Omlet blog

Met pensioen en kippen houden

Kippen in een tuin met een Omlet Eglu kippenhok met ren

Waarom kippen gaan houden als je met pensioen bent

Hoewel het pensioen ongetwijfeld een ontspannen en welverdiende tijd is om het rustiger aan te doen, kan het ook leiden tot gevoelens van eenzaamheid. Daarom beginnen veel mensen, zoals Mary, aan een nieuwe hobby of nemen ze een huisdier. Kippen zijn uitstekende dieren voor gepensioneerden omdat ze leuk gezelschap zijn, weinig onderhoud vergen en bovendien elke dag voor een heerlijk ontbijt zorgen.

We spraken onlangs met Mary, die tijdens haar pensioen kippen is gaan houden door in september drie ex-legkippen via een plaatselijke British Hen Welfare Trust te adopteren. Toen haar werd gevraagd of ze haar ervaring wilde delen, kon ze niet wachten om ons alles te vertellen over haar kippen en haar ervaringen.

Benodigdheden om kippen te gaan houden

Met de juiste uitrusting is het eenvoudig om kippen te gaan houden. Een onderhoudsarm en gemakkelijk schoon te maken kippenhok, zoals een Eglu Cube, geeft u meer tijd om van uw nieuwe tuingenoten te genieten. Dit verhoogde kippenhok heeft de ideale hoogte om eieren te verzamelen en de mestlade uit het hok te halen om in de compostbak te legen. De Eglu Cube is groot genoeg voor drie tot zes (middel)grote kippen. Kiest u voor goede leggers of ex-legkippen, dan geeft dit u twee tot vier verse eieren per dag. U kunt de geïntegreerde ren naar wens en op elk moment uitbreiden om uw vogels meer ruimte te geven om veilig rond te scharrelen, of aansluiten op een grotere kippenren zodat u gemakkelijk tijd kunt doorbrengen met uw gevederde vrienden.

Voeg een Automatische kippenhokdeur toe om het houden van kippen nog makkelijker te maken. De Autodoor laat uw kippen bij zonsopgang naar buiten en sluit ze bij zonsondergang weer in hun hok. Zo hoeft u uw routine niet aan te passen en hoeft u zich geen zorgen hoeft te maken over uw kippen.

What’s it like keeping chickens in retirement?

Toen wij met Mary spraken, was de Britse regelgeving met betrekking tot de vogelgriep nog maar een dagen van kracht. Voor een uitgebreide gids over de huidige richtlijnen, zie ‘Alles wat u moet weten over vogelgriep‘.

“Ik heb ze nu ongeveer acht weken. Het is allemaal nieuw voor mij! Het is de eerste keer dat ik kippen heb en ik heb nooit eerder kippen verzorgd. Ik denk dat het nuttig was om het boek What The Cluck te hebben, dat was geweldig en handig om te gebruiken als naslagwerk. Het was erg leuk en leerzaam.

Toen ik ze net had, legden ze allemaal een ei de dag nadat ik ze had gekregen, maar daarna legde een van hen helemaal niet meer en ze zag er nogal zielig uit vergeleken met de andere kippen – ze at en dronk ook niet zoveel en stond daar maar. Ik heb de BHWT gebeld en die waren erg behulpzaam en ik heb haar naar de dierenarts gebracht. De vogelspecialist kon niet echt iets vinden, maar ze was flink in de rui en had gewoon wat tijd en goede voeding nodig. Gelukkig gaat het sindsdien beter met haar!

Sinds er beperkingen zijn door de vogelgriep heb ik ze binnen gehouden, wat jammer is want ze genoten zo van het rondscharrelen! Het voelt echt droef. Er liggen momenteel overal bladeren en de kippen staan er zo mooi bij.”

Hoe was het om je Omlet kippenhok met ren op te zetten?

“Die taak heb ik aan mijn man overgelaten, maar de handleidingen van Omlet zijn zeer uitgebreid! Ik vind de nestkast erg goed en het is heel fijn om de automatische deur te hebben zodat ze ‘s morgens vroeg naar buiten kunnen en ‘s nachts veilig in hun hok zitten. Het is ook geweldig om het [hok] te kunnen verplaatsen.”

“Grappig genoeg, geeft het echt motivatie om ‘s ochtends op te staan. Ze zijn een reden om vroeg op te staan.”

Heb je al veel gekookt met de eieren?

“Nou, ja – en behoorlijk! In de twee maanden dat ik ze heb, heb ik gemerkt dat de dooier echt veel dieper geel/oranje is geworden. Het is leuk om eieren aan familie en vrienden te geven, iedereen zegt hoe lekker ze zijn.”

Is er iets waar je je zorgen over maakte toen je besloot kippen te gaan houden?

“Een ding waar ik me zorgen over heb gemaakt, is dat ik twee katten heb – allebei jagers. Ik was een beetje bezorgd over hoe ze zich zouden gedragen, maar ze geven ze echt de ruimte. Ze kijken gewoon naar ze en gaan dan naar het einde van de tuin.”

Denk je dat het pensioen een goed moment is om kippen te gaan houden?

“Oh, jazeker, omdat je veel meer thuis bent. Ik hou van buiten zijn en tuinieren, en dit is zeker een extra stimulans om buiten te zijn, tijd met ze te spenderen en naar ze te kijken. Ze komen allemaal kijken wat je aan het doen bent en als je iets omdraait, zoeken ze meteen of er iets lekkers te vinden is.”

“Ze zijn fascinerend en vermakelijk en vreselijke tijdverspillers!

Voor Mary hebben haar kippen nieuwe vreugde in haar tuin gebracht, nog een reden om buiten te zijn, en verse eieren voor haar bakkunsten. Terwijl ze haar kippenavontuur voortzet, zullen we over een paar maanden weer eens met haar bijpraten. Dus stay tuned voor het volgende deel van Mary’s avontuur als gepensioneerde kippenhouder.

Met pensioen en kippen houden - collage van kippenhouder en een recept met verse eieren

Mary’s Omlet setup was gifted by Omlet.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *