Omlet blog

Voordelen van een verplaatsbaar kippenhok

Omlet Eglu Go UP met zwaar dekzeil

Benieuwd naar de voordelen van een verplaatsbaar kippenhok? Dit klinkt iedereen die kippen houdt of van plan is dit te gaan doen waarschijnlijk goed in de oren. Maar wat houdt het precies in?

Een verplaatsbaar kippenhok is interessant voor uw tuin en voor uw kippen. Het maakt het mogelijk  uw kippen snel en veilig naar een andere plek in de tuin te brengen, wat om verschillende redenen goed van pas kan komen.

Bij Omlet vindt u eenvoudig te monteren verplaatsbare kippenhokken, ideaal voor het houden van kippen in de achtertuin. Spreekt het idee van een verplaatsbaar kippenhok u aan? Laten we eens kijken naar wat de voordelen zijn van dergelijke kippenhokken.

Wat is een verplaatsbaar kippenhok?

Verplaatsbare kippenhokken zijn hokken zonder fundering, met of zonder wielen. Het idee ontstond toen boeren in de Verenigde Staten vleeskippen in de wei wilden houden, zonder last te hebben van de risico’s die vrije uitloop met zich kunnen meebrengen. Het resultaat was een ‘chicken tractor’, zo genoemd omdat de dieren die er gebruik van maken de grond omwoelen als een soort tractor. De ‘tractors’ bestaan voor verschillende soorten boerderijdieren, zoals konijnen, pluimvee en varkens. Het effect was tweeledig: dieren die in de wei staan produceren vlees van hogere kwaliteit dan dieren die in een schuur of hok worden gehouden. Daarnaast wordt dichte begroeiing als het ware gemaaid door de dieren in de tractor.

Dit concept heeft ook praktische voordelen voor mensen die hobbykippen houden in hun achtertuin. Vers gras, ander groenvoer en insecten die uw kippen binnenkrijgen als ze foerageren, zijn een belangrijke toevoeging aan hun dieet. Sommige van deze voedingsstoffen komen terecht in de eieren, waardoor ze gezonder zijn voor u.

Redenen om een verplaatsbaar kippenhok te kiezen

Naast de voordelen voor het dieet van uw kippen, heeft het houden van kippen in een verplaatsbaar kippenhok nog andere voordelen.

  • Door het hok te verplaatsen geeft u uw kippen een nieuwe omgeving wat helpt verveling tegen te gaan.
  • Het hok kan worden verplaatst als er slecht weer op komst is, er een nieuw seizoenen aanbreekt of als u uw tuin wilt herinrichten.
  • U kunt het hok meenemen als u verhuist.

Een verplaatsbaar kippenhok kan voor een toom legkippen dus bijzonder praktisch zijn, afhankelijk van uw routine en ruimte. Een verplaatsbaar kippenhok van Omlet kan aan kippenrennen worden bevestigd om een meer permanente opstelling te creëren, wat deze kippenhokken een zeer flexibele, naar wens samen te stellen optie maakt.

Wat is het beste verplaatsbare hok voor mijn kippen?

Verplaatsbare kippenhokken van Omlet zijn er in verschillende maten en configuraties. Het verplaatsbare Eglu Cube kippenhok heeft een optionele aangebouwde ren, wielen en handgrepen. De Eglu Cube is ons grootste kippenhok, en is de beste keuze als u een toom heeft van vier kippen of meer. Ondanks zijn formaat kan de Eglu Cube eenvoudig door slechts één persoon worden verplaatst. Het verhoogde hok biedt extra scharrelruimte onder het hok en tevens een schaduwrijke plek waar uw kippen verkoeling kunnen zoeken als het warm is.

Het Eglu Go UP kippenhok is een compactere versie van de Eglu Cube. De Go UP is ideaal voor een toom van maximaal vier kippen. De hoogte van het hok maakt het schoonmaken en verzamelen van eieren makkelijker, net als bij de Eglu Cube. Bij het schoonmaken en verplaatsen van dit kleinere kippenhok kunnen kinderen makkelijk helpen.

Het Eglu Go kippenhok is een kippenhok dat op de grond rust en kan worden geconfigureerd met handgrepen en wielen om het om te toveren tot een verplaatsbaar kippenhok. Sommige kippen(rassen) vinden het fijn om laag te slapen, wat de Eglu Go voor deze kippen een ideale keuze maakt.

Hoe vaak moet het hok worden verplaatst

Hoe vaak u uw kippenhok verplaatst, hangt van een aantal dingen af. Kippen eten niet alleen de beestjes in het gras, ze eten ook het gras. U kunt bepalen wanneer het tijd is om uw kippenhok te verplaatsen door naar het gras te kijken. Zodra uw kippen het hebben ‘gemaaid’, is het tijd om te verhuizen. Het is mogelijk kippen het hele grasveld te laten maaien door het hok volgens een patroon te verplaatsen.

Het kan ook handig zijn om uw verplaatsbare kippenhok in de winter op een zonnige plek te zetten en in de zomer naar een schaduwrijke plek te verplaatsen. Bij slecht weer kunt u het kippenhok indien nodig snel verplaatsen naar een beschutte plek of onder bomen vandaan om te voorkomen dat takken op het hok vallen.

Kan het hok worden verplaatst als de kippen erin zitten?

Of uw kippen in hun hok kunnen blijven als het wordt verplaatst, is afhankelijk van hun karakter en uw terrein. Sommige kippen vinden het geen probleem om in het hok te blijven als het wordt verplaatst, andere kippen vinden het misschien spannend. Als uw tuin relatief vlak is, zorg er dan voor dat de opening langs de bodem van de ren die ontstaat als u het hok verrijdt, klein genoeg blijft om te voorkomen dat uw kippen erlangs kunnen ontsnappen. Een kip in paniek zal proberen zich door een kleine ruimtes naar buiten te wurmen.

Kijk hoe uw kippen zich gedragen en win hun vertrouwen door het kippenhok en de ren slechts enkele centimeters per keer te verplaatsen. Na enige oefening is het waarschijnlijk mogelijk uw kippen in hun ren te houden als u het kippenhok verplaatst. Als het terrein niet vlak is of als uw kippen van streek raken, zult u uw kippen tijdens het verplaatsen in een ander kippenhok of ren moeten zetten.

Tips om uw kippen optimaal te laten genieten van hun verplaatsbare kippenhok 

Verplaatsbare kippenhokken en -rennen kunnen net als vaste kippenhokken naar wens worden aangepast. Kippenspeelgoed en accessoires en een kippenschommel zijn ideaal om de ren van uw kippen te verrijken. Voeg deze vermakelijke accessoires toe aan de ren van uw kippenhok en zie uw kippen genieten terwijl ze rondscharrelen en spelen in hun gepersonaliseerde ren.

Vrijheid met Omlet

Omlet streeft ernaar kippen in een veilige omgeving een goed en natuurlijke leven te laten leiden. Onze verplaatsbare kippenhokken hebben dezelfde kenmerken als onze hokken zonder wielen, maar dan met extra gebruiksgemak. De verplaatsbare kippenhokken van Omlet maken het houden van kippen makkelijker en flexibeler dan ooit tevoren. Combineer ons verplaatsbare kippenhok met een afrastering voor kippen om de grenzen van de scharrelruimte voor uw kippen te verleggen. Een aantal extra kippensnacks versterkt de band tussen u en uw kippen.

Kippen buiten hun Omlet Eglu Cube kippenhok met ren

This entry was posted in Kippen


One reply on “Voordelen van een verplaatsbaar kippenhok”

Esther Possemiers schreef:

Mag het hok ook op aarde bodem geplaatst worden of kunnen de poten dan roesten bij natte grond door regen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *