Omlet blog

Dierendagen om te vieren in 2023

Bij ‘feestdagen’ denken de meeste mensen waarschijnlijk aan Kerstmis en Nieuwjaar. Deze dagen zijn net geweest, maar een nieuw jaar betekent dat er weer allerlei feestdagen zijn om te vieren – waarvan vele ter ere van onze huisdieren. Wij hebben een aantal feestdagen op een rijtje gezet – waarvan een groot aantal overgewaaid uit de VS – die u in 2023 samen met uw harige en gevederde vrienden kunt vieren.

Honden met feesthoedjes hebben iets te vieren

Januari

Januari is de start van een nieuw jaar. Een nieuw begin en goede voornemens staan te wachten als je de kalender omslaat naar het nieuwe jaar . Maar wist u dat januari ook de ‘Adopteer een vogel-maand’ is? Dit zijn nog enkele andere dierendagen in januari:

Adopt a Rescued Bird Month (Adopteer een vogel-maand)

Vogels worden wel eens over het hoofd gezien, maar zijn enorm leuke huisdieren. Van parkieten tot papegaaien, er is een vogel voor elk gezin. Opvangcentra en asielen zijn plaatsen waar vogels wachten op een nieuw thuis.

2 januari: Happy Mew Year voor katten

Omdat katten natuurlijk net zo belangrijk zijn als mensen, hebben ze hun eigen ‘Mew Year’s Day’. Deze dag is – grotendeels voor de grap – in het leven geroepen door een kattenwebsite, maar is er ook om niet-kattenbezitters te laten weten hoe leuk het is om een kat als huisdier te hebben.

24th: Change a Pet’s Life Day (Verander het leven van een huisdier-dag)

Van het adopteren van een dier uit het asiel, het tijdelijk in huis nemen van een dier in nood, tot het doneren aan een goed doel voor huisdieren. Deze dag is gewijd aan het verbeteren van het leven van huisdieren, overal ter wereld.

29th: Seeing-Eye Guide Dog Anniversary 

Deze dag is ter ere van de eerste school voor geleidehonden voor slechtzienden. ‘The Seeing-Eye’ hondenschool werd opgericht in de VS op 29 januari 1929. Het was de eerste school in zijn soort. Tot op de dag van vandaag is ‘The Seeing-Eye’ nog steeds een van de meest succesvolle scholen voor geleidehonden ter wereld. 

Februari

Februari is niet alleen de maand van Valentijnsdag. Dit is ook de maand waarin allerlei huisdierdagen te vieren zijn. Dit zijn een aantal:

Adopt a Rescued Rabbit Month (Adopteer een konijn-maand)

Konijnen komen in asielen terecht, net als katten en honden. Februari wil het bewustzijn over de verzorging van konijnen vergroten en gezinnen helpen konijnen te vinden die wachten op een nieuw thuis.

Responsible Pet Owners Month (Maand van de verantwoordelijke huisdiereigenaar)

De verzorging van een dier dat volledig afhankelijk is van zijn mens, is een grote verantwoordelijkheid. Van de dagelijkse verzorging, een bezoek aan de dierenarts, tot het zorgen voor een veilig onderkomen. Deze maand is in het leven geroepen om het bewustzijn over de verantwoordelijkheid die komt kijken bij het hebben van een huisdier, te vergroten.

Maand voor castratie/sterilisatie

Bij het hebben van een huisdier, komt ook de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste nestjes komen. Deze maand heeft als doel om eigenaren van gezelschapsdieren aan te moedigen hun honden en katten te laten steriliseren vóór de zomer en de lente, wanneer de asielen een enorme toename van de dierenopname hebben.

20th: Love Your Pet Day (Houd van je huisdier-dag)

Deze feestdag kan op zoveel manieren worden gevierd. Een speciale beloning, extra knuffels, een uitje of een nieuw speeltje – het doel is uw huisdier te laten weten hoeveel u van hem of haar houdt. 

23rd: International Dog Biscuit Appreciation Day (Internationale dag ter waardering van hondenkoekjes)

Elke hond waardeert een hondenkoekje. Deze dag is het perfecte excuus om uw hond eens extra te verwennen. Breng een bezoekje aan de plaatselijke dierenwinkel en laat uw hond zelf zijn beloning uitkiezen. 

25th: World Spay Day (Wereldcastratiedag)

Wist u dat sterilisatie ervoor kan zorgen dat uw huisdier jaren langer leeft en dat het voordelen kan hebben voor zijn/haar gezondheid? De meeste zoogdieren kunnen worden gesteriliseerd, wat betekent dat uw hond, kat, konijn, cavia of ander klein huisdier er voordeel bij kan hebben.

Maart

Ook in maart zijn er allerlei dagen om samen met uw huisdieren te vieren of om bij stil te staan. Om er een aantal te noemen:

Adopt a Rescued Guinea Pig Month (Adopteer een cavia-maand)

Cavia’s worden net als honden, katten en konijnen afgestaan aan dierenasielen. De meeste cavia’s gedijen het beste in het gezelschap van soortgenootjes. Een cavia alleen heeft dus dringend behoefte aan een vriendje. Als u erover nadenkt om een cavia (of twee) te adopteren, is maart de uitgelezen maand.

Maand van de Vergiftigingspreventie

Giftige stoffen voor dieren bevinden zich niet alleen in keukenkastjes, maar ook in de natuur, etensresten en meer. De maand maart staat in het teken van het vergroten van het bewustzijn van deze gevaren voor huisdieren en om uw huis en tuin veiliger te maken voor dieren.

3 maart: If Pets Had Thumbs Day (als huisdieren duimen zouden hebben-dag)

Jawel, deze dag bestaat echt. Het is ontstaan in de Verenigde Staten en daagt ons uit ons in te beelden hoe het leven van een hond eruit zou zien als hij/zij duimen zou hebben. Wat zou uw huisdier doen als hij/zij duimen zou hebben?

28th: Respect Your Cat Day (Respecteer je kat-dag)

Katten vragen (en verdienen) elke dag respect, maar deze dag is speciaal hiervoor gereserveerd. 

30th: Take a Walk in the Park Day (Wandelen in het park-dag)

Wat is een betere manier om de lente te beginnen dan met een wandeling in het park? Neem je hond mee voor een ontspannen wandeling en geniet van het nieuwe seizoen.

April

Regen in april zorgt voor groen in mei. Maar welke dagen brengt april om samen met je huisdier te vieren? In april zijn er een aantal interessante dagen, zoals:

1-7 april: International Pooper Scooper Week (internationale week van de pooper-scooper)

Wist je dat de pooper-scooper ruim dertig jaar geleden is uitgevonden? Uitvinder Robert Veech bedacht het schepje toen hij werd geconfronteerd met een boze wandelaar die met zijn schoen zwaaide nadat hij buiten in een hondendrol was gestapt. Wij vinden deze gadgets misschien vanzelfsprekend, maar neem deze week de tijd om de uitvinding – die uw tuin en rug spaart – te waarderen.

26 april: Internationale Dag van de Geleidehond

Deze dag is een perfect moment om stil te staan bij geleidehonden en hun belang voor visueel gehandicapten. Overweeg een donatie aan een plaatselijke geleidehondenschool of -trainer, of gebruik deze dag om meer te leren over geleidehonden en het belangrijke werk dat ze doen.

29 april: Internationale Dag van de Dierenarts

Dierenartsen zijn echte dierenfluisteraars. Hun patiënten komen in alle vormen, maten en soorten, en ze kunnen niet met woorden zeggen wat er scheelt. Sommige dierenartsen studeren net zo lang als artsen voor mensen. Zij wijden hun leven aan het welzijn van dieren en staan klaar voor hun verzorgers. Overweeg iets speciaals te doen voor uw dierenarts – een bedankkaart, een bloemetje, of een zelfgemaakt bedankje om uw waardering te tonen.

30 april: Adopteer een dier uit het asiel-dag

Het adopteren van een dier uit het asiel is een bijzonder lonende ervaringen. In asielen zitten honden, katten, kleine dieren en soms zelfs boerderijdieren te wachten op een liefdevol thuis. Bezoek een asiel bij u in de buurt, waar misschien een nieuw gezinslid op u wacht.

Mei

Mei heeft een aantal mooie dierendagen. Het algemene thema van deze maand is vriendelijkheid voor dieren, met evenementen als:

Responsible Animal Guardian Month (Maand van de verantwoordelijke huisdierverzorger)

Huisdiereigenaren zijn verantwoordelijkheid voor hun dieren. Ze moeten ervoor zorgen dat aan hun behoeften wordt voldaan en dat ze gezond en gelukkig zijn. Dieren spreken misschien niet dezelfde taal als mensen, maar een verantwoordelijke dierenverzorger weet wat hun huisdier nodig heeft als er iets scheelt. Mei is een goed moment om onszelf en anderen eraan te herinneren wat een eer het is om voor dieren te mogen zorgen.

3-9 mei: Be Kind to Animals Week (Wees lief voor dieren-week)

Lief zijn voor dieren kan met zoiets simpels als het bijvullen van het vogelhuisje in de tuin of het doen van een donatie aan een dierenasiel. Deel manieren om liefde te tonen aan huisdieren en dieren in de tuin met anderen, om stil te staan bij de bijzondere band tussen mens en dier. 

30 mei: International Hug Your Cat Day (Internationale knuffel je kat-dag)

Dit is waarschijnlijk wat katteneigenaren al dagelijks doen, maar voor het geval u een excuus nodig heeft om uw kat eens extra te knuffelen: de 30e dag van deze maand staat in het teken van deze activiteit.

Kat op Omlet kattenplank met een glas kattenmelk

Juni

De zomer staat voor de deur, wat juni een heerlijke maand maakt. En er zijn ook nog eens dagen die in het teken staan van dieren:

Adopt a Cat Month (Adopteer een kat-maand)

Had u op 30 mei geen eigen kat om te knuffelen, dan is het misschien een idee om een kat uit het asiel te adopteren. Katten zijn geweldige huisdieren, ze zijn slim, eigenzinnig en hebben allemaal een uniek karakter. Honderden katten zijn op zoek naar een nieuw thuis – zou dat bij u kunnen zijn?

9 juni: World Pet Memorial Day (Wereld Dieren Herdenkingsdag)

Dit is een dag om stil te staan bij huisdieren in de eeuwige jachtvelden. Deel verhalen en herinneringen om de herinnering aan een geliefd huisdier in leven te houden.

22-28 juni: Neem je hond mee naar het werk-dag

Hoewel het misschien niet overal mogelijk is, kan het meenemen van je huisdier naar het werk een leuke manier zijn om de boel op stelten te zetten! Vraag je werkgever wel eerst om toestemming.

21 juni: Dog Party Day (Dag van het hondenfeestje)

Een excuus nodig om een feestje te geven voor je hond? Organiseer een leuk zomerfeest met beloningen en activiteiten voor honden en geeft je hond een sensationeel begin van de zomer.

Juli

De zomer is begonnen. Bij het maken van plannen voor deze maand, zijn dit een aantal dagen om bij stil te staan. 

Dog House Repair Month (Repareer het hondenhok-maand)

Omdat het in juli warmer is, is deze maand een goed moment om het buitenverblijf van uw hond te controleren en indien nodig op te knappen. 

16 juli: Guinea Pig Appreciation Day (Waardeer je cavia’s-dag)

Geef je cavia’s vandaag wat extra liefde. Serveer ze hun favoriete snack in een Caddi snackhouder, geef ze een extra knuffel of verras ze met een nieuw speeltje.

Augustus

De dagen om met je hond veel tijd buiten door te brengen, zijn in volle gang. Dit zijn een aantal dagen om deze warme maand bij stil te staan.

Clear the Shelters Month (Maak plaats in het dierenasiel-maand)

Een overvol dierenasiel is geen plek om af te koelen – geef deze maand een asieldier een nieuw thuis. Deze bewustwordingsmaand heeft als doel een thuis te vinden voor zoveel mogelijk asieldieren.

1 augustus: “DOGust” – Universele verjaardag van asielhonden

Over asielen gesproken, 1 augustus is de universele verjaardag voor alle asielhonden met een onbekende geboortedatum.

8 augustus: Internationale Kattendag

Op deze dag vieren kattenliefhebbers van over de hele wereld hun liefde voor katten.

10 augustus: Spoil Your Dog Day (Verwen je hond-dag)

Koop een speeltje, laat je hond genieten van een extra hondenkoekje. Maar het belangrijkste: maak samen plezier. 

17 augustus: International Homeless Animals Day (Internationale dag voor straatdieren)

Bedoeld ter bewustwording van het grote aantal dakloze huisdieren over de hele wereld.

26 augustus: Internationale Hondendag

Hondenbezitters vieren deze dag waarschijnlijk elke dag van het jaar, maar vandaag is het moment om mensen om je heen te vertellen hoe leuk het is om een hond te hebben. 

September

De herfst staat alweer voor de deur. Sta stil bij deze dag tijdens de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen:

Animal Pain Awareness Month (Maand ter pijnbestrijding bij dieren)

De meeste dieren zijn heel goed in het verbergen van pijn. Als baasjes is het uw taak vast te stellen wanneer uw huisdier pijn heeft. Vraag uw dierenarts informatie om pijn te leren herkennen bij uw huisdier.

19 september: Responsible Dog Ownership Day (Dag van de verantwoordelijke hondeneigenaar)

Deze dag is bedoeld om mensen die erover nadenken een hond te nemen, voor te lichten over de verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken.

28 september: World Rabies Day (Wereld Rabiës-dag)

Er wordt wereldwijd stilgestaan bij deze dag, om meer bewustzijn te creëren voor deze vreselijke, maar te voorkomen ziekte. Dankzij vaccins is hondsdolheid nu zeer zeldzaam bij huisdieren zoals katten en honden. Is de vaccinatie van uw huisdier up-to-date?

Oktober

Halloween steelt in oktober waarschijnlijk de show, maar vergeet ook deze dagen niet:

Adopt a Dog Month (Adopteer een hond-maand)

Overweegt u een hond te nemen? Adoptie is een bijzondere ervaring – zowel voor u als voor uw hond. Bezoek een asiel bij in de buurt, of neem contact op met organisatie om te zien of zij uw perfecte match hebben.

4 oktober: Werelddierendag

Vandaag is de dag om alle dieren, overal ter wereld, te vieren.

19-23 oktober: Week van de dierenartsassistent

Net als dierenartsen werken ook dierenartsassistenten hard. Het vasthouden en knuffelen van schattige dieren is slechts een deel van hun werk. Laat dierenartsassistenten deze week weten dat u hun werk waardeert met een bedankbriefje of door ze persoonlijk te vertellen hoezeer u hun werk waardeert.

November

November is een relatief rustige maand wat betreft dierendagen. Dit zijn deze maand de dagen om als dierenliefhebber bij stil te staan:

Adopt a Senior Pet Month (Adopteer een ouder dier-maand)

Senior huisdieren worden vaak over het hoofd gezien, maar hebben veel liefde en ervaring te geven. De keuze om een ouder huisdier te adopteren kan uitdagingen met zich meebrengen, maar de beloning zal groot zijn.

8 november: International Human-Animal Bond Day (Dag van de band tussen mens en dier)

De band tussen mens en dier is heel bijzonder om te mogen ervaren. We spreken niet dezelfde taal, eten niet hetzelfde voedsel en genieten niet van dezelfde dingen. Toch weten dieren deze verschillen te overbruggen met hun intellect en verlangen om ons te begrijpen. Dat is toch heel bijzonder.

December

Het is zeker mogelijk om Kerstmis samen met huisdieren te vieren. Dit zijn nog een aantal dagen om samen met uw dieren te vieren:

5 december: International Volunteer Day (Internationale Dag van de Vrijwilliger)

Heeft u ooit gedacht aan vrijwilligerswerk in een dierenasiel? Of misschien bij een dierenevenement? Dit is de dag om de daad bij het woord te voegen.

9 december: International Day of Veterinary Medicine (Internationale dag van de diergeneeskunde)

Diergeneeskunde helpt zowel dieren als mensen. Wist u dat binnen de diergeneeskunde ook zoönotische ziekten worden bestudeerd? (ziekten die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen). Door dieren gezond te houden, draagt de diergeneeskunde dus ook bij aan de volksgezondheid. 

Cavia's met kerstmutsjes genietend van een kerstsnack

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *