Omlet blog

5 tips voor een veilige winter met de hond

Terrier slapend op Omlet luxe hondendeken van kunstschapenvacht op bank

De meeste honden houden van de winter. Springen in een berg sneeuw en door een fris bos rennen is de droom van de meeste honden. Maar afhankelijk van het hondenras, vinden sommige honden de winter magischer dan andere.

Samen met uw hond genieten van de schoonheid van de winter, kan heel leuk zijn. Maar kou kan zonder de juiste zorg en voorbereiding ook verraderlijk zijn voor zowel honden als mensen. Daarom hebben we een overzicht met 5 tips samengesteld om uw hond veilig de winter door te helpen.

Kortere wandelingen

Wandelen in een winterwonderland is prachtig, zeker met uw trouwe viervoeter. Maar hoe idyllisch dit vakantietafereel misschien ook lijkt, soms is het te koud voor honden om langere tijd buiten te zijn.

Wat betekent dit voor de dagelijkse wandelingen met uw hond? Dat het koud is, betekent niet dat hun wandelingen niet door kunnen gaan. Maak in plaats van de gebruikelijke 1-2 lange wandelingen per dag, 3-5 kortere wandelingen, zodat de hoeveelheid tijd die u buiten doorbrengt hetzelfde blijft, maar wordt verdeeld over kortere perioden.

Zo kan uw hond toch wat energie kwijt en genieten van de frisse lucht, zonder daarbij ijskoude pootjes te krijgen. Vergeet niet de poten van uw hond grondig te drogen voordat jullie weer naar binnen gaan – geen enkele hond houdt van koude, natte pootjes.

Geschikte kleding

Als u uw warme wintertruien weer uit de kast tevoorschijn haalt, is het ook weer tijd voor de hondenjas (of twee) voor uw hond. Ook al hebben honden een vacht, ze kunnen het in de winter te koud krijgen als ze niet extra beschermd zijn.

Het vermogen van honden om kou te weerstaan, is afhankelijk van hun leeftijd, ras en formaat. Honden met een dikkere vacht, zoals huskies en akita’s, kunnen vaak beter tegen lagere temperaturen. Toch kunnen ook deze “winterhonden” baat hebben bij beschermende kleding als ze ‘s winters buiten zijn.

Geef uw hond een warme, waterdichte hondenjas of -trui die goed past en zeker niet te strak zit. Als het vaak en veel sneeuwt, kunt u ook winterschoenen voor uw hond kopen. Zout en ijs kan zelfs tijdens korte wandelingen tussen hun tenen blijven steken en irritatie veroorzaken als de poten niet op tijd worden schoongemaakt.

Als het tijd is voor de laatste plaspauzes voor het slapen gaan, kunt u een lampje aan het harnas of de halsband van uw hond bevestigen, om gladde plekken te vermijden.

Vachtverzorging in de winter

Vachtverzorging is niet alleen nodig bij warm weer. Het verzorgen van de vacht van uw hond is in de winter bijna net zo belangrijk als tijdens elk ander seizoen.

Dit is waarom: als een hond een gezonde vacht heeft werkt dit als temperatuurregulator. Het helpt een hond koel te blijven in de zomer en warm in de winter. Het is daarom ook tijdens de winter van belang de vacht van uw hond regelmatig te verzorgen. Uiteraard is het in de winter geen goed idee om de vacht van een hond te scheren.

Hoe zit het met de pootjes? Houd in de winter de nagels van uw hond kort genoeg. Lopen op besneeuwde paden is zacht, waardoor uw hond niet de pedicure krijgt die hij/zij anders krijgt door op hard beton te lopen.

Plezier en beweging binnenshuis

Wanneer het te koud is om langer buiten te zijn dan voor een snel plasje, dan is de tijd aangebroken om binnen een knus knuffelland te creëren. Om verveling tegen te gaan, is het handig om voldoende hondenspeelgoed op voorraad te hebben om uw hond fysiek en mentaal actief te houden. Dit kan een goed moment zijn om uw hond nieuwe spelletjes zoals ‘verstoppertje te leren, zodat uw huisdier wat energie kwijt kan en tegelijkertijd wat tijd samen met u doorbrengt.

Na een intensief potje touwtje trekken, zal uw hond het fijn vinden om een knus plekje te hebben om lekker in weg te kruipen. Zelfs als u de verwarming aan heeft staan, kan de vloer nog steeds te koel zijn voor een hond om op te liggen. Een mand op pootjes zorgt ervoor dat er meer warme lucht onder de mand kan stromen. De Topology hondenmand van Omlet heeft toppers en matrashoezen die in de wasmachine kunnen worden gewassen.

Trekt uw hond zich graag eens terug van de drukte in huis? Dan biedt een knusse bench zoals Fido Nook van Omlet de oplossing. Maak deze droomslaapplek helemaal af met een superzacht deken van kunstschapenvacht.

Verzorging tijdens de koudere maanden

Wat betreft extreme kou en het gevaar ervan voor honden, verschillen honden en mensen niet echt van elkaar. Misschien heeft u zelf al eens meegemaakt dat lichte pijn in een gewricht in de winter plotseling erger wordt. Dit komt doordat bij lagere temperaturen de druk in uw gewrichten verhoogt, waardoor pijnreceptoren gevoeliger worden en ongemak toeneemt.

Hetzelfde geldt voor honden met medische aandoeningen zoals gewrichtspijn of artritis. Het koudere winterweer zorgt voor een minder goede bloedsomloop en verhoogt de stijfheid in gespannen spieren en gewrichten.

Wat kunt u doen om het uw hond comfortabeler te maken in de winter? Het is altijd het beste om uw dierenarts te raadplegen om meer te weten te komen over de specifieke medische behoeften van uw hond. Het is echter altijd gezond om gewichtstoename te vermijden, ervoor te zorgen dat uw hond het warm genoeg heeft en uw hond een comfortabele hondenmand te geven.

Voor honden die last hebben van gewrichtspijn, is het ook noodzaak om voldoende te blijven bewegen. Wandel met uw hond op paden zonder ijs en sneeuw omdat dit het lopen kan bemoeilijken.

De winter is weer aangebroken. Door bepaalde maatregelen te nemen, kan de winter voor uw hond een aangename tijd zijn. Dus haal de hondendekens uit de kast, warm de chocolademelk op en geniet van het winterlandschap. Met deze 5 tips en heel veel liefde zal uw hond de hele winter veilig en warm blijven.

Hond met sneeuwschoentjes rennend in de sneeuw

This entry was posted in Uncategorised


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *