Omlet blog

Zorgen voor kippen

Vrouw verzorgt kippen in Omlet inloopren voor kippen met rendekzeilen

Kippen verzorgen is een lonende ervaring voor alle leeftijden. Hoewel kippen vaak worden geassocieerd met boerderijen en het platteland, worden ze steeds populairder als huisdier in de (stads)tuin. En waarom niet? Allerlei soorten vogels worden als huisdieren gehouden en kippen maken deel uit van de vogelfamilie. Met de hulp van Omlet komt u te weten hoe u uw kippen zo goed mogelijk kunt verzorgen, van hun huisvesting tot het beste voer.

Waarom kippen houden?

Kippen zijn unieke huisdieren die relatief weinig verzorging nodig hebben. Met de juiste zorg kunnen kippen een groot deel van het jaar een gezin van heerlijke eieren voorzien. Goede huisvesting, voer, water en een goede schoonmaakroutine zijn essentieel om ervoor te zorgen dat kippen een gezond leven kunnen leiden. Maar dit is slechts de basis – laten we ons verdiepen in het verzorgen van kippen en alle tools om uw avontuur als kippenhouder tot een succes te maken.

Is het moeilijk om voor kippen te zorgen?

Zolang u uw kippen geeft wat ze nodig hebben, is het verder helemaal aan u. De basisbehoeften van kippen zijn:

Hebben kippen specifieke veterinaire zorg nodig?

kippen hebben geen jaarlijkse vaccinaties nodig zoals veel andere huisdieren. Ontwormen kan op structurele basis worden gedaan, maar kan ook worden bereikt door het geven van kruiden en andere natuurlijke anti-parasitaire maatregelen. Dierenwinkels verkopen meestal ontwormingsmiddelen die aan het voer of drinkwater van uw kippen kunnen worden toegevoegd. U kunt uw dierenarts om advies vragen bij het kiezen van een ontwormingsmiddel .

Het kan handig zijn om nog voordat u uw kippen krijgt een dierenarts te zoeken die ervaring heeft met kippen. Een dierenarts kan u misschien ook helpen kiezen welk kippenras het beste bij u past en bij het vinden van de goede kweker.

Zijn kippen sociale dieren?

Kippen zijn sociale dieren naar elkaar, maar hebben geen dagelijkse interactie met mensen nodig. Hoewel ze zeker zullen genieten van de snacks en lekkernijen die u ze brengt, hebben ze niet echt behoefte aan aandacht van mensen. Maar veel kippenhouders vinden tijd doorbrengen met hun kippen een ontspannende en plezierige ervaring. Het hebben van kippen in de achtertuin is vergelijkbaar met het onderhouden van een tuin: u kunt de leefruimte van uw kippen aanpassen, een kleur en een kippenras kiezen dat u graag wilt houden en profiteren van verse eieren.

Zorgen voor kippen: de essentials

Hoewel kippen zich goed kunnen aanpassen, hebben ze wel hulp van hun verzorgers nodig om veilig en gezond te blijven. De benodigdheden voor kippen moeten met zorg worden gekozen, aangezien ze niet allemaal hetzelfde zijn wat betreft veiligheid, hun voordelen voor de verzorger en functionaliteit.

Kippenhok en ren

Een kippenhok is natuurlijk noodzakelijk als u kippen houdt. Kippen zoeken als ze gaan slapen van nature een veilig en beschut nest. Dit is wat een goed kippenhok doet, een uitstekend kippenhok heeft daarnaast ook voordelen voor u. Enkele extra functies van een kippenhok die kippen houden nog leuker voor u maken, zijn:

Welk kippenhok u kiest hangt af van uw persoonlijke voorkeur, maar probeer van tevoren te bedenken wat u belangrijk vindt aan een kippenhok. Houd ook rekening met de maat die u nodig heeft. Sommige kippenrassen worden groter dan andere, dus koop een kippenhok dat groot genoeg is voor uw kippen.

Een ander onderdeel van kippen houden is een kippenren. Veel kippenhouders geven de voorkeur aan een inloopren, om makkelijk tijd met hun kippen door te kunnen brengen en ze te verzorgen. Een inlooprennen van Omlet is robuust, heeft dakpanelen en een anti-inbraak flensrand voor veiligheid rondom. Het kan ook worden gebruikt als extra ren als u meer kippen krijgt.

Zorgen voor kippen die vrij kippen rondscharrelen

Als alternatief kunt u uw kippen vrij laten rondscharrelen. Vrije uitloop betekent eigenlijk dat kippen niet worden beperkt door een omheining en kunnen gaan waar ze willen. Er is een probleem met deze manier van kippen houden, namelijk het gevaar dat het vormt voor kippen. Roofdieren kunnen altijd op de loer liggen en zonder middelen om ze af te schrikken, zijn uw kippen kwetsbaar.

Vrij rondscharrel kan ook betekenen dat uw kippen volop toegang hebben tot gras, insecten en vegetatie. Dit kunt u bereiken met een inloopren of afrastering voor kippen. Hoewel een afrastering geen bescherming biedt tegen roofdieren, zorgt het er wel voor dat uw kippen niet te ver kunnen afdwalen van hun veilige omgeving.

Voer en water

Er zijn veel verschillende soorten kippenvoer en methoden om uw kippen hun voer aan te bieden. Wilt u uw kippen biologisch voer geven? Diervoeder zonder GMO? Een vrije uitloop-dieet?

Als u van plan bent de eieren van uw kippen als biologisch of niet-GMO te verkopen, controleer dan de richtlijnen om er zeker van te zijn dat u over het juiste voer en/of de juiste vergunningen beschikt. Scharrelkippen hebben ook aanvullend voer nodig om de eierproductie te ondersteunen.

Het voer van uw legkippen dient voor minimaal 16% uit eiwit te bestaan. Kuikens moeten worden gevoerd met voer dat voor 18-20% uit eiwit bestaat tot ze de leeftijd hebben bereikt dat ze eieren gaan leggen. Tijdens koudere maanden of als kippen in de rui zijn kunt u extra eiwit aanbieden.

De meest voorkomende soorten kippenvoer zijn o.a.:

 • Pellets of mini-pellets
 • Legmeel
 • Kippenvoer met graan

De beste manier om kippen te voeren

Omdat kippen hun voer doorzoeken, kunt u het voer geven in een overdekte kippenvoerbakken om morsen te verminderen. U kunt uw kippen onbeperkt voer aanbieden, ze lopen namelijk niet het risico te veel te eten. Controleer regelmatig of uw kippen nog voldoende voer in hun voerbak hebben.

Granen of verse groenten kunt u aanbieden in een snackdispenser als voedzame aanvulling op het dieet van uw kippen. Snacks moeten worden aangeboden als aanvulling op legvoer en kunnen helpen uw kippen aan uw aanwezigheid te laten wennen. Sommige kippen doen alles voor voer!

Vers, schoon water moet altijd beschikbaar zijn. Schep indien nodig vuil uit het water van uw kippen en ververs het water in de zomer dagelijks. Tijdens de warmere maanden kunt u ook supplementen toevoegen aan het drinkwater om uw kippen gehydrateerd te houden.

Hentertainment 

Kippen zijn van nature nieuwsgierig en houden ervan om te ontdekken, wat erg leuk is om naar te kijken. Omdat ze nieuwsgierig zijn, zullen ze op zoek gaan naar vermaak en kunnen ze zich gaan vervelen als hun omgeving niet genoeg uitdaging biedt. Kippen die zich vervelen kunnen ongewenst gedrag vertonen zoals pikken (zichzelf of elkaar), maar ze kunnen ook lusteloos worden. Kortom, een kip die zich verveelt is geen gelukkige (of gezonde) kip.

Er zijn verschillende manieren om de kippenren interessanter te maken en het natuurlijke gedrag van kippen te stimuleren om ze fysiek en mentaal bezig te houden. Enkele accessoires die u ter verrijking aan de ren kunt toevoegen, zijn:

Door een omgeving te creëren die het natuurlijke gedrag van uw kippen stimuleert, kunt u uw vogels fulltime in hun ren houden. Het is voor u ook heel leuk om te kijken naar uw kippen die ontspannen op hun kippenschommel of hun ren verkennen vanaf hun zitstokken.

Bescherming tegen roofdieren

Zelfs als u in een stedelijke omgeving woont, kunnen roofdieren aanwezig zijn. Te denken valt aan vossen, ratten, katten, marters, bunzingen en nertsen.

Het is daarom van belang om een roofdierbestendig kippenhok en ren te hebben, compleet met anti-tunnel-flensranden om te voorkomen dat roofdieren een weg naar binnen kunnen graven. Als extra bescherming kunt u een automatische kippenhokdeur aan uw kippenhok  toevoegen om ervoor te zorgen dat de kippenhokdeur achter uw kippen sluit als ze ‘s avonds op stok zijn gegaan. Omlets Autodoor biedt extra bescherming in de vorm van een horizontaal sluitmechanisme, waardoor het voor roofdieren bijna onmogelijk is om de deur open te wrikken.

Kippen gezond houden

Om goed te weten hoe het met de gezondheid van uw kippen is gesteld, kunt u dagelijks een korte gezondheidscheck doen. Een gezonde kip is helder, alert en responsief, zonder zichtbare of hoorbare problemen. Een snelle controle is meestal voldoende om te zien of uw kippen iets mankeert. Veel kippenziekten zijn behandelbaar, dus het is belangrijk om de symptomen zo snel mogelijk op te merken en een bezoekje te brengen aan de dierenarts.

Vogelgriep houdt veel kippenhouders bezig, maar kan vaak worden voorkomen met een paar aanpassingen aan uw kippenren. Het afdekken van de ren van uw kippen met een waterdichte dekzeil is een van de beste preventieve maatregelen tegen vogelgriep. Vraag iedereen die zelf vogels heeft (van welke soort dan ook) om niet in de buurt te komen van uw kippen. Dit kan niet alleen de overdracht van vogelgriep voorkomen, maar ook van andere vogelziekten.

De verzorging van kuikens

Kuikens hebben speciale verzorging nodig. Ze hebben een warmtebron nodig in de vorm van een warmtelamp of broedplaat om de warmte na te bootsen die ze van hun moeder krijgen als ze uit het ei komen. Ze zullen enkele weken in een speciale ruimte moeten worden gehouden, met warmtebron voordat ze kunnen verhuizen naar een hok met ren.

Dingen om te overwegen bij het grootbrengen van kuikens:

 • Kuikens moeten zes tot twaalf weken in een broedverblijf met een warmtebron.
 • Dagelijks voeren is noodzakelijk, omdat kuikens veel vaker eten dan volwassen kippen.
 • Ondiepe waterbakken, die dagelijks moeten worden verschoond (kuikens zijn rommelig).
 • Dagelijkse monitoren en bijstellen van de warmtebron om een goede groei en ontwikkeling te waarborgen.
 • Geleidelijke kennismaking na verloop van tijd in hun buitenomgeving.

Het grootbrengen van kuikens vraagt inspanning, maar is zeker de moeite waard. Kuikens die dagelijks door hun eigenaren worden behandeld, zijn meestal tammer als ze eenmaal in hun permanente onderkomen worden geplaatst.

Verzorging van kippen, het hele jaar door

Tijdens bepaalde seizoenen hebben uw kippen extra verzorging nodig. Dit is grotendeels afhankelijk van waar u woont, maar winter- en zomermaatregelen zijn voor kippenhouders meestal noodzakelijk. Probeer na te gaan welke uitdagingen de verschillende seizoenen voor uw kippen met zich kunnen meebrengen en maak op basis hiervan een plan.

Winter

De winter kan een plezierige tijd zijn voor kippen, als u voorbereiding treft die uw kippen helpen de kou goed te doorstaan. Kippen kunnen meestal beter tegen kou dan tegen intense hitte maar als het echt koud wordt kunt u uw kippen zeker een beetje helpen. Zorg ervoor dat het kippenhok goed geïsoleerd is, indien nodig met extra bescherming tegen winterweer. Waterdichte rendekzeilen houden sneeuw en ijs buiten de ren, zitstokken geven koude pootjes een pauze van de bevroren grond. Bied aanvullende kippensnacks en -voer aan om hun stofwisseling goed op gang te houden, en plaats kippenspeelgoed rond de ren om uw kippen gezond en actief te houden tijdens de koudere maanden.

Lente

De lente is een lievelingsseizoen van zowel kippen als hun verzorgers. De temperatuur is mild en er is meer zonlicht voor uw kippen. Insecten en vegetatie zijn er in overvloed en uw kippen zullen blij zijn met de warmere, langere dagen. Kippen leggen in de lente meer eieren dan in de andere seizoenen en kunnen in deze tijd van het jaar ook broeds worden. Verzamel dagelijks eieren om te voorkomen dat hennen broeds worden en om hun eierproductie op peil te houden.

Zomer

De zomer kan het moeilijkste seizoen zijn voor kippen. Het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat uw kippen in de zomer verkoeling kunnen zoeken, aangezien kippen snel oververhit raken. Zet altijd vers, koel water klaar waar u eventueel supplementen voor kippen aan kunt toevoegen. U kunt uw kippen ook bevroren snacks geven of zelf een zomerse snack maken om uw kippen koel te houden. Schaduw is ook noodzakelijk – rendekzeilen kunnen uw kippen beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Controleer of uw kippen niet oververhit raken en breng een kip die door de warmte wordt bevangen naar binnen.

Herfst

Herfst is ook een favoriet van kippen. Gevallen bladeren vormen een uitstekende plek om in rond te krabben, en het koelere weer kan zeker welkom zijn na de hitte van de zomer. Kippenhouders kunnen zich op verschillende manieren voorbereiden op de herfst. Aan het begin van de herfst zullen veel kippen in de rui raken wanneer de dagen korter worden. Er is ook een verhoogd risico op vogelgriep tijdens de herfst, wanneer trekvogels aan hun reis beginnen en over uw tuin vliegen. Er zijn ook allerlei snacks voor kippen in de herfst, aangezien kippen dol zijn op pompoen.

Overwegingen bij het verzorgen van kippen

Er zijn een paar dingen om te vermijden bij het verzorgen van kippen. Gelukkig is deze lijst relatief kort, aangezien kippen over het algemeen relatief weinig verzorging nodig hebben en sterke dieren zijn.

 • Doe onderzoek naar de verschillende kippenrassen voordat u beslist welk ras u wilt houden. Probeer informatie in te winnen over het karakter, eiproductie en de levensverwachting van het ras dat u op het oog heeft.
 • Ga voor het grootste kippenhok en ren dat binnen uw budget mogelijk is. Een toom kan nooit te veel ruimte hebben, maar kippen worden wel ongelukkig als ze te weinig ruimte hebben.
 • Probeer de verzorging van uw kippen te plannen nog voor u de eerst kippen krijgt. Een dierenarts, deskundig advies en vrienden die kippen houden kunnen zeker van pas komen als u besluit kippen te gaan houden.

Omlet helpt u graag

Kippen houden kan net zo leuk zijn als het verzorgen van elk ander huisdier. We vinden het leuk om te zien dat kippen niet alleen maar op boerderijen worden gehouden maar ook steeds vaker te zien zijn in de achtertuin. Omlets producten zijn ontworpen om kippen in elke omgeving gezond en gelukkig te houden. Van kippenhokken, kippenrennen en afrastering voor kippen, Omlet heeft alles wat u nodig heeft om uw avontuur als kippenhouder tot een succes te maken.

Kippen in Omlet inloopren etend uit Omlet voerbak voor kippen

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *