Omlet blog

Tips voor de vachtverzorging van honden tijdens de winter

Afghaanse windhond met lange haren op Omlet Topology hondenmand

Als de bladeren van de bomen vallen en de temperatuur daalt, is het zover – de winter is begonnen. Tijd om de winterjassen uit de kast te halen en ons warm in te pakken.

Maar hoe zit het met de vacht van uw hond? De vacht van honden verzorgen is niet alleen een activiteit voor de lente en zomer. Het verzorgen van de vacht van uw hond is tijdens de wintermaanden misschien nog wel belangrijker voor hun gezondheid en veiligheid. Laten we kijken naar vachtverzorgingstips voor de winter om de manen van uw viervoeter stralend en gezond te houden.

Waarom moet de vacht van een hond ‘s winters worden verzorgd?

De vacht van een hond biedt dubbele bescherming – het houdt honden koel tijdens de zomermaanden en warm tijdens de wintermaanden. Maar heeft de vacht van een hond ook in de winter verzorging nodig? Zeker. Dit zijn drie redenen waarom vachtverzorging in de winter essentieel is voor een gezonde vacht en lichaam:

Klitten verwijderen

Als u ooit een hond heeft zien springen in een berg sneeuw, dan weet u hoe snel hun vacht in de knoop kan raken. Een dagelijkse of wekelijkse kambeurt zorgt er niet alleen voor dat de vacht van uw hond vrij blijft van klitten, maar verwijdert ook zout dat irritatie kan veroorzaken.

Laat u niet misleiden door de gedachte dat meer haar uw hond in de winter warmer houdt. Een goede winterhygiëne voor uw hond betekent regelmatig borstelen, om losse haren te verwijderen. De vacht van een hond doet waar het van nature voor dient: het warm houden van uw hond.

Poten beschermen

Als er veel sneeuw valt worden sneeuwschuivers ingezet om de wegen vrij te maken van sneeuw en ijs. Dit betekent ook dat er veel zout wordt gestrooid en dit is niet huisdiervriendelijk. De poten van uw hond afvegen na een wandeling in de sneeuw is daarom belangrijk, om ervoor te zorgen dat uw hond geen zout binnenkrijgt als hij na thuiskomst zijn poten wast.

En vergeet ook niet de nagels van uw hond in de winter vaker te knippen. Winterwandelingen op een zachte ondergrond van sneeuw en modder laten de nagels van uw hond niet slijten, zoals beton dat tijdens de warmere maanden doet.

De huid hydrateren

Een van de eerste dingen die u waarschijnlijk doet als het kouder wordt, is de verwarming aanzetten. Deze kunstmatige warmte zorgt ervoor dat onze huid droger wordt in de winter. En niet alleen onze huid, ook die van uw hond. De vacht van een hond is zo gezond als de huid eronder, en een gehydrateerde huid in de winter is daarom ook voor honden essentieel.

Als uw hond tijdens de warmere maanden één keer per maand een bad krijgt, dan is voor sommige hondenrassen aanbevolen dit in de winter twee keer per maand te doen. Zorg ervoor dat u comfortabel warm water en een hydraterende hondenshampoo of conditioner gebruikt, om de huid te verzorgen en beschermen tegen uitdroging.

Tips voor een schone hond in de winter

Het is niet te vermijden: wandelingen in de sneeuw en modderige plassen leiden tot een vieze hond. Om te voorkomen dat uw hond dit mee naar binnen neemt, zijn dit enkele tips om uw hond deze winter schoon te houden:

  • Leg een handdoek bij de voordeur om modderpoten af te drogen.
  • Koop sneeuwschoenen voor uw hond om zijn poten en de vloer te beschermen.
  • Was de hondenmand regelmatig. Voor Omlets Topology hondenmand kunt u extra toppers kopen. Zo kunt u uw hond de hele winter laten genieten van frisse, schone lakens. Bonus – de toppers kunnen in de wasmachine worden gewassen.

Tips voor de verzorging van honden met een lange vacht

Aan verzorgers van honden met een lange vacht. Die extra vacht zorgt inderdaad voor meer warmte, maar is ook een magneet voor klitten als het nat is.

Er bestaat soms het idee dat langharige honden bij kou niet gekamd hoeven te worden omdat extra haar ze warmer houdt. Dit is echter een misvatting. We hebben hiervoor een aantal tips:

  • De “sneeuwregel”. Het wassen en kammen van een langharige hond moet in de winter consequent gebeuren. Het beste is om de “sneeuwregel” te volgen: als uw hond tijdens het buitenspelen in aanraking komt met veel sneeuw, zal er snel een warm bad met shampoo moeten volgen.
  • Een winterjas. Als de temperatuur ‘s winters regelmatig tot onder het vriespunt daalt, kunt u uw hond een hondenjas geven. Ook al hebben honden soms een dikke vacht, wat extra bescherming tijdens het wandelen en buitenspelen kan geen kwaad.
  • Een warm hondendeken. Wie houdt er niet van een warm knuffeldeken als het koud is? Geef uw huisdier een zacht, warm deken voor in zijn hondenmand, voor wat extra warmte.

Tips voor de verzorging van honden met een korte vacht

Honden met een korte vacht voelen de kou sneller dan hun langharige soortgenoten en vraagt om de nodige voorbereiding. Dit zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat uw kortharige hond deze winter warm en gezond blijft.

  • Veel laagjes. Uw kortharige hond heeft in de winter echt behoefte aan een hondentrui of -jas. De beste manier om de vacht van uw hond gezond te houden als het koud is, is door deze extra te beschermen.
  • Bescherm de poten. De meeste kortharige honden komen van oorsprong niet uit koudere klimaten. Ze hebben dan ook niet de natuurlijke bescherming om de winter te doorstaan. Om hun poten warm en droog te houden tijdens wandelingen, kunt u hondenschoenen voor ze kopen.
  • Binnen spelen. Als de winter lang aanhoudt, moet u een manier vinden om uw kortharige hond toch te laten spelen zonder dat hij het te koud krijgt. Sla veel hondenspeelgoed in en verander uw woonkamer in een winterspeelplaats voor uw hond.

Wanneer verliezen honden hun wintervacht?

Rond dezelfde tijd dat wij onze winterjassen weer opbergen, beginnen onze honden hun wintervacht te verliezen. De lente kan zo’n beetje worden voorspeld aan de hoeveelheid haar op de vloer. De term ‘lenteschoonmaak’ kan wel eens zijn bedacht door een hondenbezitter die maar al te goed weet hoeveel haren een hond kan verliezen als de winter tot een einde komt.

Maar laat dit verharingsproces u er niet van weerhouden een vachtverzorgingsroutines te volgen. Dagelijks of wekelijks kammen, afhankelijk van het hondenras, is in deze tijd van het jaar essentieel om de vacht van uw hond gezond te houden.

De vachtverzorging van honden tijdens de winter is niet moeilijk maar vraagt om wat voorbereiding. Dus koop nog voordat u de verwarming aanzet voldoende hondenborstels, hondenshampoo en hondendekens. Oh, en vocht en modder tot een minimum beperken met een makkelijk te reinigen hondenmand, is ook geen overbodige luxe.

Vachtverzorging van golden retriever in bad

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *