Omlet blog

Katten en koud weer

Siberische kat loopt buiten in de sneeuw

Katten kunnen zich goed aanpassen. Een bewijs hiervan is dat ze zijn gedomesticeerd. Maar kunnen katten zich ook aanpassen aan koud weer? Hoewel hun vacht vrij goed isoleert, voelen katten sneller dan wij mensen de gevolgen van kou. Dus hoe zorgt u ervoor dat uw kat het warm genoeg heeft in de winter? We hebben informatie en producten op een rijtje gezet om uw kat deze winter behaaglijk warm te houden.

Kunnen katten overleven in de kou?

Hoe weerbaar katten ook zijn, de meeste katachtigen zijn gevoelig voor de gevaren van koud weer bij langdurige blootstelling aan temperaturen onder de 10°C. Als katten te lang in de kou blijven, lopen ze het risico op onderkoeling of bevriezing.

Katten met een dikke, dichte vacht kunnen de kou beter verdragen dan hun kortharige soortgenoten. Voor geen enkele huiskat is het echter goed om lang buiten te zijn als het koud is.

Maar dit betekent niet dat u uw kat de hele winter binnen moet houden – zeker niet als hij gewend is de rest van het jaar naar buiten te kunnen. Uw kat kan ook in de winter genieten van vrijheid en avontuur als het buiten koud is. Met afgesloten speelruimtes, compleet met zachte knusse hangmatten en holletjes, zal de winter misschien wel het favoriete seizoen van uw kat worden.

Krijgen katten het snel koud?

Als je ‘s winters buiten rondloopt met alleen een lichte trui aan, zou je het dan koud hebben? Vast. En hetzelfde geldt voor de meeste katten met een lichte tot gemiddelde vacht. Maar hoe weet u of uw kat het te koud heeft? Dit zijn enkele aanwijzingen waarop u kunt letten om ervoor te zorgen dat uw kat het in winter niet te koud krijgt:

  • Gehurkte houding. Een eerste manier om te zien of uw kat het te koud heeft, is door te kijken naar hoe uw huisdier zit. Als uw kat zijn pootjes onder zijn lichaam vouwt in plaats van voor zich, dat is dit waarschijnlijk een eerste teken dat uw kat het koud heeft.
  • Lage en langzame bewegingen. Katten zijn nieuwsgierig, maar ook erg slim. Als ze het te koud beginnen te krijgen, gaan katten van nature langzamer bewegen of blijven ze zelfs op dezelfde plek zitten om energie te besparen. Dit is een teken dat uw kat het te koud begint te krijgen.
  • Moeizame ademhaling. In tegenstelling tot honden, hijgen katten niet. Dus als uw kat onregelmatig of oppervlakkig ademt, kan dit maar één ding betekenen: uw kat heeft het te warm of te koud. In de winter is dit het laatste.

Het is van belang om te weten hoe uw kat zich normaal gezien gedraagt. Als u een van bovenstaande gedragingen ziet wanneer uw kat in de winter buiten is, betekent dit dat het tijd is om naar binnen te gaan.

Kunnen katten ‘s winters buiten leven?

Hoewel er heel wat zwerfkatten zijn die elk jaar de winter doorkomen, zoeken ook deze buitenkatten warmte en beschutting. Of het nu een door de kat gemaakt holletje van bladeren in een struik is of een knus indoor kattenhuis, zowel straatkatten als huiskatten zoeken manieren om zichzelf warm te houden.

Als u weet dat er bij u in de buurt straatkatten zijn en er lage temperaturen worden verwacht, dan kunt u een DIY-schuilplaats maken om ze een beetje te helpen. Zelfs een stevige doos of wat oude dekens kunnen al helpen om de winter wat aangenamer voor ze te maken.

Hoe Omlet uw kat ‘s winters warm houdt

Zit uw kat ‘s winters voornamelijk binnen, maar gaat hij in de zomer graag naar buiten? Er zijn verschillende manieren waarop uw kat ook in de winter kan genieten van de buitenlucht. Dit zijn enkele tips en Omlet-producten om uw kat deze winter warm te houden:

  • Knusse plekjes. Een van de beste manieren om katten te beschermen tegen de kou, is door ze een warme plek te geven om rustig in weg te kruipen. Het Maya Indoor kattenhuis van Omlet geeft katten een eigen, afgelegen plek waar uw huisdier bij alle weersomstandigheden van kan genieten. Maak deze plek nog luxer met een kattenmand van imitatiebont, voorzien van een zacht en pluche kattendeken.
  • Veilig buitenspelen. Kou betekent niet dat uw kat niet meer buiten kan spelen. Koop voor uw huisdier een kattenren van Omlet, zodat hij het hele jaar door kan genieten van een veilige kattenspeeltuin. Geen achtertuin? Geen probleem. Voor bewoners van appartementen is er de balkon-kattenren van Omlet, zodat uw kat niets van het buitenleven hoeft te missen. Door een rendekzeil toe te voegen, zorgt u voor extra bescherming.
  • Ideeën voor binnen. Als de temperatuur deze winter weer tot onder het vriespunt daalt, zorg er dan voor dat uw kat binnen zijn energie kwijt kan met een Freestyle Indoor klimboom van Omlet. Deze innovatieve en volledig aanpasbare kattentoren kan worden samengesteld op basis van de behoeften van uw kat. Van treden tot krabplaatsen, van hangmatten tot holletjes – uw kat zal het hele jaar door genieten van deze avontuurlijke speeltuin.

We hebben dit jaar al een aantal flink koude dagen gehad en wie weet volgen er meer. Met de juiste producten weet u zeker dat zowel u als uw kat zullen genieten van alles wat dit koudere seizoen te bieden heeft. Bij twijfel kunt u uw kat gewoon nog wat extra knuffelen om jullie beiden te verwarmen.

Kat op superzacht Omlet kattendeken in de kleur kerststerrood en crème

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *