Omlet blog

Hoe repareer je een houten kippenhok?

Omlet automatische kippenhokdeur op houten Boughton kippenhok

Heeft u een houten kippenhok dat wel een opknapbeurt kan gebruiken? Houten kippenhokken moeten regelmatig worden onderhouden en opgeknapt – soms zelfs jaarlijks. Maar hoe lang gaat een houten kippenhok gemiddeld mee?

De huisvesting van kippen kent allerlei vormen: schuren, hokken en zelfs manden. Maar in de loop van de tijd zijn kippenhokken eigenlijk de standaard geworden, en dan meestal gemaakt van hout. Hout is makkelijk te bewerken en relatief goedkoop, waardoor het materiaal favoriet is onder doe-het-zelvers en bij winkels. Het nadeel van hout is dat het de tand des tijds niet goed doorstaat en op den duur onvermijdelijk onderhoud nodig heeft.

Als u overweegt om uw houten kippenhok op te knappen of  een nieuw hok te komen, kunt u een aantal factoren in overweging nemen. Heeft u graag een hok dat eenvoudig kan worden verplaatst, makkelijk schoon te maken is, bestand is tegen mijt, vocht en roofdieren? Dan is het waarschijnlijk een goed idee om over te stappen van een houten hok naar een kunststof kippenhok.

“wat niet kapot is, hoef je niet te repareren”

Dit geldt voor veel dingen, maar niet voor houten kippenhokken. Zelfs als het houten hok van uw kippen structureel in orde lijkt, is aandacht voor detail cruciaal om de gezondheid en het welzijn van uw kippen te garanderen. Als u de volgende problemen vaststelt met uw houten kippenhok, is het tijd om reparaties uit te voeren:

  • Vochtophoping, of de aanwezigheid van schimmel.
  • Doorgezakte planken, spleten of gaten die tocht veroorzaken.
  • Rottend hout.

Aangetaste planken zullen moeten worden verwijderd en worden vervangen door behandeld hout. Als het de gevelbeplating of het dak betreft, kunt u de aangetaste delen verwijderen. Rottend hout is gevaarlijk voor kippen en is een broeinest voor parasieten, bacteriën en schimmels. Verwijder verdachte onderdelen van het kippenhok daarom zo snel mogelijk.

Kleine reparaties vragen misschien niet zoveel tijd, maar het vervangen van grotere delen van een houten kippenhok kost zowel tijd als materialen. Probeer na te gaan of de aangetaste delen de structurele integriteit van de rest van het hok niet in gevaar brengen. Als dit zo is, is het wellicht tijd voor een nieuw kippenhok.

Een kunststof kippenhok

Het alternatief voor traditionele houten kippenhokken, is het Eglu Cube kippenhok. Deze kippenhokken zijn gemaakt van stevig kunststof en zijn makkelijk te reinigen, te verplaatsen, bestand tegen roofdieren en vragen geen onderhoud. De dubbelwandige isolatie houdt kou in de winter buiten en warmte in de zomer, terwijl er precies voldoende ventilatie plaatsvindt voor een gezonde luchtcirculatie in het hok. Bovendien kunnen deze kunststof hokken met een hogedrukreiniger worden gereinigd en worden gedesinfecteerd, wat zorgt voor een veel gezondere omgeving voor uw kippen.

Het Eglu Cube kippenhok hoeft nooit te worden geverfd of van een nieuw dak te worden voorzien zoals traditionele houten kippenhokken – dit bespaart veel tijd en geld. De Eglu is eenvoudig in elkaar te zetten en eenmaal opgebouwd kan dit stevige kunststof kippenhok eenvoudig door de tuin worden verplaatst met behulp van de geïntegreerde wielen en hendels.

Zijn uw kippen gelukkig in hun houten hok? Als hun hok tocht, slecht geïsoleerd is of schimmels en parasieten herbergt, is het absoluut tijd voor verandering.

Eglu’s voor kippen

Naast de bonuspunten die Eglu kippenhokken krijgen omdat ze “anders zijn”, krijgen Eglu’s ook van kippen een hoog cijfer! Het goed geïsoleerde ontwerp van de Eglu, geeft kippen een knus onderkomen door gebruik te maken van de eigen lichaamswarmte van uw vogels. Het Eglu Cube en Eglu Go UP kippenhok geeft kippen een plek boven de grond om de nacht door te brengen. Voeg een automatische kippenhokdeur toe om er zeker van te zijn dat uw kippen elke nacht veilig achter een gesloten deur zitten.

Kunststof oppervlakken zijn geliefd bij parasieten zoals mijten, die kippen flink kunnen teisteren. Het unieke ontwerp van de Eglu zorgt voor precies de juiste hoeveelheid luchtcirculatie, zonder dat er sprake is van tocht. Geen vocht, schimmel en een goede ventilatie zorgt voor gezonde en tevreden kippen.

Geen kleine zitstokken meer waar uw vogels ‘s nachts op moeten balanceren – de Eglu Cube is voorzien van een comfortabel zitrek. De mestlade onder het zitrek kan gemakkelijk kan worden uitgenomen en gereinigd. Uw kippen zullen het heerlijk vinden om hun pootjes te laten rusten als ze samen op stok – of zitrek – gaan.

Eglu’s voor kippen en kippenhouders

Geliefd bij kippen en hun verzorgers – Eglu kippenhokken zijn een alles-in-één oplossing voor het houden van kippen. Kunststof hokken hebben geen jaarlijks onderhoud nodig. Al onze Eglu kippenhokken hebben uitneembare onderdelen voor een snelle, grondige reiniging. Spoel het hok schoon met een tuinslang of hogedrukreiniger, laat het drogen en behandel het met een diervriendelijke ontsmettingsmiddel. Het schoonmaken van een Eglu kippenhok is echt een eitje.

Vraagt u zich af of de door u gekozen plek van het kippenhok wel handig is? Dankzij de geïntegreerde handgrepen en wielen, kan de Eglu Cube moeiteloos door één persoon worden verplaatst.

Zodra een Eglu is gemonteerd, is het gedaan. Geen onderhoud, schilderen of rot hout verwijderen. Vanaf het moment dat het laatste stukje op zijn plaats zit, is een Eglu klaar voor gebruik – voor vele jaren.

Eglu’s zijn winterproof

Eglu is niet zomaar een woordspeling, het unieke ontwerp van de Eglu geeft kippen warmte tijdens de koude maanden – zoals een Iglo. Net als ramen met dubbele beglazing bieden de dubbele wanden van de Eglu een uitstekende isolatie door de lichaamswarmte van uw kippen binnen te houden en koude lucht buiten. Een soort luchtspouw omringt de Eglu, terwijl er toch voldoende ventilatie is. Het resultaat? Een lekker warm, goed geventileerd kippenhok.

Uit de test ‘Eglu Cube versus houten kippenhok – Welke blijft warmer?‘, is de Eglu Cube duidelijk als winnaar naar voren gekomen. Hout is te poreus om goed te isoleren, en hoewel andere vormen van isolatie kunnen worden gebruikt in houten hokken, maakt dit het hok veel te zwaar om te verplaatsen. Lucht als isolator is veel lichter en houdt warmte beter vast.

Een Eglu kippenhok heeft geen extra isolatie nodig. Maar als het aanhoudend erg koud is, kunt u het wel nog aangenamer maken voor uw kippen. Met thermohoezen en -dekens voegt u een extra beschermende laag toe tijdens zwaar winterweer. Het enige dat u hoeft te doen om ervoor te zorgen dat uw kippen tijdens de winternachten warm blijven in hun Eglu, is de deur achter ze te sluiten – de Eglu en de lichaamswarmte van uw kippen doen de rest.

Houten kippenhok versus kunststof – onderhoud en reinigen

Houten kippenhokken hebben voortdurend reparaties en onderhoud nodig. Veelvoorkomend onderhoud van houten kippenhokken omvat:

  • Vervangen van verweerde of rotte houten planken.
  • Afspoelen en wassen, het hout enkele uren laten drogen.
  • Opnieuw behandelen of verven (met een diervriendelijk middel/verf).
  • Daken vervangen.
  • Door insecten aangetaste delen vervangen.
  • Diatomeeënaarde of andere producten ter bestrijding van plaagdieren aanbrengen, aan de binnen- en buitenkant van het hok.

Kunststof kippenhokken, zoals de Eglu Cube, zijn vele jaren onderhoudsvrij. Eenmaal in elkaar gezet, biedt een Eglu uw kippen jarenlang een veilig en gezond onderkomen. Onderhoud van een kunststof Eglu bestaat uit het afspoelen van de uitneembare onderdelen, het vervangen van nestmateriaal en het legen van de mestlade.

Maak de setup helemaal af

Omlet heeft een uitgebreid assortiment producten voor kippen om uw vogels gezond en tevreden te houden. Ons doel bij het ontwerpen van onze producten, is de verzorging van uw kippen zo gemakkelijk en plezierig mogelijk te maken. Enkele aanvullende producten voor uw Eglu kippenhok zijn:

U kunt er niet alleen gerust op zijn dat deze producten geen routineonderhoud vragen, maar ook dat uw kippen zijn gehuisvest in zorgvuldig ontworpen hokken en rennen, waarin uw dieren zich veilig en op hun best voelen.

Een vervelend klusje? Nee hoor!

Omlet ontwerpt producten die klusjes veranderen in plezierige bezigheden voor u en uw gezin. Onze producten voor kippen maken het verzorgen van uw toom makkelijker en leuker dan ooit. Minder tijd besteden aan het onderhouden of schoonmaken van het kippenhok, betekent dat u meer tijd heeft om van uw dieren te genieten. Onze Eglu kippenhokken zijn ontworpen met beginnende en doorgewinterde kippenhouders in gedachten, en staan ongetwijfeld op het verlanglijstje van elke kip.

Klaar om de overstap te maken van een houten kippenhok naar een onderhoudsvrij kunststof kippenhok? Laat het ons weten, en ons professionele team helpt u graag bij het uitzoeken van de perfecte opstelling voor uw kippen.

Omlet Eglu Cube kippenhok en inloopren voor kippen

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *