdieren kan het daarom een beter idee zijn om kaarsen te kopen die op batterijen werken.

En tot slot, als u de kerstboom en uw huis met lampjes versiert, vergeet dan niet om de kabels af te schermen. Nieuwsgierigheid van uw kat kan niet worden voorkomen, maar u kunt wel voorkomen dat ze gewond raken. Elektrische snoeren zijn verleidelijk voor katten om op te kauwen, en u hoeft geen katteneigenaar te zijn om te begrijpen dat dit geen goede zaak is.

Katten en gasten tijdens kerst

Als u vrienden en familie bij u thuis uitnodigt om kerst te vieren, houd er dan rekening mee dat dit (ook) het huis van uw kat is. Uw kat betaalt misschien niet de hypotheek of huur, maar is natuurlijk wel de huisbaas.

Maar wat doet u als de kat niet van gasten houdt? Met alle commotie die gepaard kan gaan met kerst en het ontvangen van gasten, is het van belang rekening te houden met het karakter van uw kat en hem of haar tijdens de feestdagen een plekje te geven waar uw huisdier zich rustig kan terugtrekken. Sommige katten houden van aandacht terwijl anderen er bang van worden. Voordat u de logeerkamer voor uw kat inricht, zijn dit enkele tips en Omlet-producten die van pas kunnen komen:

  • Een rustige plek voor uw kat. Als uw kat zich niet op zijn gemak voelt bij onbekenden, dan is een plek waar uw kat zich rustig kan terugtrekken tijdens de feestdagen geen overbodige luxe. Richt een kamer in huis in waar uw kat zich kan terugtrekken. U kunt er bijvoorbeeld een klimboom in zetten, zoals de Freestyle Indoor klimboom van Omlet. Heeft u geen kamer vrij die alleen voor uw kat kan dienen? Geen probleem. Creëer een rustige schuilplek met Omlets Maya Indoor kattenhuis. Plaats het kattenhuis op een afgelegen plek of ruimte, zoals in een rustige hoek, waar uw kat niet gestoord wordt.
  • Moe door spelen. De beste manier voor uw kat om tijdens de feestdagen vakantiestress te vermijden, is door er doorheen te slapen. Voordat uw gasten arriveren, kunt u flink met uw kat spelen, zodat hij of zij vermoeid is als het feest begint. Omlets Maya-kattenspeeltjes zijn gevuld met 100% catnip, zodat uw kat de nodige mentale als de fysieke uitdaging krijgt.
  • Een rustige plek voor uw kat. Sommige katten zetten het op een lopen en verstoppen zich als er onbekenden in huis zijn, andere staan open voor het leren kennen van nieuwe mensen die willen aaien. Maar alle katten hebben zo nu en dan behoefte aan een eigen plekje. Dus ook voor katten die graag onder mensen zijn – maar niet te lang – is het goed om een plek te hebben waar uw kat naar toe kan gaan als hij of zij een pauze nodig heeft. De Maya SantaClaws Donut kattenmand met gouden hairpinpootjes van Omlet is comfortabel en knus, en het kerstontwerp draagt ook nog eens bij aan de sfeer in huis. Combineer de mand met een superzacht kattendeken en voila, u heeft het gezelligste kattenverblijf ooit gecreëerd

Beperk de stress voor uw kat tijdens de feestdagen met deze tips en producten, en maak kerst ook voor uw kat een onvergetelijke tijd. U staat ongetwijfeld bovenaan het kerstverlanglijstje van uw kat.

Kat spelend met kerstspeeltje op tapijt

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *